Predsednički izbori 2017. godine

Vučić pobedio, Jeremić katastrofalno poražen

Vučić pobedio, Jeremić katastrofalno poražen
Kao što se i moglo očekivati, ponajviše zahvaljujući opoziciji kakvu ima, na predsedničkim izborima u Srbiji Aleksandar Vučić je odneo ubedljivu pobedu već u prvom krugu. Svojih razloga za slavlje imao je i drugoplasirani kandidat Saša Janković koji se, bez mnogo razloga, nametnuo kao budući lider opozicije koja će, po svemu sudeći, u narednim godinama oponirati Vučićevoj vlasti. Ulogu najvećeg iznenađenja izbora sudbina je ovog puta dodelila imaginarnom liku Belom Preletačeviću (Luka Maksimović) koji je prikupio gotovo dvocifren procenat protestnih glasova. Beli je istovremeno postao i vododelnica između onih kandidata koji su sebi obezbedili kakvu-takvu političku budućnost i onih za koje se bez ikakvog ustezanja može reći da su završili svoju političku karijeru. Tako su na smetlište istorije poslati Vuk Jeremić, Vojislav Šešelj, Boško Obradović, Saša Radulović, Aleksandar Popović, Miroslav Parović... Prema zvaničnim rezultatima RIK-a, Aleksandar Vučić je osvojio 55,13 odsto glasova, drugoplasirani Saša Janković 16,27, Luka Maksimović poznatiji kao Beli Preletačević 9,43 procenata, samozvani „predsednik sveta“ Vuk Jeremić 5,64 odsto, Vojislav Šešelj 4,47, dverjanin Boško Obradović 2,30, Saša Radulović 1,41, Milan Stamatovic 1,20, Nenad Čanak 1,14, Aleksandar Popović 1,04, dok je na začelju ostao Miroslav Parović sa 0,80 odsto osvojenih glasova. Delić atmosfere iz izbornih štabova dva pobednika - jednog na izborima za predsednika Srbije, a drugog na izborima za budućeg lidera opozicije, možete pogledati u našoj XXZ galeriji.

Natrag na tekst

Komentari

Aggy, nije sve kako izgleda !

U Srbiji je od ukupno registriranih birača, na izbore izašlo 54;9% glasača.Od tog broja, za Vučića je glasalo 55% birača.Nešto više od 25% od ukupne biračke mase.To se na Balkanu zove-legitimnim i demokratskim predstavnicima naroda. Prisustvo Miloradfa Dodika u stožeru Vučićeve stranke i otvorena kampanja i svrstavanje na jednu, Vučićevu stranu, pokazuje svu bijedu izbora na Balkanu.Najblaže rečeno, to je sukob interesa.
agnesa.H 03.04.2017, 15:16:23

Aggy, tanka linija

Ovakva pobjeda postaje jos upitnija ako se imaju na umu mrtve duse, bugarski vozovi i drugi marifetluci. Onda je postotak znatno manji.Oko 15%.
agnesa.H 03.04.2017, 16:47:26

#1

Na svojemu twitter nalogu odnosno profilu, Florian Bieber postavio je foto pobjedničkog obraćanja Alexandra Naprednog, iz prostorija otadžbinske uprave, na kojoj, iza njega, stoje Koferče, Karič de Sal-Salata i neizbježni Führer von der Schumsska, i sa propratnim, veoma prigodnim rječima iznad: "Look at all the reformist, pro-EU politicians behind Vučić. Enough said." Umjesto onoga "reformisti", bolje bi pristajala riječ TRNSFORMERSI. (Osim toga, što god mislili o Džeremaji UNskom, spominjanje njegovog djeda i njega samog kao "muslimana" od strane SNS botova na Twitteru i Facebooku i konstantno omalovažavanje u tom smjeru /kao da je biti musliman, po njima, nekakva uvrjeda, i što vjerojatno jeste za četničke glasače SNS-a i njegove priprerke/, vidi se sav jad i bijeda "naprednih" ter evropejskih glasača i njihovih izabranika koji treba da razgovaraju sa takvim svojim susjedima o normalizaciji odnosa i iskrene suradnje. S tim u vezi pročitati odličan intervju sa Emirom Suljagićem u najnovijem Ekpresu). `Nuff said.
julius.F 03.04.2017, 18:02:34

Tragedija političke scene

Ne mogu se odlučiti koji su jadniji, pni iz Vučića koji su kao pro EU ili ostali kandidati, osim Belog. On je jedina svijetla točka, naročito s brojem osvojenih glasova. Srbija još nije ugasila svjetlo. Ta mala, ali ne najmanja, skupina birača još drži svjetlo upaljeno i tračak nade.
vipera.V 03.04.2017, 21:23:00

bravo za

vucica. vazno je da ima merkelovu podrsku , sto je za mene dobar znak. beli otporash, sjebao jankovica. uzeo mu glasove. jankovic, hm , taj se nije cuo dok su tadic i kostunica vladali srbijom, tj. miskovic ,beko i ostalo tajkunsko smece , pa spc. bilo mu sve potaman. hebiga, milosevicev pionircic. ko dacic, gde su pare i vlast, tu je i on. ostali, pih. drago mi je da je jeremic puko.
S&L 04.04.2017, 01:02:19

#2

Zar vam se ne čini Svetlana da ste pomalo kontradiktorni? "milosevicev pionircic. ko dacic, gde su pare i vlast, tu je i on. " Ovom rečenicom vi kritikujete Vučića ili je i dalje "bravo za vucica"? A kada već spomenuste "ostalo tajkunsko smece", što ne baciste u risajkl bin de Kariča? Ili je on ugledni biznismen? Doduše, malo "kontroverzan", al` bože moj. No, nije važno više ništa. Vratiće nam on Baba Julu pa ćemo opet svi (svi, svi!) biti na okupu kao u dobra stara vremena. Evo, već osjećam vonj baruta u zraku! Pa zar to nije Divno!? :-(*)
julius.F 04.04.2017, 01:49:53

julius,

nema tu nikakve kontradikcije . dacic mora da slusa vucica i to je ono sto je najvaznije. pa valjda ste zapazili kako dacic ne sme da pisne , a kamoli da ucenjuje vucica? isti slucaj je bio i sa nikolicem koji sada , hvala bogu, odlazi u penziju . sve ih je vucic u(od)jebo, ukljucujuci i kostunicu, obradovica iz dveri, SPC i td. a sto se tice karica, prica je jasna, moze da se vrati, ali pare idu u drzavnu kasu, na ime poreza. djindjic je govorio , nikakava vajda za srbiju ako su tajkuni u izgnanstvu. treba im dozvoliti da se vrate sa parama , a onda im naplatiti porez za sve one godine unazad kada su sticali dobit i oduzeti im ono sto su nezakonito stekli. inace, paradoksalno je da su karica iz srbije oterali upravo tajkuni . nego, pogledajte beka, ne cuje se vise. btw, za vreme tadica i kostunice , miskovic i beko su harali srbijom . a njima, naravno, nikako nije odgovarlo da srbija udje u eu . zato i nismo uspeli niti jedno poglavlje da otvorimo . i zato, bravo za vucica.
S&L 04.04.2017, 03:45:45

Aggy, Ambrozija22

Gospodo, jako se trosite na personalnoj razini. Je li vam palo na pamet da ce Vucic iz predsjednicke stolice upravljati i premijerskom ? Je li vas strah tolike kolicine totalitarizma ? Tolike kolicine vlasti u rukama jednog covjeka ?
agnesa.H 04.04.2017, 08:14:10

Strah

Aggy, koji strah? Zašto? Što se to promijenilo s ovim izborima? Taman da mu je Nikolić bio glavna opozicija. Ništa se ne mijenja. U Slobino doba, Slobo je bio slobo, pa bio predsjednik ili premijer, Jugoslavije ili Srbije. Zna se ko je gazda.
vipera.V 04.04.2017, 18:37:14

Aggy,

Nista se promijenilo nije, vipera. Ali raspravljati tko je dobio glasove, cini mi se iluzornim. Pa ovaj covjek u najboljem slucaju nije dobio vise od 15 % glasova biraca koji su izasli na izbore. Pitala sam za strah, jer su svima puna usta slobode, pravde, demokracije.Ali, sto se krije iza toga, ocito su svjesni mladi ljudi , koji su veceras u Beogradu, Nisu, Novom Sadu. Njih je strah .
agnesa.H 04.04.2017, 19:48:34

najgore je sto se nista nije

promenilo dok su tadic i njegove demokrate bile na vlasti u srbijici. sta vise, problemi su nastavili da se gomilaju. tajkuni su postajali bogatiji , a srbija josh veci duznik. sad, vidim, kuka se na nezaposlenost u srbiji. pa neka se srbi vec jednom odluce, hoce li u evropu ili ne? a zna se ko je zahtevao otpustanje radnika, smanjenje penzija i td. grcka se donekla urazumili, a srbija, cekam da se to desi. a sto se tice srpske elite okupljene oko jankovica, e oni su najveci krvci sto mi danas nemamu opoziciju koja se razlikuje od ove sadasnje, govnave. ne bi to ni bila opzicija, nego bi sada umesto SNS i SPS bila na vlasti . zar se tako brzo zaboravila kako su okomili na peru lukovica i e-novine, dok im je olja beckovic bila super?
S&L 04.04.2017, 22:52:18

Srbija

I danas kao i prije ima predsjednika kakvog zaslužuje. Jedini pravi oponenet ne samo Vučiću, nego cijeom političkom sustavu je bio Beli. To, zapravo pokazuje koliko je situacija beznadežna, jer se suprostavio sarkazmom. Nijedan drugi kandidat se nije suprostavio sustavu, a njega treba mjenjati, nego su glumatali razlike. A razlike nema. Svi su oni četnici, u najgorem smislu te riječi. Samo što Vučić to ne prikriva, samo prešućuje, a ostali su se obrijali i glumataju nešto kao građansko. Nema tu građanskog ni kod Jankovića ni kod Jeremića. S duge strane, Vučić s pozicije četnika može napraviti neke promjene, poput Briselskog sporazuma koje ovi obrijani nemaju šanse napraviti. Sve promjene tog tipa se i onako rade na vanjski pritisak, a ne iznutra. Najveća eGedija ex-yu zemalja je zapravo nepostojanje istinske opozicije, građanske, liberalne, socijaldemokratske i sl. Mi svi imamo nacionaliste i kukavice u manjem ili veće obliku. I to u obrnuto razmjernom odnosu. Što je vlmanji nacionalist to je veća kukavica, pa se ne usudi ništa promijeniti.
vipera.V 05.04.2017, 08:43:28

Nije tako crno bijelo ! Aggy

vipera, u balkanskim ex yu državicama, svatko ima vlast koju zasluzuje; ne samo Srbija.Beli jeste osvjezenje na političkoj sceni, ali njegova se kampanja bazirala na ismijavanju vlasti i performansu .Vizije i plana on nema.U suštini, ma kako simpatično-neodgovorno je. Nema govora o gradjanskom u Srbiji .,Nacionalizam se ne umiva i ne prikriva.Ali, da se glumi kosmopolitizam i humanizam-svakako da.Osobito od kandidata koji su bili inkorporirani u vlast, u vrijeme najsramotnijeg perioda Srbije. U drugom dijelu komentara , sama si potvrdila ono što ja tvrdim.
agnesa.H 05.04.2017, 11:29:16


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar