Digitalno blago
Wee 01 S

Photo: wepresent

Za dobru priču ponekad je dovoljno samo 140 znakova

Dobra priča je dobra priča, bez obzira na duljinu. Mikro priče, odnosno priče od par rečenica, nisu nova stvar, ali ova forma posebno dobro pristaje modernom digitalnom vremenu u kojemu svi manje-više patimo od poremećaja pozornosti i deficita pažnje.

Sasvim logično, mikro priče pronašle su svoj dom i na Twitteru, a jedan od popularnijih profila te vrste je Very Short Story na kojemu je od 2009. godine do danas objavljeno oko 2000 žanrovski raznovrsnih minijatura duljine do 140 znakova.

Iza projekta i prič(ic)a stoji UX dizajner i poduzetnik Sean Hill, koji u posljednje vrijeme ipak tvita malo rjeđe, ali zanimljivog i zabavnog sadržaja ovdje ima sasvim dovoljno za nekoliko sati skrolanja. Zanimljivo, Hill je prije nekoliko godina objavio i tiskanu zbirku minijaturnih djela.

Mikro priče relativno su česta pojava i u SF žanru, a ako volite spekulativnu fikciju u svim oblicima definitivno morate zapratiti Micro SF/F stories na Twitteru ili Facebooku. I ovdje je riječ o jednom autoru, O. Westinu, koji je u posljednje četiri godine nagomilao na tisuće minijaturnih SF i fantasy priča, a nerijetko ih objavljuje i po nekoliko dnevno.

Neke od priča na navedenim profilima zasigurno će vas dobro nasmijati, neke možda potaknuti na razmišljanje, a tko zna, možda vas inspiriraju da se i sami okušate u nečemu sličnome.

*Prenosimo s portala Plan B

Oceni 5