Vojnički grah
Suljp 01 S

Photo: ytimg.com

Za JNA gurmane

A tko se ne sjeća vojničkog graha? Nekada u SFR Jugoslaviji, služenje vojnog roka bilo je ono – „pod moraš“ (u moje vrijeme petnaest mjeseci), no jedni su ga služili, a drugi i ne. Jedna manjina, pičkice i preplašeni sinovi iz bogatih obitelji, razmažena derišta koja tada nisu mogla podnijeti misao da bi više od godinu dana mogli biti odvojeni od sigurnih majčinskih skuta, tatinog novčanika, ljetovanja na moru i komada, izbjegavali su tu obvezu na sve moguće načine.

Danas, oni svoj smiješni kukavičluk iz mladih dana opravdavaju domoljubljem i velikim hrvatstvom te se s ponosom glasno hvale da nisu bili u JNA jer to, eto, nikada i nije bila „njihova“ vojska. Mi, blesavi papci i luzeri koji smo savjesno odradili svoj dug, uz vrijedna prijateljstva i vojničko drugarstvo te jedno ogromno i neprocjenjivo iskustvo u odrastanju, pamtimo i taj vojnički grah kao nešto najbolje što se tada pripremalo u vojnim kuhinjama. Naravno, nekome taj grah i nije bio bogzna što, ali većini je bio odličan, jer kuhali su ga vojnici, naši drugovi, oni koji su tamo i završili zanat kojim ih se većina i kasnije nastavila baviti.

Zato, za istinske gurmane i na uspomenu na prave poštene dečke danas pripremam „čorbast pasulj“ po autentičnoj knjizi „Receptura za pripremanje jela u JNA“:

Sastojci:

• Pasulj (100 g)
• Brašno pšenično „tip 800“ (2-3 žlice)
• Mrkva sveža (4 kom.)
• Luk crni sveži (2 manje glavice)
• Paprike sušene (nekoliko)
• Luk beli sveži (5-6 češnjeva)
• Mast ili ulje (2-3 žlice)
• Paprika u prahu (2 žlice)
• Biber crni
• Peršunov listopad dodatak jelima
• Lovorov list
• so po ukusu

Priprema (originalni recept):

„Ovaj normativ obezbeđuje oko 5 dl gotovog jela.
Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju ne upije celu količinu vode i da ostane suv. Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da se kvasi 1-3 časa. Zatim ocediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuvati 10-15 minuta, posle čeka ocediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno seckanog crnog luka i ostaviti da kuva, uz povremeno dolivanje tople vode. U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crnog luka i mrkvu, sečenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i lovorov list.

Preostalu masnoću zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešati. Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuvati istiha još 20-30 minuta, posle čega isključiti toplotu, dodati samleveni biber, sitno seckani peršunovog list, probati okus i po potrebi dosoliti.

Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano suvo svinjsko meso i sl. Deli se kutlačom od 5 dl.
(Napomena: važno je znati da se pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme mešati kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.)“

Prijatno! (U prijevodu: ȕslast).

*Prenosimo sa prijateljskog portala Radio Gornji Grad

Oceni 5