Šta si u horoskopu?
Horro 04 S

Photo: Pineterst

Za sve je kriv retrogradni Merkur

Neko to odgore zajebava sve

Šta si u horoskopu? Znala sam. Tako je glasilo ime jedne grupe na Facebooku. Ja, međutim, nikad nisam mogla da pogodim šta je neko u horoskopu, osim ako nije Lav (imperativ ih odaje), ili Vodolija, koja ti odmah pri upoznavanju kaže da je Vodolija. 

One Vodolije koje se razumeju u horoskop jako su ponosne što su Vodolije, jer su drugačije. Zajednička im je jedna stvar – da su posebne. I da će vam svaka to reći, inače ne liče uopšte. Dok na mene ne padne neka anatema, odmah da kažem da volim mnoge Vodolije, osim onih koje ne volim, i da se sa njima uglavnom dobro slažem, kao i sa ostalim vazdušnim znacima, iako ne bi trebalo, bar tako kaže horoskop.

Naravno, postoje mnogi koji ne veruju u astrologiju i, štaviše, zdušno joj se opiru. Oni imaju jednu zajedničku crtu s Vodolijama – reći će vam to. Otvoreno i non-stop će vam pričati da je horoskop budalaština, izmišljotina, sektašenje, ako su vernici. Ako su ateisti, zadržaće se kod izmišljotine. Kao mistična Škorpija u podznaku sa Mesecom u analitičnoj Devici I couldn't help but wonder – zašto oni koji ne veruju u horoskop toliko mrze horoskop? Zašto moraju to da vam kažu? Da li je dovoljno da samo ne veruju i puste vas da budete zatucani sektaš? Da nisu Lavovi?

Verujemo u horoskop, pogotovu u Ribe! Tako je govorio mudri bekrija u videu koji je postao viralan pre nego što je postojala reč „viralno“. Možda je čovek Vodolija, ko zna, bitno je da jedino veruje u Ribe, „ženski pol“ i „crvene boje načelnika Niša“, što će reći da je i politički osvešten. Uprkos tome što je astrologija polarizujuća, ima i nas koji polovično verujemo u astrologiju, poput prijatelja iz Niša. Logični su nam neki elementi, pomislimo da možda, ponekad, nešto ima smisla, da natalna karta nudi mogućnosti koliko i sam život. Ako se sve poklopi, horoskop će to potvrditi, ako nešto ne ide kako treba, krivi ste vi. Ili retrogradni Merkur. On je već posebna priča. Poslednjih nekoliko godina toliko se priča i piše o njemu, da je izlišno komentaristai ga. U svakom slučaju, kad nešto krene po zlu ili vam se pokvari neki uređaj, okrivite retrogradni Merkur i nećete pogrešiti. Neko to odgore zajebava sve. Možete se, doduše, i sprijateljiti s njim. Naime, pošto sam ja utvrdila da sam se rodila za vreme „retrogradnog Merkura“, odlučila sam da je svako njegovo novo usporavanje, odnosno prividni „retrogradni hod“ za mene dobar.

Neko je Strelac, a neko Lav, neko je Vaga, a neko Rak, pevali su Zlata Petrović i Saša Popović davne 1993, zaključivši strofu sa: „najlepši naš je znak". A oni su rođeni u znaku ljubavi, oni su bogovi ljubavi, i tako dalje. Tekst nije naročito inventivan i priznajem da sam više očekivala. No, poenta je u tome da je horoskop nebitan ako ste dobri ljudi i volite svoje bližnje, kao i čovečanstvo u celini, ako je ikako moguće. Ha, kakva greška! Ako vam je natalna karta puna kvadrata i ako vam je sve živo iskvadrirano sa svačim, vi ste nesposobni da volite. Drugo, ako ste Rak u horoskopu, vi ste la usurpadora lično, bar prema viđenju čuvene astrološkinje Jasminke Holclajtner. Njena netrpeljivost prema Rakovima je zaista nešto najlepše što možete čuti, a budući da Jasminka ima svoj YouTube kanal, uživanje u horoskopu je odmah iza ćoška. Jako bih volela da je Jasminka u pravu i da sam manipulator & mastermind koji bi trebalo da budem, ali zbog jakog podznaka osuđena sam na to da se borim. Da sam rođena par sati ranije ili kasnije, sve bi bilo drugačije. Sad bih na nekoj hacijendi maltretirala sluškinju Marisol dok otimam identitet sestri bliznakinji Mariji Fernandi i gde bi mi kraj bio!

Verovali vi ili ne u horoskop, pratili ga pasionirano ili površno, jedno je sigurno – generalizacije glede horoskopskih znakova najviše vređaju one koji ne veruju u astrologiju. Paradoksalno, ali tačno. Šta biste tek radili da vas je Jasminka uzela na zub?! Cmizdrili kao neki Rak?

Sandra Dančetović

Venera i Merkur protiv Infostana

Građani se često prestrave kad čuju da sam škorpija, pa beže glavom bez obzira, ili pak počnu da nabrajaju sva otrovna bića koja su zlo nanela njima i njihovima, do desetog kolena unazad. Kao neverujućem čoveku teško mi je da verujem u bilo šta, pa i u škorpije, te stoga smatram da taj otrov u meni nije od Marsa, Merkura i Venere, već od čiste ljudskosti i spleta okolnosti.

Strah od otrovne bodlje direktna je posledica uživanja u svakodnevnim horoskopskim prognozama, pa se u stvarna iskustva uvode predrasude po kojima su te nesrećne škorpije mračne, turobne, osvetoljubive, samo zlo međ’ pučanstvom. Oni koji su pak spremni da tom mraku pogledaju kroz prste to isključivo čine iz lične koristi, a zato što se kroz sav taj užas provlači i informacija da su škorpije odlični ljubavnici, pravi manijaci. Veliki je to pritisak.

Ponekad se, odbačen od astrološke većine, otisnem u potragu za odgovorima, pa mi se prvo pojave rezultati poput „Pozovite Astro tarot centar!“ „Samo 84 RSD po minuti!“ „Neka hvala,“ mislim, „Za te pare mogu da kupim 200 grama pasulja, a dobro je poznato da u se u Srbiji rađamo sa prirodnim talentom za gledanje u pasulj“.

Posle naletim na ljubavne horoskope, jer gde je ljubav nego među zvezdama. „Nedelja vam počinje sa Venerom i Merkurom,“ kaže jedan od njih, „A to su planete ljubavi i snova.“ „Đavola“, skoro se proderem, „Počinje mi sa računima za info stan, sa izvršiteljima i pokvarenim bojlerom. Čist sadomazohizam“. Onda mi obećavaju da ću sa dolaskom Meseca moći da pobegnem od realnosti, te se napunim romantikom, i to na samom početku 2020. godine. Ne kažu mi kad da krenem i gde da idem da bih pronašao te prinčeve na beloj ergeli, pa valjda od mene očekuju da lutam gradom i zavijam na taj mesec, a sve u nadi da će iza ćoška naići neka druga škorpija, pa da se emotivno otkinemo i u galopu pobegnemo od prošlosti.

Na kraju ipak priznajem da mi u teška vremena srce zaigra kad načujem da škorpije čeka neki veliki novac. Ako piše u horoskopu mora da je istina, a i da nije – novac je novac. Za sve je ionako kriv retrogradni Merkur!

Milan Živanović

Oceni 5