Tri pjesme za odlazak s funkcije
Amerkel 01 S

Photo: huffpost.com/Facebook

Zaboravio si film u boji: Muzički izbor Angele Merkel

Dio Hrvata smatrao je izvedbu "Moje domovine" u interpretaciji Josipe Lisac i Zvjezdana Ružića pretjerano avangardnom, pa će ih sigurno iznenaditi i da je sada već bivša njemačka kancelarka Angela Merkel za ceremoniju kojom se obilježio kraj njezina mandata odabrala punk-rock numeru koju pjeva Nina Hagen.

Marširajući bend je tako po Merkelicinoj želji izveo "Du hast den Farbfilm vergessen" (hrv. "Zaboravio si film u boji"), pjesmu koja je prvotno snimljena 1974. u šlagerskom stilu i bila je hit na top ljestvicama Istočne Njemačke, prije no što je Hagen emigrirala na drugu stranu Željezne zavjese, inkorporirala se u subkulture londonskog podzemlja i postala punk ikona Zapadne Njemačke 80-ih.

Merkel je u svojih 16 godina na vlasti rijetko isticala činjenicu da je odgojena u istočnjačkom duhu, zbog čega su brojni ostali iznenađeni odabirom baš ove pjesme.

Stihove je napisao Kurt Demmler, a oni su ljuta jadikovka u kojoj se Hagen obraća svojem dečku te mu prigovara što je na njihov odmor na Hiddensee ponio samo crno-bijeli, a ne i film u boji. "Nitko neće vidjeti koliko je ovdje lijepo", žali mu se.

Pjesmu su njezini obožavatelji shvaćali kao prikrivenu kritiku socijalističke države, u kojoj su filmovi u boji bili prava rijetkost.

Kako piše The Guardian, neki od komentatora glazbenog odabira Angele Merkel smatraju da je ona u pjesmi pronašla novo, modernije značenje, te da zapravo šalje poruku svojim muškim kolegama, koji, po njoj, baš i ne uspijevaju odraditi svoj posao kako treba.

Inače, ceremonija u kojoj je Merkel zaključila svoju vlast odvila se prošlog utorka, a prisustvovalo joj je oko 200 ljudi. Vlast je od nje preuzeo socijaldemokrat Olaf Scholz.

Merkelicini prethodnici obilno su birali neke klasičnije glazbene numere, poput "My Way" Franka Sinatre i "Ode radosti" Ludwiga van Beethovena. Svaki kancelar ima pravo odabrati tri pjesme, a Merkel je, uz punkerski hit, odabrala popularnu kršćansku pjesmu iz 18. stoljeća "Großer Gott, wir loben Dich" te "Für mich soll’s rote Rosen regnen", koju potpisuje Hildegard Knef, koja pjeva o tinejdžerskoj ambiciji.

*Prenosimo iz Jutarnjeg lista s dozvolom uredništva

Oceni 5