Boljšoj teatar
Nurejev 01 S

Photo: Pinterest

Zabranjeno: Umetnost, ljubav i Rudolf Nurejev

Moskovski Boljšoj teatar je predstavu Nurejev skinuo s repertoara, a u pitanju je balet s detaljima iz života jednog od najvećih svetskih igrača. Razlog je naravno homofobija, a odluka je usledila nakon dopune Zakona o širenju LGBT propagande u Rusiji.

Direktor teatra Vladimir Urin je potvrdio povezanost između zakona koji krši ljudska prava i otpora prema jednoj baletskoj predstavi, te rekao da „ovaj balet podleže novom zakonu o zabrani promocije netradicionalnih vrednosti, pa je zbog toga uprava pozorišta odlučila da ga skine sa svog repertoara“. Predsednik Vladimir Putin je 5. decembra prošle godine već potpisao zakon o zabrani promovisanja netradicionalnih seksualnih odnosa, promene pola i pedofilije, koji se, kao uostalom i svaka neljudska ideja, koristi kad god se pruži prilika.

Izmene i dopune stravičnog zakona zabranjuju prikazivanje svakog „LGBT ponašanja“.  To u ovom slučaju znači da je prikaz Nurejevljevog odnosa s muškarcima stvar koja uznemirava donosioce zakona. Baletska predstava Nurejev je prvi put prikazana u decembru 2017. godine, a tadašnji ministar kulture ju je odmah nazvao "gej propagandom". Predstave zakazane za 2022. godinu iznenada su otkazane nakon što je reditelj predstave Kiril Serebrenjikov javno okrivio Rusiju za rat u Ukrajini.

Serebrenjikov je uhapšen u avgustu 2022. i stavljen u kućni pritvor do januara 2023, što je podstaklo strah od vraćanja cenzure nalik onoj iz sovjetske ere. S vrlo dobrim razlogom.

Oceni 5