Špica
Peaks 01 S

Photo: IMDb

Zadnji Twin Peaks

U mraku sobe, dvije su figurice stajale čvrsto priljubljene jedna uz drugu. Na snazi je bilo zamračenje. Sve rolete su bile spuštene, a u stanu je smjelo gorjeti samo utišano svjetlo jer bi inače glasovi nekih nepoznatih stričeka iz amfiteatra sloboštinskih zgrada odmah vikali „Gasi svjetlo!“ ili „Gasi svjetlo, majku ti jebem!“, a ne „Krompiraaaa!“, što je bila odlika mirnodopskih vremena. U parkiću iza zgrade i u cijeloj okolici bio je potpuni mrak. Sve one lampe s narančastim glavama prema kojima su za dugih ljetnih večeri nadlijetali rojevi svakojakih buba, oko kojih smo bezbroj puta pleli gumi-gumi (ako nam je falila treća osoba), na kojima smo rezbarili naša imena i razred i na čije su paljenje mnogi od nas morali ići doma, zanijemjele su u tim trenucima koji baš i nisu bili svjetlucavi poput Barbikine vjenčanice. Sjedila sam tako u mraku na podu svoje sobe, leđima naslonjenima na krevet i s nogama kao kliještima stisnula Tropical Barbie i Sweetheartfamily Kena u čvrsti zagrljaj dok sam u rukama imala bateriju ispod koje sam na mali prst objesila disco kuglicu, veličine one za bor. Disco kuglica je s bezbroj šarenih stakalaca obasjavala sobu i prelazila preko police s igračkama koje nisu bile Barbie, postera Michaela Jacksona s malim tigrićem i Patricka Swayzeja u odori vojnika s američkog juga iz Brava, prodirući u njihovu večernju intimu poput male šarene racije. U široka Kenova ramena i zamamno mišićavo tijelo s bezbroj plastičnih pločica zarinula je Tropikalka svoje krhko i uplašeno biće bez ikakve koketne zadrške dok je s radija pičila Zadnja ruža Hrvatska od Prljavaca.

Ru u u u u Žo! Mo ja ru-ži-ce e e, sve sam suze isplakO, noću zbog te-be-e e… išlo je nešto sporije od brzine okretaja šarenih kvadratića u sekundi. Pored ovog poprilično otužnog disco podija stajao je moj uvijek spreman koferić. Nakon one prve sirene, sutradan je bila još jedna, pa još jedna, a onda je škola bila odgođena do daljnjega, a sve što sam radila u ta protekla dva dana bilo je spremanje i raspremanje Barbika i igranje u samoći, bez namještanja stana, i to prilično neopušteno jer se svako malo opet trebalo spustiti dolje. Cijeli Barbi svijet u stanju se predostrožnosti početnih dana rata sveo na puko igranje golim tijelima koja su samo plesala sentiš, spavala, skakutala po sobi kao anđeli amputiranih krila, krećući se od zamišljene kuće do bara na plaži i obratno dok sam ja, umjesto u trope, više puta dnevno migrirala u podrum i obratno. I dok su se njihove male, povremeno obasjane siluete ljuljale lijevo-desno u ritmu pjesme, iz bratove sobe dopirali su zvukovi kompjutorske igrice Osvetnik Zorro, plavičasti bljeskovi televizijskog ekrana na koji je bio prikopčan naš Commodore 64 te povremene psovke koje bi brat upućivao telkaču s obzirom na to da se na njemu nerijetko znala pojaviti crta koja bi raspolovila ekran i onda bi bilo teško voditi Zorra i skupljati bodove po svim nivoima meksičkog podzemlja. Taj nepoželjni horizont, točno na polovici ekrana, stvarno bi nas znao dovoditi do ludila. Pokušavali smo apsolutno sve ne bismo li učinili bilo što da jednostavno nestane. Najviše bi pomagalo šamaranje televizora, ali i to se nije baš moglo provoditi beskonačno. Jednom smo čak u obliku križa polili ekran svetom vodicom iz plastične bočice s likom Sv. Marije Bistričke. Ali crta nasred ekrana i dalje bi se ukazivala, i to uvijek kad je Osvetniku Zorrou najbolje išlo u borbi protiv bande. Brat se tako otežano borio u Meksiku, a iz dnevne su, kao za malih udaljenih eksplozija, dopirali bljeskovi velikog televizora koji su gledali mama i tata. Niti jedne vijesti ili bilo koja emisija političko-informativnog programa nisu se smjele propustiti tako da brat i ja nismo ni pokušavali eventualno protestirati za gledanje filmova na Skyu. Svaki se povukao u svoje odaje i čekao da vlastodršcima dosadi gledanje tisuću i jednog političkog priloga HTV-a.

A onda nas je odjedanput, kao začarane, sve skupa okupio zvuk sumorniji od Zadnje ruže Hrvatske i bilo kojeg sentiša na svijetu. Iz televizora u dnevnoj kao sirena sve nas je na kauč okupila špica Twin Peaksa, i to posljednje epizode koju smo svi s nestrpljenjem čekali, iako se i u tom trenutku na nekom drugom programu sigurno mogao naći informativno-politički program napetijeg sadržaja. No, to sada nije dolazilo u obzir jer baš večeras, u toj zadnjoj epizodi, napokon će se otkriti tko je mučki ubio prelijepu gimnazijalku Lauru Palmer u malom gradiću američke države Washington i ostavio njezin leš pored šume, vakumiran u tanku plastiku kao pile iz supermarketa. Premda je u zemlji situacija bila iznimno teška i svaka nova informacija je mijenjala tijek i ishod događaja, ne doznati tko je počinio ovo ubojstvo pod u potpunosti nerazriješenim okolnostima bilo je skoro ko pitanje života i smrti. Svi smo se ukrcali na kauč i iz vlastite zemlje otplovili u daleku američku pripizdinu. Televizija je odašiljala snopove svjetla, dok su dnevna soba, Sloboština i cijela zemlja bile u mraku, tamnom poput sjenovite šume s velikim zimzelenim drvećem kakva je okruživala Twin Peaks. I to bez iti jedne disco kuglice na njihovim granama.

Na samom ulasku svaki put nas je dočekala tabla „Welcome to Twin Peaks“ iz koje je cesta vodila prema unutrašnjosti gradića u kojem ama baš nitko nije nevin. Kretali smo se prema ni najmanje smirenim likovima ožalošćene obitelji Palmer, Laurinih srednjoškolskih prijatelja i nadležnih vlasti zaduženih za istragu. No, vrlo brzo nakon ulaska u grad naš je hrvatski kauč udario o palubu ovog mračnog svijeta i ispod titlova serije odjednom su se stvorili novi titlovi, oni o oglašenoj zračnoj opasnosti u Osijeku, Daruvaru, Pakracu, Karlovcu i Sisku i prijetio je veliki rizik da se u nabrojane gradove pridruži i Zagreb, i to baš u tom strašnom času kada se imaju razriješiti pojedinosti oko umorstva. Brat je odmah otišao na balkon i nervozno osluškivao nisu li avioni već blizu, dok se poručnik Dave Cooper nakon srka vrele damn good coffe u svojoj istrazi, osim protiv nerazjašnjenih okolnosti i mračnih sila, teško borio i protiv naoružanja Jugoslavenske narodne armije i srpskih ekstremista, nemajući pojma za ovaj dio scenarija o kojem mu David Lynch i Mark Frost nikada nisu rekli ni riječi. Paralelno s novim dokazima, pojavljivali su se i novi titlovi s imenima gradova u kojima je bila oglašena zračna opasnost. Gradovi su se mrijestili, nastajući u donjem desnom uglu televizora i krećući se polako prema lijevom kraju iz kojeg bi nestajali i pojavljivali se nakon određenog vremena. A Laurinoj majci odjednom je sinuo lik ubojice njezine kćeri i trebalo je hitno napraviti skicu zločinca, OGLAŠENA ZRAČNA OPASNOST U SLAVONSKOM BRODU, agenta Coopera iz sna je probudio anoniman poziv koji mu je obećao otkriti ubojicu u tajnom susretu u bolnici, OGLAŠENA OPĆA OPASNOST U DUBROVNIKU. Dok je policijski službenik crtao portret ubojice po sjećanju Mrs. Palmer, Cooper je jurio u bolnicu gdje ga je dočekao jednoruki i pomalo luckast čovjek s tetovažom Fire walk with me i rekao da se ubojica krije u podrumu OGLAŠENA ZRAČNA OPASNOST U NOVOJ GRADIŠKI. Cooper odlazi u podrum gdje se nalazi Bob the OGLAŠENA ZRAČNA OPASNOST U VIROVITICI ubojica, a u borbi protiv sila tame pridružuje mu se i gradski šerif OGLAŠENA ZRAČNA OPASNOST U VELIKOJ GORICI koja se čak malo čula s našeg balkona.

I srećom, u nizu okršaja, zli Bob koji se nekako uvukao u Laurinog tatu napokon je svladan, iako je njegov zloduh ostao lebdjeti nad svim stanovnicima grada i onima koji su se u njemu zatekli. Bio je tu i još neki glupi dodatak o 25 godina poslije, u kojem je Cooperu u nekoj crvenoj sobi ko fol sama Laura Palmer u nekoj seksi obleki na uho šapnula ime ubojice, ali to nas je na kraju sve samo zbunjivalo. Bitno je da se u bolničkom podrumu Twin Peaksa razriješilo što se imalo razriješiti i da Zagreb može na kraju dana sasvim spokojno utonuti u svoju upravo oglašenu zračnu opasnost, a njegovi stanovnici se uputiti u mračne i vlažne slojeve ispod svojih ognjišta.

*Iz zbirke Sloboština Barbie

Oceni 5