Goran Pavelić Pipo: U objektivu mog sjećanja (4)
Rpo 01 S

Na ulazu u Galeriju Studentskog centra 1980: Goran Galić - Cigo i Jasna Opalić (oboje su mi bili susjedi) ispred plakata što ga je dizajnirao Mali Mance. 'Bizar bal' je osmislio Pjer Žardin: uz mnoštvo koncerata i maskenbal, bilo je performansa, svega i svačega. Ravnatelj Galerije bio je Vlado Gudac

Photo: Goran Pavelić Pipo

Zagreb početkom osamdesetih: Na krilima novog vala

Zagreb me lijepo dočekao 1980. Vratio sam se iz Bitole nakon točno 11 mjeseci u JNA (uopće nisam koristio odsustva), u grad kakav zapravo i volim: ljetno pust i opušten… Nakon obaveznog posjeta divnom morskom plavetnilu i močenja u istom, s dolaskom školske godine stvari se počinju događati… Vraćam se u ''Polet'', pišem, ljubim, vraćam se s dečkima na Kraljevec, uglavnom sve je dobro.

LIJEVO: Ovo smo Nino Pavić („Polet“) i ja u Bitoli 1980. Nino je iz Skopja, gdje je služio rok, došao nekim poslom pa je posjetio i nas nekolicinu Zagrepčana u bitoljskom egzilu: Zorana Paraća (koliko znam, sada je prof. na Pravnom), Hrvoja Grgića-Grgu, fotografa s kojim sam se znao iz ''Zvečke'', i on je dolazio na Kraljevec, Damira Germana, filmskog montažera… Nino je donio friške brojeve „Poleta“! (snimio Grga) DESNO: Ovo je fotka naslovne strane ''Poleta'' br. 138 od  22.10.1980.; na slicii su Lidija i Ljubica (stoji), klinke koje su se zatekle u GSC, u photo-friendly prostoru galerije s bijelim zidovima

Godina 1980: Poznati autor stripova Mirko Ilić i fotograf Andrija Zelmanović-Zelma u GSC na 'Bizar balu'. Fora je u tome što se iza njih vidi fotka na kojoj stojimo Sanja Ravlić i ja ispred njene slike na mojoj izložbi u SC-u u isto vrijeme (inače, ta fotka Sanje s punkerskim naočalama bila je i na jednoj naslovnoj 'Poleta')

Na ulazu u redakciju 'Poleta' u Savskoj, 1980: Poznati novinari Vladimir Cvitan (R.I.P.) i Sven Semenčić

Šaroliko društvo ispred HNK 1981: U gornjem redu Srđan Dedić, Davor Slamnig, Varja Orlić, Mance, Boris Leiner i Andrea Majstorović; donji red - Pjer, Morana, Bojana, Dora, Petra i ja (snimio nn)

Moji prijatelji: Danilo Dučak, fotograf i majstor air-brusha (nezamislivo digitalnoj generaciji), snimao za razne novine i časopise, radio otkačene ilustracije za ''Start''; s njim sam odradio par avantura! Uz majstora Žiku (o kojem će još biti riječi) i Danilo je utjecao na mene kao fotografa; do njega (desno) stoji dizajner Ivan Doroghy-Rog (iz Osijeka), također je radio u ''Poletu''. Danilo je uglavnom u Motovunu, gdje se skrasio nakon dvadesetak godina Amerike, a Rog - čini mi se - nešto predaje studentima dizajna… Iza Roga se vidi Žika.

Promocija knjige o ''Bijelom dugmetu'' u Kulušiću 1981.; Željko Bebek razgovara s Jozom Čondićem iz CDDO-a, iza stoje Dražen Vrdoljak i Darko Glavan (autori knjige) i Goran Bregović

Mirjana Kasapović, danas poznata politologinja i profesorica na FPP-u  i ja na balkonu uredništva 'Poleta' u Savskoj, dvorišna strana, reklamiramo izdanja CDDO-a, 1981.

Koncert u 'Jabuci' 1981: Otraga Pink na basu, Jura Vitrosax, Mali Mance i sasvim desno je Tomo in der Mühlen; 'Jabuka' nije važna samo zbog koncerata… bilo je tamo i zanimljivih filmskih večeri

Uspomena iz velikog „Kavkaza“: u njega nismo išli prečesto, ne samo zbog cijena, već i zbog stigme šminkerskog mjesta… no, ipak je ljepše odvesti dvije mlade zgodne Zagrepčanke negdje na toplo i čisto, a ne par metara dalje u mali ''Kavkaz'', gdje te na podu WC-a mogao dočekati ejektiran sadržaj nečijeg želuca dok te u hodniku presretne kakav junkie koji žica sitniš…

Na ovoj su fotki dva istinska lomitelja ženskih srdašaca, Mance i Pjer u društvu s Andreom (mislim da živi na Visu) i Cintijom Ašperger, mladom glumicom s obećavajućom karijerom (a onda se udala i otišla u Kanadu)

U Teatru &TD 1982: U prvom planu su Stubla i Slamnig, iza njih su: Maja, Jura Vitrosax, Eduard Jimmy Matešić (poznati gitarist iz Zadra, svirao je u 'Plavoj travi zaborava') i Paolo Sfeci; tu su sestra i brat, Andrea i Boško Lukša.

LIJEVO: Ovo je Predrag Figenwald-Figi, jedan od klinaca koji su došli u ''Polet''; Figi je bio skroz otkačen, a specijalnost mu je bila izmišljanje pisama čitalaca! Još kao srednjoškolac je s grupom sličnih hahara uzeo mobilnog zmaja ''Kugla glumišta'' iz dvorišta SC-a, pa su klinci na veselje prolaznika i ljutnju ''Kuglaša'' prošetali centrom grada prije nego su ih stigli… DESNO: Na Filozofskom fakultetu 1981. Dva rock-studenta, Paolo Sfeci (ne mogu se sjetiti što je on studirao) i Jura Stublić (sociologija sigurno)

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5