Kino Kinoteka
Deveti krug 3

Photo: enciklopedija.hr

Zagreb: Premijera restaurirane verzije filma "Deveti krug"

U srijedu, 13. listopada, u zagrebačkom kinu Kinoteka održat će se svjetska premijera digitalno restaurirane verzije klasika Francea Štiglica "Deveti krug".

Smještena na početak Drugog svjetskog rata u okupirani Zagreb, Štiglicova melodrama govori o obitelji koja odluči spasiti život kćeri svojih prijatelja Židova udajom za svoga sina. Nastao prema scenariju Zore Dirnbach, "Deveti krug" izvrstan je primjer klasičnog fabularnog stila u jugoslavenskom filmu, u kojem je Štiglic kroz vrsnu kombinaciju drame, napetosti i humora snimio neupitni klasik.

"Deveti krug" svojevremeno je prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, a sljedeće godine bio je nominiran za Oscara za najbolji strani film. U filmu su debitirali Boris DvornikDušica Žegarac i Desanka Beba Lončar, koji su kasnije postale glumačke zvijezde.

Restaurirana verzija "Devetog kruga" prošle je godine izabrana u program Cannes Classics, sekcije Filmskog festivala u Cannesu u sklopu koje se prikazuju nove restauracije filmskih klasika. Zbog epidemiološke situacije program nije održan, tako da će prikazivanje u zagrebačkoj Kinoteci biti njezina svjetska premijera.

Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra digitalno je restaurirala film 2020. godine u studijima Ater i Klik film u Zagrebu. Za restauraciju u rezoluciji 2K korišteni su originalni negativ i kombinirani dubl pozitiv nastao fotokemijskom restauracijom 2001. godine. Prije projekcije filma Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije iz Hrvatske kinoteke, govorit će o procesu restauracije Štiglicova filma.

"Deveti krug" prikazuje se kao dio "Okupiranih gradova", ciklusa filmova o životu za vrijeme okupacije, inspiriran šezdesetom obljetnicom Štiglicova klasika. Ciklus se sastoji od tridesetak naslova podijeljenih u sedam tematskih cjelina, od kojih je svaka fokusirana na temu, motiv ili postupak iz "Devetog kruga". Program je žanrovski raznolik, a unutar svake tematske cjeline domaći će naslov biti stavljen uz rame međunarodnih naslova na sličnu temu. Mnogi filmovi bit će prikazani u nedavnim digitalno restauriranim inačicama ili s rijetko prikazivanih 35 mm kopija izvrsne kvalitete, što predstavlja jedinstvenu priliku da ih se vidi u njihovu izvornom obliku.

Ulaz na projekciju "Devetog kruga" je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni kina Kinoteka.

*Prenosimo iz Jutarnjeg lista s dozvolom uredništva

Oceni 5