Nemačka: Autovanjem protiv nevidljivosti
Aut 01 S

Photo: Süddeutsche Zeitung

Zajedno protiv mržnje i homofobije

Glumci i glumice različitih generacija autovali su se kao gejevi, lezbejke, biseksualne, trans, nebinarne i kvir osobe za Süddeutsche Zeitung, jedan od najtiražnijih dnevnih listova u Nemačkoj. Među potpisnicima/cama su i Maren Kroymann, Godehard Giese, Mark Waschke, Karin Hanczewski, Ulrich Matthes, Jaecki Schwarz, te Mavie Hörbiger, koji su između ostalog rekli i da su sve do sada bili primorani da kriju svoje privatne živote, najpre zbog straha da bi to što su kvir moglo da utiče na uloge koje dobijaju. “Savetovali su nam da se ne autujemo, ali smo odlučili da to učinimo zajednički, kako bismo svima, a najpre kvir omladini, pokazali koliko je važna ljubav prema sebi“, piše u pratećem članku.

Potpisnici veruju da je publika u Nemačkoj spremna za različitost i ističu da su filmska i televizijska industrija važni saveznici u borbi za vidljivost. Iako se seksualni identiteti od strane većine vide kao nešto što nije važno, oni koji su primorani da kriju deo života trpe velike pritiske. Od svih se očekuje da se priklone normi, drugim rečima da budu heteroseksualni. Različitost se ne trpi, a problem uvećava i to što se drugačijima ne dozvoljava čak ni da budu ljuti zbog toga.

Autovanje je politički čin, ali i čin iz ljubavi prema sebi i drugima koji trpe na isti način. Pravo na život bez straha i pripadanje, pravo na zaposlenje i krov nad glavom, te sloboda da se živi u skladu sa onim što se jeste nisu rezervisani za većinu.

 

Oceni 5