Đorđe Kadijević, pionir horor filma u Srbiji (3)
Kadijevic 01 S

Photo: IMDb

Zakletva

Đorđe Kadijević je jedan od najvećih srpskih reditelja, sa opusom koji podjednako krase značajna bioskopska ostvarenja (Praznik, Pohod...) kao i televizijska (Čudo, Leptirica, Karađorđeva smrt, Vuk Karadžić...).

Svojim osobenim autorskim rukopisom, Đorđe Kadijević bavio se pre svega skrajnutim temama naše bliže i dalje istorije kao i mračnijim aspektima srpskog mentaliteta. Obrađivao je temu kontrarevolucije (četništva) na originalan i ideološki neutralan način u Prazniku; bavio se sudbinom malog, nesvrstanog čoveka u vihoru rata u Pohodu; ekranizovao je motive iz srpskih epskih pesama u TV filmovima Čudo i Zakletva; dostojanstveno je na ekran stavio neke od najvećih velikana srpske istorije (Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Karađorđe Petrović, Miloš Obrenović...), a svojom kultnom Leptiricom i drugim filmovima strave praktično je začeo bavljenje hororom u srpskoj kinematografiji.

Osnovna inspiracija za TV film Zakletva je poznata narodna pesma Ženidba Maksima Crnojevića. Autor nije pratio glavni tok ove pesme, već su ga zanimale sudbine nekih epizodnih ličnosti i čudna zbivanja u koja se upliću tokom boravka u Veneciji, dok je prošena mlada za Maksima...

Oceni 5