XXZ magazin preporučuje
Masters of the Universe: Revelation

Photo: Netflix

Žal za detinjstvom

Serije

Masters of the Universe: Revelation (prva sezona, 2021)

Nostalgija je čudna zverka, ali i razlog za svađu. Zbog toga što su se mnoga detinjstva plela oko Gospodara svemira, nekima se nova serija dopala, drugima pak ne – najpre zbog toga što He-Man nije s nama.

Prva sezona u fokus postavlja ženske junake, pa He-Mana zamenjuje Teela (dobro, moglo je i bez toga), dok nas umesto Skeletora zabavlja Evil-Lyn. Dobro i zlo se nakon smrti pravih glavnih junaka udružuju, a kako bi pobedili neko novo zlo – robote koji tvrde da magije više nema i da je nastupilo novo doba – vreme mašina.

The Good Lord Bird (mini serija, 2020)

Došlo je vreme da se o svemu govori otvoreno, budući da oni koji su stolećima maltretirani odbijaju da i dalje trpe. Logično je da priča o robovlasništvu u Sjedinjenim Američkim Državama tu zauzima važno mesto, budući da nikada neće biti jasno kako je jednom čoveku palo na pamet da kupi i poseduje drugog.

The Good Lord Bird je sjajna, duhovita priča. U samom centru je EthanHawke koji igra Johna Browna – abolicionistu koji planira slobodu za robove, a upravo je ta uloga moćni motor koji pokreće celu priču. On bi da ratuje, budući da veruje da drugog rešenja nema. Njegova želja je u situaciji u kojoj se našao potpuno opravdana, jer građanski rat izgleda kao jedini način da se robovlasništvu stane na put.

Cruel Summer (prva sezona, 2021)

Sve počinje 21. juna 1993. u teksaškom gradiću Skylin, na 15. rođendan jedne od glavnih junakinja, Jeanette. Ona je dobro dete, štreberka, pomalo čudna i neprilagođena, ali prihvaćena u malom krugu prijatelja. S Mallory i Vinceom odlučuje da će provesti najbolje leto ikad, da će raditi sve što požele (imaju i listu), odnosno da će dane raspusta ispuniti kao i svi srednjoškolci koji u svemu traže zabavu.

Malo je reći da će se naivni dečji postupci ubrzo pretvoriti u nešto mnogo ozbiljnije, u čemu im ne pomažu ni odrasli, zaglavljeni u sopstvenim dilemama, dramama, pa i patologijama.

Pratimo vremenske skokove iz 1993. u 1994, pa 1995. i, interesantno, pratimo događaje na približno isti dan svake godine. Tako tokom deset epizoda prelazimo put od početka leta do jeseni svake godine, uz mali božićni izlet, uzgred – nimalo prijatan. S obzirom na promene u fizičkom izgledu i modnom izričaju junaka, te pre svega u fotografiji koja se kreće od zasićeno tople (1993) do isprane i hladne (1995), nimalo nije teško pratiti prelaze iz jednog vremena radnje u drugo. Autori su učinili sve da nam to olakšaju, uz besprekornu igru nekoliko glavnih glumaca (ima i promašaja, ali su uglavnom podnošljivi).

Više čitajte ovde.

Three Families (mini serija, 2021)

Reč je o britanskoj seriji snimljenoj prema nekoliko istinitih priča. Sve ih povezuju žene kojima zbog striktnog zakona u Severnoj Irskoj nije bio omogućen abortus, bilo da su to same želele ili morale da učine iz zdravstvenih razloga. U Velikoj Britaniji namerni prekid trudnoće je dekriminalizovan 1967, međutim, to sve do pre dve godine nije važilo i za Severnu Irsku.

Serija prikazuje tri žene u potpuno različitoj životnoj dobi, porodičnoj i finansijskoj situaciji, te drugačijim odnosom prema trudnoći i deci. Jedna je tinejdžerka koja ne želi da odgaja dete, već da studira i nastavi da živi kako je navikla. Druge dve žele decu i planiraju porodicu, ali kada saznaju da se plod nepravilno razvija i da će dete verovatno biti mrtvorođeno ili živeti izuzetno kratko, žele da abortiraju misleći da zakon u takvim slučajevima to dozvoljava. Načelno i dozvoljava, ali u praksi doktor koji izvrši abortus u svakom trenutku može biti pozvan na saslušanje. Malo šta se može obaviti u tajnosti jer su „tasteri“ uvek tu, pa žene odlaze u Englesku kako bi abortirale, traže alternativne i nesigurne pilule na internetu ili pak iznesu trudnoću do kraja, kako god se ona završila.

Svi događaji koje pratimo odigrali su se od 2013. do 2019. godine, kada je abortus konačno dozvoljen, zahvaljujući neprekidnom radu feminističkih organizacija, pokreta za ljudska prava i brojnim ženama koje su odlučile da im se priključe. Ipak, praksa je, po svemu sudeći, još uvek surova i zakon se ne primenjuje dosledno. Uvreženi obrasci se, očigledno,  najteže menjaju i crkva se poštuje makar to nekom stvorilo pakao na zemlji. A čoveka nigde.

Film

Moffie (2020)

Ljubav se pojavljuje na neočekivanim mestima, čak i onda kad je zabranjena. Film Moffie se bavi upravo tom temom – vojnicima koji ne izlaze iz ormara, budući da homofobija bila i ostala smrtonosno oružje.

Osamdesetih godina prošlog veka Južnoj Africi je pretio rat, te su svi mladići bili u obavezi da prođu vojnu obuku. Glavni junak je pripadnik vladajuće klase u aprthejdu, te se očekuje da podržava i razume mržnju i rasizam. Ipak, budući da i sam krije tajnu koja bi mogla da ga uništi, mekši je i topliji od većine saboraca.

Dok vežbaju za rat, vojnici ne uspevaju da uguše ono što ih čini ljudskim bićima, pa ljubav i žudnja izbijaju iz svih pukotina. Za neke to znači opasnost, budući da se u to vreme na homoseksualnost gledalo kao na bolest, posebno u ratnim uslovima, kad sve puca od mržnje.

The Wise Kids (2011)

Simpatična i pomalo trapava, ova priča je neobično važna – posebno za one čiji se identitete kose s bajkama u koje veruje većina.

Film se gradi oko troje glavnih junaka – Bree, pastorove ćerke koja preispituje svoju veru u boga, Laure, njene najbolje prijateljice i posvećene vernice, te Tima koji se po prvu put hvata u koštac sa svojom homoseksualnošću. Iz toga izrasta nežna drama, priča o odrastanju u kojoj nema trauma, bar ne onih očiglednih.

Munyurangabo (2007)

Petnaest godina nakon genocida, tinejdžer po imenu Munyurangabo s prijateljem Sangwom stiže u rodno selo u zabitima Ruande. Istovremeno putuju i u prošlost, koja je sve samo ne prijatna, a situacija se dodatno komplikuje zbog toga što pripadaju stranama koje su bile deo krvavog sukoba.

Ovo je priča o ratu, besmislenim sukobima, ali i o odrastanju, te prijateljstvu između onih od kojih se očekuje da budu neprijatelji. Prednost filma je i u tome što glavni junaci govore zvaničnim jezikom Ruande, pa Kinyarwanda čini da nevolje osetimo na njihovom maternjem jeziku.

Knjige

Alberto Moravija „Rimske priče“

Duhovite, zabavne, iskričave – čitaju se s lakoćom, baš kako se čini da su i napisane, sa slojevima i smislom o kojima se rado razmišlja, a koji se još radije domaštavaju. Moravija oslikava svakodnevne situacije stanovnika Rima tako životno, gotovo kao na filmu, da je dovoljna i literarna skica kako bi nam predočila čitave živote.

Jerzy Kosinski „Koraci“

Sigurno je da vas Kosinski neće ostaviti ravnodušnim, posebno kada je u pitanju roman (mada više liči na zbirku kratkih priča) Koraci. Mnogi kritičari se slažu da je to njegovo najbolje delo, a David Foster Wallace ga je opisao kao „skup neverovatno jezivih alegorija, koje ne liče ni na šta što je pre toga napisano“.

Pesme

Orla Gartland – You're Not Special, Babe

Irska kantautorka godinama uspešno gradi karijeru, neprekidno muzički eksperimentiše, a najnoviji plod njenog rada je singl You're Not Special, Babe, kao najava albuma Woman on the Internet koji izlazi 20. avgusta.  

Lorde – Stoned at the Nail Salon

Dvadesetog avgusta izlazi i treći album Lorde - Solar Power, a drugi singl koji je izbacila nešto je kontemplativniji i više podseća na njene ranije radove. Uživanje je zagarantovano.

Podcast

The Cruel Summer Podcast

Kad je serija toliko zarazna, vredi poslušati i podcast koji se njom bavi, naročito ako se mišljenja voditelja ne poklapaju uvek. Tu su zanimljivi uvidi, teorije i pretpostavke, a svaka epizoda se obrađuje posebno. U slučaju da ste seriju već pogledali, dovoljno je poslušati i poslednu epizodu podcasta, gde je zapravo sumirana čitava sezona.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Khane-ye doust kodjast? – Where Is the Friend's Home? (1987)

Osmogodišnji Ahmed traži kuću svog drugara iz klupe. Najveća detinja želja mu je da mu vrati svesku, kako ga nastavnik ne bi izbacio iz škole. Ovaj skromni pohod izrasta u divnu dramu, onako kako AbbasKiarostami to ume.

Horor film

Fear Street Part Three: 1666 (2021)

Zanimljiva horor pričica koja dobro ide uz letnje vrućine. Mnogo toga joj nedostaje, ali će je voleti oni koji su uz ovakve horor filmove odrastali.

Video igre

Igra za ljubitelje srednjovekovne poljoprivrede

Going Medieval na prvi pogled ne izgleda kao igra koja bi mogla da okupira svu pažnju igrača, ali ipak uspeva u tome. Simulacija je brzo stekla veliku popularnost, te se našla u samom vrhu liste najprodavanijih igara na Steamu.

Igra počinje sa tri junaka, praznom njivom i nešto osnovnih potrepština, što je dovoljno da se sagradi kućica i napravi nekoliko kreveta. Tako počinje osvajanje sveta koji je posustao zbog kuge, a igrač može da menja početnu lokaciju, te da junake unapređuje tako da postanu bolji u obavljanju različitih poslova. Svaki čovečuljak u igri je jedinstven i ima sopstvene potrebe, karakterne osobine i veštine. Upravljanje junacima je veliki deo igre, budući da je neophodno da im se zadovolje sve potrebe da bi mogli da rade na izgradnji farme, ali igrač ne sme da smetne s uma da je jedan od zadataka i podizanje grada (ili sela).

Igra kombinuje izgradnju naselja i brigu o stanovnicima, a ima i RTS borbeni mod (Real-time strategy) koji igraču omogućava da se brani od napadača koji pljačkaju farme širom Going Medieval univerzuma. Još uvek je u Early Access fazi, ali već ima odlične ocene, uprkos tome što ne nudi ništa revolucionarno novo.

*Kontrapreporuke

A Classic Horror Story (2021)

Skoro pa uspešan film, ali zamalo.

Sex/Life (prva sezona, 2021)

Glavna junakinja živi u velikoj kući s prelepom baštom, u idiličnoj atmosferi toplog doma. Dok gleda sinčića kako se igra i doji tek rođeno drugo dete, muž se vraća s posla i primećuje samo podmladak, dok se njoj, jadnoj, gotovo i ne obraća. Muž je investicioni bankar, što znači da je stabilan, što znači da je racionalan, što znači da nije dobar u krevetu. Kako je to ova žena tek sad primetila, nikom nije jasno. Možda je i pre znala, možda je pokušala i da nagovesti u svojim monolozima, ali oni su toliko loše odglumljeni, pa ne znamo da li se šalila, je li sebe zavaravala ili su to scenaristi nabacali tek onako, da nam ne bi bilo dosadno...

Od ove serije gluplji su samo ljudi koji pišu po internetu da ovakav TV program tera ljude da varaju i razvode se, da Sex/Life rastura porodice i da nam se crno piše... Ako se neka porodica raspadne zbog ove serije, onda blago porodici. Ako se neko identifikuje sa ovim likovima, neka slobodno doktorira psihologiju.

Više čitajte ovde.

 

Oceni 5