Šta deca u Rusiji uče o Drugom svetskom ratu

Zamagljena istorija

Dejca 01 S
Sve ono što čitav svet zna: da su Hitler i Staljin potpisali Pakt o nenapadanju samo osam dana pre početka Drugog svetskog rata; da su, kad je rat već počeo 1. septembra 1939, Nemačka i Sovjetski Savez podelili Poljsku, koja je prestala da postoji kao država; da su i Nemci, a naročito Rusi masovno ubijali poljske oficire i vojnike (u Katinskoj šumi masakrirano je četiri hiljade Poljaka); da su Rusi okupirali baltičke države i tamo instalirali staljinističke režime – sve to danas nije u modi u državi kojom rukovodi Putin. Mnoge stvari se ne pominju, neke se ublažavaju, neke opravdavaju. Istorija se iz političkih razloga menja; danas je Staljin veliki vođa, jer se niko ne usuđuje da navede deset miliona žrtava njegovih čistki...

Natrag na tekst

Komentari

Nekada

u vreme free shopova, nasih muzicara u moskvi, retkih gostiju is SSRa , tada, mislili smo da ne moze biti gore po njih. Ispiranju mozga i navlacenju vune preko ociju tamo nikad nece doci kraj.
dino.G 13.05.2017, 07:00:11

Na Berlin!

...nedavno boravio u Moskvi i uocio mnoge "bumper stickers" sa natpisom "Na Berlin!". Parola iz 1944te, imao sam osjecaj da se odnosi i na danasnji Berlin, pogotovu sto su pored tih naljepnica bile slike danasnjeg - a ne tadasnjeg vodje. Razlika kao i da ne postoji. Vodja je bio i ostao inklusivno "mi", a Berlin je bio i ostao definirajuce "ne-mi". Razumljivo da se politicki koriste ti dispozitivi, artefakti iz radionice provjerenih ideoloskih alata - drzava/partija koja se konstituira kao totalitet mora obuhvatiti pod svoje djelovanje i istoriju i proizvodnju istine. Odluka politicki organizovane populacije da se definira totalitaristicki zahtijeva i jednoznacne odgovore na konstutivna pitanja - kako su definirani pocetni uslovi, aksiomi za genezu politickog tijela i njemu biotopskog moralnog horizonta, cije dimenzije su odredjene singularnim "big-bang eventima". Evo vec 80 godina se rezimi sa problemom legitimacije kao djeca pentraju po Hitleru trazeci svoj smisao. Iste metode som zivjeli i voljeli u SFRJ - kao istoriju koje bez Hitlera ne bi ni bilo - znaci sreca u nesreci? - a sav nas zivot je bio definiran kroz smrt "nezaboravljenih" ucesnika big-banga. Kada gledam ove slike djece koja nose slike "nezaboravljenih" sjetim se pomalo i nasih stiroporskih natpisa i zakletvi sedmogodisnjih djevojcica i djecaka mrtvim (palim) da cemo cuvati tekovine. Da cemo nas zivot ugraditi u njhovu smrt. I nasu smrt u njihov zivot.
Zed_Quist 13.05.2017, 10:16:24

Aktivnost

Oštre noževe za novi rat.
vipera.V 13.05.2017, 14:02:52

Isto je i na Balkanu, Aggy

Povratak u sovjetsku Rusiju. Povratak u kontroverznu proslost -nema buducnost.
agnesa.H 14.05.2017, 12:49:23

staljin =hitler

= putin
svetlana .S 17.05.2017, 02:57:45


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar