Film o rehabilitaciji kulturom
Zapissi 02 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Zapisi iz ćelije broj 12

Film “Zapisi iz ćelije broj 12” je epilog pozorišne predstave nastale u koprodukciji Službe za tretman Okružnog zatvora u Beogradu i nevladine organizacije Centar za rehabilitaciju imaginacijom.

Reč je o dramatizaciji romana  “Zapisi iz mrtvog doma” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, rađenog sa osuđenicima na izdržavanju kazne zatvora u Okružnom zatvoru u Beogradu. Predstava je izvedena sedamnaest puta u matičnoj ustanovi i u najvećim kazneno-popravnim zavodima u Srbiji, te potom i u Domu omladine Beograda.

Film je premijerno prikazan na međunarodnoj naučnoj konferenciji u Njujorku, a zatim i u američkim federalnim zatvorima u Kentakiju, Mičigenu i Sen Kventinu, gde se prikazuje kao deo programa rehabilitacije za američke osuđenike.

Autorka projekta Marina Kovačević je osnivač i direktorka nevladine organizacije Centar za rehabilitaciju imaginacijom (CRI) i doktorantkinja na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Direktor fotografije ovog filma bio je naš prijatelj Igor Čoko, autor knjige fotografija “Iza rešetaka” koja prikazuje život iza brave.

Nakon projekcije filma održan je razgovor u kom su učestvovali autorka filma Marina Kovačević i bivši osuđenik Đorđe Vasiljević, jedan od protagonista filma. Prenosimo mali deo atmosfere iz Male sale SKC-a od pre neki dan.

Oceni 5