Ekskluzivno iz Motovuna: Film "The Factory" (2018)

Zapuštene fabrike Putinove Rusije

The Factory4
Ono što The Factory odvaja od sličnih filmova sa otmicom, pregovorima i taktičkim nadmudrivanjima uglavnom američkog porekla je njegov "setting" - uboga fabrika metalnih šipki upropaštena privatizacijom i zapuštena, čiji su radnici tek senke od ljudi. Ta realistična komponenta je ujedno i glavni adut filma jer otvara mogućnost da se prozbori koja o stanju stvari u Putinovoj Rusiji, o odjecima otimačine 90-ih i represije sovjetskog doba

Natrag na tekst

Komentari

Komentar

Kakve veze ima Putin sa privatizcijom? Zašto je njegovo ime u naslovu? U Rusiji je privatizacija obavljena za vrijeme zna se čije, marionete Jeljcina.
marko.Ma 31.07.2019, 23:20:13

ajemsasa

Kad bi pročitao tekst koji komentarišeš možda ne bi ostavljao tako idiotske komentare! Jeb'o te Putin u guzicu, retardinjo...
ajemsasa._ 02.08.2019, 17:33:09

Odgovor

@ajemsasa; Kad se nema argumenata onda se napada ad hominem i vrijeđa. Nisi objasnio zašto je u naslov teksta ubačeno Putinovo ime, osim zbog razloga ličnog animoziteta koji tekstopisac gaji.
marko.Ma 03.08.2019, 00:15:09

Crni Marko!

Šta ti nije jasno u ovim rečenicama: "- ...uboga fabrika metalnih šipki upropaštena privatizacijom i zapuštena, čiji su radnici tek senke od ljudi. Ta realistična komponenta je ujedno i glavni adut filma jer otvara mogućnost da se prozbori koja o stanju stvari u Putinovoj Rusiji, o odjecima otimačine 90-ih i represije sovjetskog doba." (sa naglaskom na deo koji glasi "da se prozbori koja o stanju stvari u Putinovoj Rusiji, o odjecima otimačine 90-ih i represije sovjetskog doba") Da li treba da te potsećam ko je bog-otac u Rusiji od 1999.godine i ko bi mogao da pogura stvari u pravom smeru samo kad bi hteo, a očigledno neće? Ili sledeći pasus: "Mesto radnje je fabrika u nedođiji ruske provincije. Korumpirani tajkun Kaljugin (Smoljakov) je njen vlasnik i rešio je da je u skorijoj budućnosti zatvori zbog nerentabilnosti. Za radnike to znači noga u dupe i pravac ulica, a među njima preovlađuju oni koji se gotovo izvesno neće dočekati na noge: stari i bolesni, pred penzijom, sa porodicama i slično. Štrajk neće uroditi plodom jer gazda može da radi šta hoće (političko zaleđe se podrazumeva), pa se grupica njih odlučuje na očajnički potez: otmicu tajkuna u nadi da će isti platiti dovoljan otkup da svi uključeni mogu preživeti." (sa naglaskom na deo koji glasi "štrajk neće uroditi plodom jer gazda može da radi šta hoće (političko zaleđe se podrazumeva)... A ko pravi razliku i odlučuje o političkom zaleđu, baba Kurana ili Vladimir jebeni Vladimirovič?) Ili zaključna rečenica: "Sve to čini da The Factory bude sasvim solidan žanrovski film koji služi pre svega svojoj svrsi zabave, a da ispod toga leži i razrađenija socijalna priča." A okvir za tu socijalnu priču je ogavno mesto koje najbolje objašnjavaš sa samo dve reči koje glase Putinova Rusija! Inače jednu stvar jesi pogodio. Pisac teksta ima animozitet prema liku i nedelu dotičnog Putina i ja taj stav od srca pozdravljam kao valjda i svaki normalni čovek na kugli zemaljskoj. Toplo mu želim sve najgore u najbližoj mogućoj budućnosti!
ajemsasa._ 03.08.2019, 13:37:58

Komentar2

@ajemsasa A šta tebi nije jasno u rečenici: da Putin nije provodio privatizaciju, i da je ona do 1999. u Rusiji već bila završena pod palicom Jeljcina, marionete Zapada? Period do 1999.-te, kada je u Rusiji BDP bio negativan u odnosu na SSSR-a, a stopa smrtnosti od bolesti i gladi bila kao da je rat. Niti je Putin bio nekada na čelu SSSR-a. pa da odgovara za ondašnje događaje. Ako išta drugo Putin je učinio barem da rapidni negativni prirodni prirast stanovništva uvođenjem kapitalizma devedesetih, bude sveden na pozitivnu nulu, i da se BDP zemlje znatno popravi. Što bi to sada Putin trebao "pogurati"? Ponovno dignuti Bošljevičku revoluciju i vrati tvornice radnicima? Pa da Zapad Rusiji uvede za kaznu dodatne blokade. Zar se u kapitalizmu vlast smije miješati u "tržište"? i privatne firme? Nije Putin uvodio kapitalizam u Rusiju, to su činili liberali i nacionalisti, kao i drugdje na Istoku Evrope. A svoj liberalni fašizam, u kojem bi se svi "normalni ljudi" u Svijetu trebali tobože postrojavati protiv Putina ostavi za neke naivce. Kao da ja živim u Rusiji i kao da Rusija utječe na moj život, zapravo situacija u Rusiji me se ne tiče. Nekakav "filmski kritičar" bi trebao političke komentare zadržati za sebe.
marko.Ma 04.08.2019, 03:01:25

Umesto komentara,

evo slobodnog prevoda pesme koju izvodi psiho-muzikant pod imenom Tolibdjon Kurbanhanov: "Setimo se svi onih godina kada nije bio ovde - svih muka Zemlja je upala u krizu, ljudi su patili, a njega je Bog poslao Kada je početkom veka došao na vlast, novi milenijum je počeo On je gospodov glasnik i njegov dolazak će nam doneti mnoga dobra Dobra strategija je svima jasna jer zemlja nije u dugu On nam je kroz svoje predsedništvo dokazao Da održava obećanja i da je čovek od reči", pa refren, VVP(za neupućene, Vladimir Vladimirovič Putin)! On je spasao zemlju! VVP! On nas brani! VVP! On je podigao Rusiju! I nastavlja da je razvija! VVP! On je spasao ljude! VVP! On štiti! VVP! Kada je na vlasti, održava stabilnost! Markoviću Marko, ne sumnjam da ti se pesma jako dopala. Baš je onakva kakve ti voliš, čista umetnost i bez ikakvih "političkih komentara". Toliko od mene i ajd' zdravo!
ajemsasa._ 04.08.2019, 06:10:29

Putin...

... spasilac! Nit' luk jeo, nit' luk mirisao, di bi on...
nenad.Ba 04.08.2019, 19:30:30

Komentar3

@ajemsasa; Ne, nažalost krivo si me shvatio, pjesma na mene nije ostavila nikakav utisak, napisao sam ti da ne živim u Rusiji i da me politička situacija tamo ne zanima previše, samo primjećujem da od kada nema SSSR-a, fašisti diljem svijeta, a posebno u Evropi podižu glave i sve su glasniji i opasniji. Zdravo.
marko.Ma 05.08.2019, 14:54:36


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar