O zabranjenim simbolima
Russ 01 S

Photo: thehiddenflag.org

Zastava duginih boja na Svetskom prvenstvu u Rusiji

Kada se zastava duginih boja prvi put zavijorila 1978. godine pripadnici LGBTIQ zajednice širom sveta dobili su simbol koji označava pripadnost, te zajedništvo. Obično se koristi na Paradama ponosa, i skoro da nema osobe koja ne zna šta ova zastava predstavlja.

Četrdeset godina od kada je sašivena prva zastava ovog tipa, neke zemlje i dalje na homoseksualnost gledaju kao na prestup, a svako izražavanje onoga što se ne uklapa u heteronormativnu sliku kao propagiranje postojanja koje većinska zajednica ne prihvata. Jedna od takvih zemalja je i Rusija, koja je 2018. bila domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, a u isto vreme kada se obeležava i Mesec ponosa. Budući da je ruska vlada 2013. godine zabranila ono što se smatra „propagiranjem homoseksualnosti,“ zastava duginih boja postala je nepoželjnim simbolom, pa je proterana sa ulica na koje ni ranije nije bila dobrodošla.

Šestoro aktivista, koji su u Rusiju došli iz Španije, Holandije, Brazila, Meksika, Argentine i Kolumbije, odlučili su da zastavu duginih boja ponovo iznesu na moskovske ulice, ali tako da ne bude odmah prepoznatljiva. Naime, oni su se obukli u nacionalne dresove zemalja iz kojih dolaze, a da bi sastavili paletu duginih boja i formirali zabranjeni simbol. Svaki od pomenutih aktivista, kada se posmatra odvojeno, izgleda kao bilo koji drugi navijač koji nosi dres zemlje iz koje dolazi, da bi tek okupljeni u grupu formirali ono što simbolizuje podršku za LGBTIQ zajednicu kako u Rusiji, tako i na celom svetu.

Inicijativa je ponela ime „Sakrivena zastava,“ a potekla je iz Španije, te organizacije FELGTB (State Federation of Lesbians, Gays, Transexuals and Bisexuals), a kako bi se ustalo protiv zabrane takozvane homoseksualne propagande u Rusiji, koja već pet godina ozbiljno ugrožava ljudska prava. Vidljivost uvek predstavlja rizik, a naročito ako se zastava duginih boja iznese pred fudbalske navijače, ali je akcija protekla bez incidenata, te su organizatori inicijative proglasili rezultat Ljubav 1: Rusija 0.


Galerija

Oceni 5