Bračni portreti izolovanih parova
Gajbra 05 S

Photo: John Paul Evans

Zašto kažeš alternativna, a misliš na porodicu?

Iako je Velika Britanija istopolne brakove legalizovala još 2013. godine, ni anglikanska, ni katolička crkva još uvek nisu priznale ovakve zajednice, što i dalje utiče na generisanje mržnje, te podržava homofobične stavove. Tako portreti koje pravi John Paul Evans, a na kojima je zajedno sa svojim partnerom, predstavljaju svojevrsni šamar homofobičnim uverenjima, te onima koji se zalažu za vrednosti primitivnih oblika zajednice.

John Paul Evans i njegov Peter zajedno su 28 godina, a zbog starosne razlike od 27 godina mnogi ih doživljavaju kao oca i sina, te za njih njihova zajednica verovatno nije prototip idealne porodice. Portreti predstavljaju subjekte u crnim odelima, što je, kako kaže fotograf, način da se suprotstave stereotipima, te pokažu da ono što je jednom bilo šokantno, tokom vremena postaje potpuno obično.

Ideja za ovaj projekat rodila se iz debate koja je u britanskim medijima vođena tokom 2013. godine, a u okviru koje su mnogi govorili o tome da društvo nikada neće biti isto ako se budu dozvolili istopolni brakovi, te su subjekti postavljeni u situacije u kojima posmatraju domove pripadnika većinske zajednice, a sa određene udaljenosti, što ilustruje osećaj izolovanosti kojem su konstantno izloženi.

Tako portreti predstavljaju i permutacije tradicionalnih svadbenih portreta, a projekat je krenuo u više različitih smerova, te su svi plodovi okupljeni pod zajedničkim imenom Matrimonial Ties. U jednom intervjuu portreti su opisani kao ljubavno pismo koje fotograf šalje svom partneru, a Evans kaže da je to možda jedan od najlepših i najtačnijih opisa, budući da je prethodnih 28 godina proletelo kao u pesmi „who knows where the time goes“.

Evans se od samog početka trudio da kroz svoj fotografski rad obezbedi istorijski materijal koji bi osigurao i prisustvo drugačijih u razvojnim tokovima društva. Tako je donekle podržao ono što feministička, te kvir teorija odavno pokušavaju, te se pridružio stvaranju drugačijih rodnih modela, čija je uloga pre svega preispitivanje pozicije belog cis muškarca, koji je sveprisutan, te je osnovno oruđe u pravdanju, te jačanju postojećeg patrijarhalnog sistema. Fotografije životnih partnera ostaće kao svetla tačka i pošto društvo bude prigrlilo evoluciju koja mu je neophodna, i kao priča o ljubavi i zajedništvu koje nije znalo, niti prihvatalo, malograđanske komentare.

*Izvor: Bird In Flight

Preveo Milan Živanović


Galerija

Oceni 5