Weekend Videos
Faffa 03 S

Photo: Sohrab Hura

Zašto neki od nas vole da se plaše

Zavisni od straha: Tu je Noć veštica, a jedno od pitanja u vezi s njom je i - zašto neki od nas vole da se plaše, dok drugi horor filmove i kuće straha izbegavaju po svaku cenu. Psihoterapeutkinja Kati Morton odgovara na to pitanje i objašnjava kakve veze strah potencijalno ima sa zavisnošću, poremećajem pažnje, kontrolom, ali i pukom dosadom.

Halloween vremeplov: Noć veštica ili Halloween noć je uoči Svih svetih (31. oktobar). Naziv Halloween zapravo je skraćenica od "All Hallow's Eve" ili "Hallow Eve" (Sveto veče, noć uoči Svih svetih). Slavi se pre svega u Irskoj, Americi, Kanadi, Portoriku, Australiji i Novom Zelandu. Stari Kelti su 1. novembar slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Verovali su da za punog meseca, a najčešće noć pre Dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove i nakratko opet dolaze na Zemlju gde posećuju svoje domove. Zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta sa mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku. Dolaskom Rimljana, noć mrtvih dobija stalni datum, a te noći - prema starom rimskom verovanju - crni bog lova Samhain preuzima vlast nad svetom, ubija srndaća (boga Sunca), a boginju vegetacije odvodi u podzemlje, gde ona do proleća bdi nad mirujućim semenkama, usnulim životinjama i dušama mrtvih. U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, verovalo se da mrtvi poslednji put dolaze na ovaj svet pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cvekle ili krompir sa upaljenom svećom, kako bi se grešne duše uplašile, a dobre pronašle put kući. Bundeva je tek u 16. veku postala popularna za dubljenje najpre u Americi, a zatim i u ostatku sveta.

Da li je Joe Goldberg moguć: Psihijatar Todd Grande analizira lik Joa Goldberga iz popularne Netflixove serije You i objašnjava kakve bi on dijagnoze mogao da ima, zašto se (ne) uklapa u određeni profil ličnosti ili mentalnog poremećaja i zašto nije dobro glorifikovati ga.

Kuda po život: Klimatske promene su stvarne, a s promenom temperature se menja i sve ostalo. Svet će za dvadeset godina biti drugačije mesto.

Nimalo nemušto: Sledi još nekoliko videa iz nezvaničnog serijala "Nismo znali da nam je ovo potrebno". Ovoga puta reč je o intervjuima sa egzotičnim životinjama iz jednog kalifornijskog zoo vrta.

Veruj sebi: Kada pratiš neku osobu, bilo u privatnom životu ili na nekom drugom polju, ne pratiš istinu i ne poštuješ sebe. Samo umereno.

Oceni 5