Sarajevska nedjelja ponosa
Sarja 01 S

Photo: Facebook

Zauzimanjem javnog prostora govorimo o našoj nevidljivosti

Kako je napisano u priopćenju organizatora, LGBTIQ zajednica prisiljena je živjeti nevidljivo, izolirano i neprihvaćeno, u stalnom strahu od diskriminacije i nasilja u javnim, ali i privatnim prostorima.

Potrebu za prvom sarajevskom povorkom odlično potkrepljuju reakcije uoči Pridea. Prošlog petka Islamska zajednica pozvala je vjernike da ne sudjeluju u Povorci ponosa i homoseksualnost opisala kao grijeh, razvrat i nešto što mora biti zabranjeno, no ipak su vjernicima poručili da ne pribjegnu nasilju.

Još je dalje otišlo udruženje Mladi muslimani nazvavši povorku "paradom srama i zlom", pozvavši bošnjačke javne dužnosnike da je bojkotiraju i optuživši međunarodnu zajednicu da je njezina podrška Prideu neprijateljska i destruktivna.

Da sve ne bi ostalo na riječima, dan prije prvog sarajevskog Pridea održan je skup "Dan tradicionalne porodice" s namjerom da pošalje dostojanstvenu poruku o važnosti obitelji kao zajednice a koga drugog nego muškarca i žene. Stotinjku polaznih hodača pridružilo se još nekoliko stotina, a povorka je nosila homofobne, i mizogine, transparente poput "Zna se šta je ključ, a šta brava", "Podrška biološkom opstanku", i krajnje nejasnog "Dosta je! U ovom gradu je već ubijeno 1600 djece".

Povorka u organizaciji UG Svjetlo i NVO partnera protekla je mirno, a zanimljiva je činjenica da ju je jedna građanka slučajno zamijenila s Prideom pa je članovima tradicionalnih obitelji doviknula "Pederi!", kao i da su se dijelili baloni u bojama trans zastave.

Stotinjak homofoba okupilo se i danas prije početka Pridea, s nadahnutim transparentima poput "Licemjerni gadovi Bolesnih Težnji", "Ne budi derpe, drži do sebe" i "Budi gej, ali ne nameći meni da je ok". Ipak, protupovorka brzo se razišla, a smijenilo ju je oko 3000 sudionika prve bosanskohercegovačke Parade ponosa koju je, usporedbe radi, osiguravalo 1200 policajaca.

Unatoč strepnjama, povorka je trasu između Vječne vatre i Trga BiH prošla mirno, pjevajući, zviždeći, mašući zastavama, a brojne Sarajlije mahale su im s prozora. U skladu s intersekcionalnim proglasom organizatora, najveći transparent onaj je s porukom "Solidarnost", a mnogi izražavaju podršku radnicima i migrantima.

Osim mnogih aktivista iz regije, na Prideu je sudjelovao i popularni pjevač sevdaha Božo Vrećo koji se za tu priliku čak ranije vratio s godišnjeg odmora. Pride je zaključen govorima organizatora Branka Ćulibrka i Lejle Huremović u kojima su istaknuli kako su željeli zauzeti javni prostor i natjerati institucije da ih štite od diskriminacije te poslati poruku o vrijednosti ljubavi i slobode, a ne nasilja. Skup se poslije toga razišao, a nikakav party nije organiziran jer, kažu organizatori, nije im do slavlja.

Oceni 5