Od glavnog urednika XXZ: Malo, privatno pismo čitaocima
Compss 01 S

Samo što ne eksplodira: Lukovićev monitor sa hiljadu fajlova koji traže slobodu

Photo: Marija Đoković/XXZ

Želite li da preživimo?

Pre, recimo, nekoliko nedelja objavio sam apel čitateljstvu da nas podrže mesečnom pretplatom ili donacijom po svojoj želji. Ničim izazvan, apel je preko našeg Facebooka odmah dobio preko 70 lajkova, šta god to značilo. Naivno sam pomislio da će tih sedamdeset lajkera ozbiljno uzeti u razmatranje predlog da nam pomognu sa pet, deset ili već koliko evra mesečno; ispostavilo se, naravno, da je lakše dati Like nego Money, te se na kraju ove humorističke balade redakciji javilo tek desetak zabrinutih ljudi koji su shvatili ono što drugi nisu – da se ovaj portal ne može izdržavati sam od sebe. Hvala na lajkovima, ali s njima preživeti nećemo.  

Znam, naravno, da ogromna većina naših čitalaca nisu milioneri, naprotiv; svako od vas ima svojih finansijskih i drugih problema, samo mu još fali XXZ problem. Ali, kako sam uvek verovao da je ovo web-glasilo, bar u moralnom smislu, vlasništvo upravo čitalaca kojima se dopada ono što radimo, nemamo kome da se obratimo sem onima zbog kojih i postojimo. Da ne podsećam da je portal potpuno otvoren i da nemamo nikakvu zvaničnu pretplatu; da ne podsećam koliko vam velikih, često ogromnih tekstova plasiramo bez ikakve naknade; da ne podsećam da su nam izvori prihoda limitirani, a mnogi oglašivači još uvek nedostupni.

Gde ćete, ako ne na XXZ, čitati tekstove takvih autora kakvi su, recimo: Dražen Vrdoljak, Marko Pogačar, Dubravka Ugrešić, Bojan Mušćet, Zoran Žmirić, Miljenko Jergović, Đorđe Matić, Velibor Petković, Dejan Novačić, Veselko Tenžera ili naš vredni  Goran Pelaić?

Bez lažne skromnosti, gotovo da smo jedini koji pokušavaju da praktično pokažu da zajednički ex-jugoslovenski kulturni prostor stvarno postoji. Za nas su vrednosno jednake teme iz Rijeke, koliko iz Niša; s Kosova koliko iz Slovenije. Želimo da se okupimo oko zajedničkih tema i sećanja, a ne da vam tabloidno serviramo idiotluke kojih su mediji prepuni do povraćanja.

Legendarni Lukovićev monitor: Eksterni hard disk je samo nedosanjani san

Šta, konkretno, tražimo od vas? Da nas podržite malom mesečnom pretplatom!

Kolika je to pretplata? Onoliko koliko možete da odvojite, a da ne primetite – pet, deset, petnaest evra, koliko mislite da zaslužujemo. Ako, pak, mislite da XXZ nije vredan vaše finansijske pažnje, i to je legalno, poštujemo.

A za šta vam je potreban novac?  Da platimo održavanje, provajdera, poreze, da nabavimo retke fotografije koje niko nema, da platimo sudske presude iz pokojnih e-novina, presude kojih se izgleda nikad nećemo osloboditi, da popravimo beznadežno omatorele kompjutere, da nekako kupimo polovan skener… spisak je nepotpuno dug.

Nadam se da će nas biti dovoljno da zajedno prebrodimo borbu za preživljavanje: jer, ponoviću ono što sam mnogo puta napisao – čitaoci su ono najdragocenije što imamo. Uprkos duhovitim lajkovima.

Kako da nam pomognete?

Jednostavno, nabrojaću sve načine kako da nam pomognete – ako odlučite da nam pomognete.

Ako koristite PayPal: Vašu donaciju možete odmah uplatiti preko emaila: petar.lukovic@xxzmagazin.com

Ako živite u Srbiji: Vašu donaciju možete uplatiti u bilo kojoj banci ili pošti na račun naše firme, uz sledeće neophodne podatke. Ime firme: Sugarplum.d.o.o. Adresa: Braće Krsmanovića 11,11000 Beograd. Tekući račun: 265-1760310000727-97 Raiffeisen Bank a.d. Beograd. Svrha uplate: Donacija.

Ako živite u Hrvatskoj ili u Bosni i Hercegovini: Javite se emailom glavnom uredniku na petar.lukovic@xxzmagazin.com da dobijete podatke kako da izvršite uplatu u Splitskoj banci (Hrvatska) ili u Raiffeisen banci (BiH).

Ako koristite Western Union: Dovoljno je da na ime (Petar Luković, Srbija) pošaljete novac, a da šifru pošaljete primaocu na mail: petar.lukovic@xxzmagazin.com

Ako živite u inostranstvu/inozemstvu, a želite da donaciju uplatite preko banke: Javite se emailom glavnom uredniku na petar.lukovic@xxzmagazin.com da dobijete podatke kako da izvršite uplatu iz inostranstva na račun Petra Lukovića u Splitskoj banci.

Šta god da odaberete od ovih varijanti – odlično ste odabrali!

Donirajte za razum!

Zato se još jednom, a unapred, zahvaljujem svim dragim čitaocima: moramo pobediti jer nam ništa drugo ne preostaje!

Uz nadu da nećemo zatvoriti XXZ radnju, bez obzira na uslove pod kojima radimo.

A, sad, rekao bi Slobodan Milošević: “Svi na svoje zadatke!”.

Naravno, redovno ću vas izveštavati o rezultatima ovog apela; još uvek ima nade da će se 70 lajkova pretvoriti u 70 uplata za pomoć našem magazinu!

Hvala, vaš Petar Luković

Oceni 3