Teologija đavolovih slugu
Darvin 01 S

Photo: Wikipedia

Žena Čarlsa Darvina

MRS. DARVIN

Pre nego sto je Čarls Darvin, 1859. godine, objavio delo Postanak vrsta prirodnim odabiranjem, morao je da podnese mnoge prigovore iz usta svoje žene, veoma religiozne osobe, koja nije mogla da prihvati njegovu odluku da objavi tako štetnu knjigu.

- Čarlse - govorila je - Bog je izjavio da stvara čoveka po svojoj slici i prilici. Nije to rekao ni za mrava, ni pticu, ni majmuna, psa ili mačku. Postavio je čoveka iznad svega što živi, njemu je dao zemlju. S kakvim pravom hoćeš da biće, koje ima lice Boga, biće jednako anđelima, lišiš dostojanstva?

Muž je odgovarao da, ako on to ne učini, učiniće Volas, koji je došao do slične teorije.

- Čarlse - govorila je - morali bismo da budemo svesni svojih motiva. Ne bi ti bilo važno sticanje slave naučnika da nije bilo tvojih uzastopnih neuspeha. Znam da ne voliš kad ih neko pominje, ali ako bi uspeo da postaneš, kao što si želeo, lekar, našao bi dovoljno satisfakcije lečeći ljude, umesto da tražiš zadovoljavanje ambicija po svaku cenu. Da su ti one godine kad si u Kembridžu studirao teologiju omogućile da postaneš sveštenik, mesto u ljudskom društvu spasio bi te od avanturizma.

- Znaš dobro odakle si uzeo svoju teoriju. Našao si je kod Maltusa. On je bio zao čovek, Čarlse, bio je svirep i ravnodušan prema siromašnima. Ne verujem u istinitost tvojih otkrića, jer nisi s dobrim namerama vršio svoje opservacije.

Da, Čarls Darvin je razmišljao kasnije o ovim njenim rečima, mada je istovremeno bio siguran da je teorija evolucije istinita. Utoliko gore za mene i za ljude, govorio je.

Teologija, koju je moguće iz nje izvući, nije ništa drugo do teologija đavolovih slugu. Koji bi dobar Tvorac mogao da uredi svet tako da on bude arena, na kojoj se, poput gladijatora, vrste i individue bore za preživljavanje? Ako on to posmatra kao rimski imperator iz lože, neću mu se klanjati. Srećni su svi koji su, kao Ema, sačuvali sliku Boga kao našeg Oca i Prijatelja.

ŽENA ČARLSA DARVINA

Moralne skrupule žene Čarlsa Darvina, religiozne osobe, bile su sasvim opravdane. Objavljivanje njegovog dela O postanku vrsta, 1859. godine, bilo je šok za religijska verovanja. Manje zbog unižavanja dostojanstva čoveka, zbog njegovog „majmunskog” porekla, više zbog brisanja granice između čoveka i ostatka žive materije. Mirijade živih bića, insekata, gmizavaca, vodozemaca, sisara, ostvaruju nepoznat im zakon evolucije, rađaju se, pate i umiru. Dosad isključen jer, imalac besmrtne duše, čovek je sada upitao sebe: po čemu je bolji od mrava ili ptice, ili moga psa, moje mačke? Ili od šimpanza s inteligencijom deteta?

Teolozi nikad dosad nisu imali posla s fenomenom običnog života, u koji je iznenada usađena svest, koja je u njihovim traktatima vekovima bila odvojena.

*Prevela s poljskog Ljubica Rosić

Oceni 5