Voditeljski transfer blama i demonstracija TV bezobrazluka
Rozga 01 S

Meta voditelja TV Prva: Jelena Rozga, pevačica

Photo: Facebook/Jelena Rozga

Žena, majka, Sarapa

Roba s greškom

„Danas gotovo i da nema radijske ili televizijske emisije u kojoj se ne pojavljuje voditelj. O njegovoj medijskoj vrsnoći, poznavanju teme, općoj naobrazbi i inteligenciji ovisi uspjeh svake emisije. Pred voditeljem su mnogobrojni zahtjevi, pa nije ni čudo što je malo dobrih, a još manje vrhunskih voditelja. Posebno treba istaknuti nerazumjevanje goleme odgovornosti koju to zanimanje nosi i olako prihvaćanje voditeljskog posla. Da bi bilo uspješno, voditeljstvo mora biti spontano, korektno u jezičnom smislu, a i stručno, jer se voditelj nerijetko mora dublje upustiti u obradu teme“, piše u članku „novinarsko voditeljstvo“ na hrvatskoj Vikipediji.

U potrazi za definicijom voditelja, na Internet pretraživačima nećete imati bogznakakvog uspeha. Uglavnom se pominju „voditelji projekta“, „voditelji magacina“, dok je TV voditeljstvo rezervisano za malu grupu finansijski privilegovanih koji se baš i ne uklapaju u gorenavedenu definiciju.

Svakodnevno slušamo o njihovim transferima, ugovorima, sumama koje navodno zarađuju i koje su nekoliko puta veće od zarada kamermana, montažera, producenata... Slušamo o njihovim svađama, ljubavima, brakovima, deci, privatnim lomovima, tako da je na neki način i razumljivo što voditelji često i sami poveruju da su zvezde, legende i balkanske inačice Opre, a u najboljem slučaju su Džeri Springer. Pomisle da im je samo nebo granica, da su bogomdani da nam se svakodnevno smeju sa ekrana i krase naše male bedne živote. Pomisle, naravno, da nisu samo voditelji, već i novinari, urednici, producenti, svestrane ličnosti sposobne da na svojim plećima nose sve izazove realizacije jedne TV emisije, koliko god glupa ona bila. Danas ionako svako mora da zna sve da radi i, što je najvažnije, da ubedi i sebe i druge da zna, makar situacija bila potpuno drugačija.

Zato ne iznenađuje činjenica da voditelji sebi daju za pravo da govore doslovno šta im padne na pamet (iako se blesimetar nije pokvario, u tim slučajevima im mozak i ne radi baš najbolje), morališu, pridikuju, dele neželjene savete, dobacuju šale i pošalice.

Ne pijem, ne pušim, ne psujem

U svem kičerajskom haosu koji se na domaćim televizijama prezentuje u prepodnevnim satima, udarnom terminu u kojem se emituju takozvani jutarnji programi (koji sada traju do podneva), prošle nedelje se istaklo dvoje poslenika, nekada sa iste, danas sa konkurentskih televizija – Jovana Joksimović (TV Prva) i Predrag Sarapa (TV Pink).

Potonji je imao užasan, ali nažalost klasičan izliv seksizma, kada je koleginici „koja kuva kafu“ zamerio što je zakopčana do grla, te savetovao da „malo otvori bluzicu“. Mediji prenose da je „čak i Šešelj (gost u studiju, prim. a.) bio zgrožen“.

Dotičnu koleginicu Sarapa je predstavio kao „domaćicu studija“, onu koja brine o gostima, o tome šta će da popiju, ali i „šta misle“, te ju je u skladu s tim pitao da li je razgovarala sa Šešeljem i pitala ga šta će u emisiji da kaže, nakon čega joj je rekao: „Mogla si da istakneš neke argumente... Da malo otvoriš bluzicu.“ Prethodno je već pitao (ovo je samo za one sa najjačim želucem): „Je l' si menjala taj kompletić? Dekolte – do grla! Malo ga... oslobodi!

Iako ju je predstavljao, Sarapa nije znao ni ime svoje koleginice, pošto je ionako vidi kao hostesu, dekolte i kompletić.

Matea se sama predstavila i zapravo odlično nosila sa Sarapinim komentarima, na kraju ga, već vidno i s pravom ljuta, pitavši da li može da završi s tom pričom. Nadam se da će nakon ovoga napredovati i prestati da bude televizijska kafe-kuvarica, ne samo zato što je žrtva seksističkih komentara voditelja, već i zato što je koncept kompletić-hostesa-kuvarica potpuno pogrešan i suvišan čak i u onom ružičastom Menhetn studiju. Pritom sam sasvim sigurna da bi Matea voditeljski posao obavljala bolje od Sarape, te ne znam zašto se ne bi zamenili, i to trajno – da gledamo Novo juto s Deom i Mateom (još se i rimuje!), a Sarapa neka bude kafe-kuvar i neka menja kompletiće i duboke dekoltee, sam svoj stilista. Samo bi pod tim uslovima koncept domaćina studija imao smisla, a gledanost bi tek skočila! (Milice, Željko, bilježim se sa štovanjem.)

Podsetimo, ako je to uopšte potrebno, Sarapa se ni prema koleginici Dei ne ponaša mnogo bolje. Prekida je, upada u reč, ne dozvoljava da postavi pitanje, menja tok razgovora i koncepta (jer on je voditelj, novinar i genije!)... A setimo li se njegove legendarne emisije „Problem“, koja se prikazivala na Studiju B, ništa ne bi trebalo da nam bude neobično. „Problem“ je imao mnogo izdanja, ali ono od 12.11.2012. posebno se pamti. Preporučujem celu emisiju, od prvog do poslednjeg minuta (samo jedna osoba deluje da je trezna), ali za trenutni problem bitna nam je samo jedna Sarapina rečenica odatle: „Trudi se snajka... Snajka se trudi!“ Tako je on opisao svoju tadašnju koleginicu koja je za njegovu emisiju pripremala priloge.

Zato nas Sarapa ne može iznenaditi, sve smo videli i sve je jasno, čak ne iznenađuju ni bedni pokušaji opravdavanja: „Kada sam joj rekao za dekolte i za to što je zakopčana do grla, mislio sam pre svega na vrućinu u studiju. Znam kako je meni pod reflektorima, pa sam mislio da bi joj bilo lakše da je eventualno otkopčala dugme i stavila ogrlicu. Ništa drugo. (...) Mislio sam da li je nešto pitala Šešelja u vezi sa njegovim argumentima koje je izneo oko izbora i izbornih rezultata. Sve je to malo preterano i prenaglašeno. Nikad u životu nisam imao seksističke ispade niti bilo šta slično“, izjavio je Sarapa za list „Danas“.

Ko je očekivao da prizna da je pogrešio, da se izvini, da obeća da će se malo obavestiti, edukovati ubuduće? Koga briga, on je već savršen, trud je samo za snajke.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrenulo je postupak protiv Sarape i TV Pinka zbog mizoginih i seksističkih stavova iznetih u jutarnjem programu. Kakav će biti epilog, da se poslužim voditeljskim diskursom, ostaje da se vidi.

Rodit ću ti ćer i sina

Voditeljka protiv koje REM nije pokrenuo nikakv postupak i čije ispade od 8. marta ove godine više ni forenzičari na Internetu ne mogu da nađu je Jovana Joksimović (devojačko Janković), nekrunisana kraljica jutarnjeg programa, žena etno pop stara Željka Joksimovića i majka troje maloletne dece.

Naime, Jovana i njen večiti voditeljski partner Srđan Predojević prošlog su četvrtka na svom novom radnom mestu, u studiju TV Prva, (gde su za navodno veliki novac prešli s Pinka) ugostili hrvatsku pevačicu Jelenu Rozgu.

Intervju je trajao 15-20 minuta, a sve vreme Rozga je bila između dve rafalne paljbe. S jedne strane – Srđan – koji je netremice gleda i đilkoški joj se smeška i nabacuje, a s druge – Jovana – žena, majka, voditeljka koja sebi daje za pravo da komentariše Jelenin ljubavni život, reproduktivno zravlje, životne izbore i povrh svega – daje joj savete. I to autoritativno i odlučno, jer ona je voditeljka! I majka! Ona je, prosto, žena koja ima sve, u šta je svojim nadmenim stavom pokušala da nas ubedi, u šta i sama želi da veruje.

Nikad više kod Jovane i Srđana: Jelena Rozga, survivor

Zato je baš na Dan žena demonstrirala nadmoć nad Jelenom, koja je zbog zluradih i nevaspitanih komentara voditeljke ostala potpuno zbunjena.

Danas na Youtubeu ne možete naći nijedan snimak tog intervjua, TV Prva se pobrinula za uklanjanje svih snimaka na temelju kršenja autorskih prava. Međutim, ni na njihovom zvaničnom Youtube kanalu tog snimka nema, iako postoje svi ostali iz „Jutra sa Jovanom i Srđanom“.

Svesna je TV Prva da je takav intervju sramota i za njih, da je neprofesionalan, glup i da se tako ne razgovara ni sa kim, naročito ne na nacionalnoj frekvenciji. I da nisu svesni, jasno je da je pritisak javnosti bio veliki i težak kao voditeljski transfer.

Gotovo da nema komentara, članka (čak i tabloidnog) koji nije osudio ponašanje Jovane Joksimović. Nadam se da to nije samo zato što je ona žena, pa ju je iz tog razloga lakše kritikovati.

Iako snimka nema, ostali su pisani tragovi na mnogim portalima: „Moraš da nađeš nekoga. Nije ni to zabavljanje toliko jednostavno. Znaš, ako ti se ne desi ljubav do nekih godina, onda moraš da budeš malo pragmatična, da nađeš nekoga. Kažeš – ok, ja sam to i to godište, 'ajde da nađem nekoga da imam sa njim lep život. (...) Koliko je prošlo od kada si bila kod nas u programu, sigurno dve-tri godine i rekla si: 'E, sad bih volela da imam jednu malu curicu.'

Jutro bez Jovane, Srđana i Sarape: Prelepo i ružičasto

Tako se voditeljka Joksimović obratila gošći, i to nije bio izolovan ispad u petnaestominutnom intervjuu. J.J. se sve vreme vraćala na temu braka i dece, dok je Rozga bezuspešno pokušavala da najavi pesmu i koncert. Kada je u tome nekako uspela, gospođi Joksimović zasmetala je tema pesme – samostalna žena koja zna šta hoće i koja je pobednica. „Prestani da pevaš o tim stvarima“, odbrusila je voditeljka, zaključivši da je problem pevačice u tome što uopšte i ne traži muškarca.

Na Jeleninu konstataciju da je trenutno u baš lepom periodu, Jovana ne samo da nije ostala bez komentara, već je našla i problem: „Problematično je kad ta samoća zaprija!“ (O (ne)znanju gramatike i deklinaciji izvesnog glagola „zaprijati“ ovoga puta nećemo.)

Demonstracija patrijarhalnih vrednosti i internalizovane mizoginije  Jovane Joksimović ostaće upamćena i po neviđenoj nadmenosti i bahatosti, a pamtiće se, nadam se, dugo, kao primer nedopustivog ponašanja u javnosti.

Jednog dana će studenti na primerima Jovane i Sarape učiti kako ne treba da rade budući novinari i voditelji, kako ne treba da se ponašaju, da govore, da improvizuju, da se ophode prema sagovorniku.

Ako budućnost i ne bude tako svetla, ostaje činjenica da se društvo ipak trglo i reagovalo na seksističke i mizogine ispade, da ponekad ume da prepozna problem.

Za nas, možda, ima neke nade, a Sarapa zauvek ostaje u problemu, dok Jovana problema i dilema nema – njoj je Bojana Lekić još pre dvadesetak godina rekla da ne treba da se bavi voditeljskim poslom. Šteta što je nije poslušala.

*Međunaslovi pozajmljeni iz diskografije Jelene Rozge

Oceni 5