XXZ magazin preporučuje
The Assistant film

Photo: Bleecker Street Media

Žena u muškom svetu

Film

The Assistant (2019)

Rad je u modernom društvu otišao dalje od pukog sticanja sredstava za preživljavanje, a ono „osam sati rada, osam sati zabave, osam sati sna“ danas izgleda kao daleka fantazija.

Film o asistentkinji jednog filmskog mogula u Njujorku bavi se upravo ovom temom, te se fokusira na to kako stres, poniženje i mobing utiču na svakodnevni život koji nije ništa više od posla. Svi su meta moćnih, a naročito ako je moć u rukama belih, strejt muškaraca. Jedna mikro-agresija se možda i ne oseti, ali ako ih je beskonačno mnogo, onda život postaje makro horor, posebno za ženu koja se usudi da kroči u svet koji se do tog trenutka tumačio kao muški.

Svi smo točkići u mehanizmu, ali je zupčanik odavno pokvaren.

Vivarium (2019)

Sve je više horor filmova koji mogu da se pogledaju, a strava i užas sa demona i monstruma svoju pažnju sve više sele na izolovanost modernog čoveka i zarobljenost u beskonačnom krugu ispunjavanja tuđih želja.

Vivarium bi mogao da se tumači kao simbol heteronormativnog života, uslova u kojima je pojedinac zarobljen u formule koje, tako se bar veruje, osiguravaju produžetak vrste. Ali šta ako je ta vrsta tuđa? Onda se sve komplikuje, jer je čovek sposoban da brine samo o sopstvenom opstanku.

The Fire - El incendio (2015)

„Voli me – ne voli“ me je igra koju savremeni parovi često igraju, a posebno kada se nađu u nekoj stresnoj situaciji koja zahteva napor i potpuno prisustvo.

U finalnoj fazi kupovine kuće Lucía iMarcelo podižu 100 hiljada dolara sa zajedničkog računa. Dok čekaju i kriju novac u ormaru prava priroda ljubavi, njihove ali i uopšte, izbija na površinu i izaziva gubitak poverenja koji uvek izraste u nasilje. Ovo je tako možda jedan od najboljih ilustracija za ono „ni sa tobom, ni bez tebe“- destruktivna ljubav otvara nam vrata u jedan dan ljubavnog para koji se bori sa životnim situacijama, te nas vodi u Buenos Ajres gde je sve, tako bar tvrde, izgrađeno na strasti.

Serije

Miss Scarlet and the Duke (1. sezona, 2020)

Dvoje detektiva koji su na neki način prinuđeni da rade zajedno, stalno se privlače i odbijaju, vole i mrze, svađaju i mire nebrojeno puta je ispričana priča. Ipak, u ovom slučaju dvoje detektiva rešavaju probleme u viktorijanskom Londonu, pa je i sama pojava detektivke čudna. Eliza Scarlet je svesna da živi u muškom svetu, to joj stavljaju do znanja svakodnevno, no ona je odlučna da svoju pamet, sposobnost i obrazovanje iskoristi i za nešto više od bogate udaje, koja je u 19. veku ženama bila jedini izvor prihoda.

Nakon što joj umre otac, dobro poznat detektiv koji se odao porocima, Eliza ostaje bez staratelja, te je brak sledeći logičan korak. Međutim, gospođica Scarlet želi da nastavi očev posao o kojem je slušala i učila čitavog života. Jasno je da će njeni poduhvati naići na podsmeh, neodobravanje, često će je odvesti i na sud, pa i u pritvor, no predaja za nju nikad nije bila opcija.

Koliko god i ovakav razvoj događaja za viktorijansku Englesku deluje neverovatno, Elzin opstanak u muškom svetu neće biti lak, čak ni nakon velikog uspeha i brojnih dokazivanja, što nam je i dan danas jasno. Od žene se uvek očekuje da bude makar za nijansu bolja, razumnija, emotivnija, sposobnija, pametnija od muških kolega kako bi mogla da zauzme bar neko, uglavnom najniže, mesto u hijerarhiji.

The Deceived (1. sezona, 2020)

Ovaj triler već je bio na spisku novih serija, a s obzirom na to da su se završile sve četiri epizode prve sezone, možemo od srca da ga preporučimo. Da li su očekivanja posle prve epizode donekle izneverena? Svakako. Postaje li zaplet na momente neverovatan? Da, ali manje nego rasplet. Vredi li gledati seriju? Jedno veliko da, uprkos tome što je pala u nemilost gledalaca. Nemilost ide dotle da joj je ocena na IMDb već negde oko petice, ali i to je, kao i štošta, samo broj.

The Deceived je priča o emotivnim manipulacijama i ucenama, narcisoidnom poremećaju koji ne staje dok ne porazi svaku žrtvu, gaslightovanju ili, narodski, pravljenju budale od drugog, iskorišćavanju tuđih mana i slabosti, uništavanju samopouzdanja i samopoštovanja, zloupotrebi poverenja, a sve s pozicije moći iza koje se kriju povređena sujeta i nerazrešen kompleks niže vrednosti. I više nego dovoljno za omanji TV-maraton!

Connected (1. sezona, 2020)

To da smo svi povezani i da je čitav svet jedna velika mreža danas koriste svi, pa je ovo verovanje deo sve većeg broja filmskih, književnih, te drugih umetničkih ostvarenja. Dokumentarna serija Connected je tu da to i dokaže – na primerima iz stvarnog života.

U kakvoj je vezi pustinjski pesak sa fosilnim ostacima davno izumrlih riba? Ubijamo li oblake? Koji se odgovori kriju u kanalizaciji? Kako žive drogirane ribe? Saznajte u novom Netflix serijalu.

The Haunting of Hill House (1. sezona, 2018)

Sprema nam se druga sezona odlične horor serije The Haunting of Hill House, pa je red da se podsetimo prve.

Već je u prvom trejleru moglo da se čuje da porodica Crain nije samo skup dece i roditelja, te da se radi o dobro nijansiranim karakterima koji su okruženi zidovima i lutaju hodnicima kojima odjekuju urlici mrtvih i prokletih.

Iako nije naišla na razumevanje kod ozbiljnih ljubitelja horora, koji je smeštaju među horor sapunice, Hill House je obožavatelje pronašla na najneočekivanijim mestima. Problem je zapravo u tome što je jedina emocija koju ljubitelji horora traže strah, pa sve drugo vide kao nepotrebno. Ipak, konstruisanje likova zahteva malo više od zastrašenosti, pa su melodramatične scene, koje demonsko guraju u senku ljudskog, privukle i onu publiku koja inače nije zainteresovana za ovaj tip serija.

Uprkos provali emocija Hill House dobro koristi i sve prednosti scenografije, te slobode žanra, kao i alate koji izazivaju strah usled iznenađenja, a koji su u savremenom hororu prilično zapostavljeni. Prednost serije ipak nije u kratkotrajnom strahu, već u osećaju nemoći koji dopire do srži glavnih junaka, ali i gledalaca, a u dva vremenska toka – jednog koji prati dešavanja početkom devedesetih godina kada se porodica useljava u vilu sa namerom da je renovira i preproda, te drugog koji je smešten u sadašnje vreme.

Hill House se gledaocu najviše približava upravo zbog čestih provala emocija, i melodrame koja eliminiše mogućnost da se junaci pretvore u neustrašive isterivače duhova, pa tako implementira ono ljudsko, ali i procese kroz koje čovek obično prolazi kada izgubi one koje voli.

Together (2015)

Ako vam je potrebna humoristička serija za opuštanje, blesavo-blentava, puna besmislenih situacija, a pritom nimalo glupa, Together je pravi izbor. Ovakvu tematiku i likove (kompleksne i dobro motivisane, iako se isprva ne čini tako) Amerikanci bi muzli bar šest sezona, dok kod Britanaca sve stane u šest polusatnih epizoda. Na nama je da domaštamo dalje.

Ellen i Tom su par koji nikako da postane par. Nakon sudbinskog susreta kod kontejnera, kao da se sve urotilo protiv njihove zajedničke sreće, ili bar prvog izlaska. Nesnađeni i nevešti, beskrajno su simpatični u svojoj smotanosti, dok svi ostali oko njih deluju prilagođeno i izverzirano. Sve dok ne otkrijemo da samo umeju malo bolje da se pretvaraju.

Knjige

Kurt Vonegat „Klanica 5“

Kako smo gorljivo raspravljali o lektiri čitava tri i po dana, rešili smo da ne dopustimo toj temi da zamre i nekoliko nedelja preporučujemo dela koja se nalaze ili koja bi trebalo da se nađu na spisku srednjoškolske lektire.

Teško da će „Klanica 5“ biti ičiji izbor za lektiru, ali uvek možemo da se nadamo. Ovu knjigu su zabranjivali, izopštavali, izbacivali iz biblioteka, a ona je opstala, uprkos tome i zbog toga, jer – da nije uticajna i snažna u svojoj priči i poruci, teško da bi je iko i primetio na policama.

Priču o savezničkom bombardovanju Drezdena krajem Drugog svetskog i, uopšte, strahotama i posledicama rata priča Bili Pilgrim, i to na krajnje neobičan način – krećući se kroz vreme i to tako da ne postoje ni juče, ni danas, ni sutra, ni prošlost, ni budućnost, kao što ni Zemlja nije jedina naseljena planeta u vasioni.

„Klanica 5“ je roman koji mnogi karakterišu kao antiroman (baš zbog nelinearnog pripovedanja, fragmentarnosti i odnosa prema fabuli), a iznad svega je angažovana antiratna priča, uvijena u slatki omotač naučne fantastike, humora i satire.

Danil Harms „Slučajevi“

Jedna se starica od preterane znatiželje nagnula kroz prozor, pala i razbila se.

Kroz prozor se promolila druga starica i počela da gleda dole na onu koja se razbila, ali se od preterane znatiželje takođe izvrnula kroz prozor, pala i – razbila se.

Zatim je kroz prozor ispala treća starica, zatim četvrta, pa peta.

Kada ispade i šesta starica, dojadi mi da ih gledam, te pođoh na Maljcevsku pijacu, gde su, priča se, jednom slepcu poklonili pleteni šal. ("Starice koje ispadaju")

Pesme

Michael Stipe & Big Red Machine - No Time For Love Like Now

Nekadašnji glas grupe R.E.M. još jednom nas podseća koliko nam Michael Stipe nedostaje u ovim teškim i zajebanim virusnim vremenima. Teskobna, melanholična pesma o čežnji i ljubavi, kao stvorena za izolaciju i usamljenost, pogađa najtananiju emociju. Numera koja kao je izvučena sa nekih od najboljih R.E.M. albuma vodi nas kroz vrtoglavo sentimentalno putovanje o čemu govore sledeći stihovi: I turned away from the glorious light/ I turned my head and cried/ Whatever waiting means in this new place/ I am waiting for you/ There's no time for honey/ No time for psalms and thresholds/ Whisper a sweet prayer sigh. Kako da se čovek ne naježi? (Petar Luković)

Billie Eilish – my future

I'm in love with my future, can't wait to meet her stihovi su povratničkog singla Billie Eilish, osvežavajući i inovativni – dugo ništa tako lepo o budućnosti nismo čuli ili pročitali.

Nostalgija

Rope (1948)

Odlučili smo da se posvetimo Alfredu Hitchcocku, te da u nekoliko narednih nastavaka podsetimo na sve njegove filmove.

Prema dokumentima koje čuva The Motion Picture Production prikazivanje homoseksualnih motiva bilo je zabranjeno u to vreme. Glavni cilj je bio sačuvati porodicu i svetu instituciju braka, a filmovi nisu smeli da publici predstavljaju “niže oblike seksualnosti”, niti da ih tretiraju kao uobičajene.

Sve dok je homoseksualnost predstavljana u Hičkokovim filmovima, predstavljana je negativno, što je bilo u skladu sa tim da je tretirana kao bolest sve do 1974. godine.

Kada prevedete dijaloge iz filma Rope, postanu prilično homoseksualni, verovatno nenamerno. Iako je u to vreme svima bilo jasno da su glavni junaci gej, nikada se o tome nije govorilo, jednostavno se koristila reč: to, i glumci su bili “to”. Po kuloarima se šaputalo da Hičkok kod svojih junaka ne voli to što su homoseksualci, već to što su homoseksualne ubice.

Dokumentarni film

Makala (2017)

Kasongo živi u Kongu sa suprugom i ćerkama i sanja da kupi komad zemlje, te da na njemu sagradi kuću. Zarađuje od prodaje ćumura, koji prethodno sam pravi. Džakove tovari na bicikl, a put do pijace je dug i opasan. Neki su životi teški, neki su mnogo teži od drugih.

Video igre

Microsoft Flight Simulator: Najprodavanija igra na Steamu

Odmah nakon što je objavljeno da Microsoft Flight Simulator stiže na Steam igra se popela u sam vrh liste najprodavanijih igara na ovoj platformi.

Sa testiranjima igre se počelo još u oktobru 2019, pa je još tada bilo mnogo onih koji su ovu igru željno iščekivali – najviše zbog toga što uključuje i vazdušni saobraćaj iz stvarnog sveta, te 37 hiljada pravih aerodroma. Developer Asobo Studios je odmah nakon najave objavio vesti o velikom uspehu igre. Igrači su najviše bili zainteresovani za TrackIR i VR podršku, te im se izašlo u susret, a to je doprinelo još većoj popularnosti igre.

Zainteresovanima se preporučuje da pre nego što naruče igru provere da li njihovi uređaji ispunjavaju sve uslove. Trebalo bi da obezbede RTX 2080 / Radeon VII i 32GB RAM-a, a donja granica kada su zahtevi u pitanju traži: CPU: Ryzen 3 1200 / Intel i5-4460, GPU: Radeon RX 570 / NVIDIA GTX 770, VRAM: 2GB, RAM: 8GB, HDD: 150GB, Bandwidth: 5 Mbps. Kada su preporučene specifikacije u pitanju kompanija predlaže: CPU: Ryzen 5 1500X / Intel i5-8400, GPU: Radeon RX 590 / Nvidia GTX 970, VRAM: 4GB, RAM: 16GB, HDD: 150GB, Bandwidth: 20 Mbps.

*Kontrapreporuke

Brave New World (1. sezona, 2020)

Ako želite da saznate kako najbolje uništiti Vrli novi svet, ovo je serija za vas.

Chicuarotes (2019)

Dobro je počelo, a onda se sve svelo na klišee i prazne ljušture od junaka.

 

Oceni 5