XXZ magazin preporučuje
Women Talking S

Photo: Michael Gibson/Orion Pictures

Žene govore

Film

Women Talking (2022)

Kanadska rediteljka Sarah Polley je napravila moćnu dramu u oskudnom okruženju. Isprva nije jasno da li se radi o prošlosti ili sadašnjosti, ali na kraju nije ni važno – suština je u onome što junakinje govore, ali i u onome što nam se ostavlja da sami zaključimo.

Dijalozi su dakle u samom središtu, pa sve liči na pozorišnu predstavu. Žene govore, svaka za sebe i uglas. „Svaka životinja je bezbednija od žene“ je rečenica koja je izvan vremena, univerzalna i strašna, tako istinita i u ovom trenutku. Snaga junakinja ovog filma je u zajedništvu, ako ništa drugo nisu same u užasu koji ih je snašao. Mnoge druge žene jesu. Ugrožena su im tela, zdrav razum, oduzeto im je dostojanstvo. Zato govore – jedna drugoj, jedna zbog druge.

Onima koje su nasilje preživele, te onima koje znaju da ih ponovo čeka, nije lako da odu – zbog ekonomske zavisnosti, iz milion drugih razloga. Žene u Women Talking su tu da nam pokažu kolika je snaga solidarnosti, da progovore i da nastave da govore umesto onih koje nemaju snage, umesto onih koje nikad nisu otišle.

Zbudi me – Wake Me (2022)

Upravo premijerno prikazan na Festu, ovaj slovenački film bavi se društvenim bolestima koje bismo voleli da smo preležali. Čak se nekad u svoj naivnosti i ponadamo da jesmo, ili da bar neko sa prostora bivše Jugoslavije jeste. Reč je o blatantnom nacionalizmu, fašizmu i rasizmu koji su naizgled prigušeni obaveznom tolerancijom i bajkama o suživotu. Večito strepeći od dolaska nekih novih „Varvara“, većinsko lokalno stanovništvo se okomilo na manjinski narod s kojim zapravo decenijama živi normalno. Nemaština i neizvesnost potpiruju paranoju, a kada se požar razbukta, posledice su nesagledive.

Ova univerzalna priča data je iz perspektive Roka, čoveka koji nakon povrede glave ima amneziju i ne seća se bliske prošlosti. Iz pamćenja mu je izbrisano nekoliko poslednjih godina života i premda se ne seća svoje trenutne situacije, doma i devojke, seća se majke i brata, rodnog grada i njegovih stanovnika. Kako želi da boravi u poznatom okruženju, odlazi u rodne Jesenice, gde niko, ispostavlja se, ne želi da ga vidi, pa ni rođena majka. Polako otkrivamo da Rok nije bio tu godinama i da je odatle otišao zbog, blago rečeno, problema koje je pravio. Dok u neverici otkriva priču o nekadašnjem sebi, Rok shvata da i njegov mlađi brat ide putem delinkvencije. On je u stvari i jedini koji mu se raduje i divi, budući da u njemu vidi svog heroja.

Rokova amnezija može se posmatrati i kao amnezija čitave zajednice koja lako zaboravlja koliko je loše nekog tretirala, gde život „ide dalje“, a problemi se ne rešavaju, već guraju pod tepih. U slučaju filma Zbudi me prikazan je odnos Slovenaca prema Bošnjacima, a priča je dovoljno univerzalna da može biti razumljiva širom sveta. Rok je na putu iskupljenja i samospoznaje, ali pitanje je može li drugima pomoći da se promene. Povređujući druge – povređujemo sami sebe, što film praktično i konkretno prikazuje, pitajući se kome smo to tačno odani ako sledimo čopor.

Finlandia (2021)

Muxe su one koje su rođene kao muškarci, ali žive i oblače se kao žene – to je njihova prava priroda. U južnom Meksiku ih zovu i „trećim polom“, a tu su oduvek. Izvori tvrde da su u ovoj oblasti ređe žrtve nasilja nego gej muškarci i transrodne osobe u drugim delovima sveta.

Kad posle zemljotresa na površinu izbiju sva zatrpana osećanja, svi tajni strahovi, zajednica ne zna šta će sa sobom. Muxe se bore za vidljivost, jer ništa nije kao što je bilo – s borbom za prava LGBTIQ+ osoba je stigla i homofobija. Traume su oduvek tu, samo su sad javne – iako su muxe najčešće bile pošteđene fizičkog nasilja, izolacija je oduvek prisutna – ljubavnici traže diskreciju, a oni kojima je dodeljena uloga tajne obično za ostale nisu pravi ljudi.

Serije

Redemption (mini-serija, 2022)

Ova britansko-irska serija pruža zanimljiv pogled na već ispričane priče o policiji, detektivima, kriminalcima, koji su svi zajedno upleteni u porodičnu dramu iz koje kao da nema izlaza.

Nakon što sazna da joj je ćerka, s kojom je davno izgubila kontakt, preminula od suicida, Colette iz Liverpula odlazi u Dablin, postaje deo tamošnje policije i krišom počinje da istražuje okolnosti u vezi sa smrću svoje ćerke. Nešto što se isprva činilo kao rešen slučaj postaje i više nego interesantno, a skidajući sloj po sloj sa misterije, Colette dolazi do zapanjujućih saznanja.

Istovremeno pokušava da ostvari bliži kontakt sa svojim unucima, koji se kao tinejdžeri moraju suočiti i sa smrću majke, nestalnošću oca, dolaskom nove osobe u njihov život, kao i ostalim okolnostima koje im nikako ne idu naruku. Na kraju, svako će pokušati da pronađe svoj mir i utehu, a neko će možda zaslužiti i iskupljenje.

Dirty Lines (prva sezona, 2022)

Seks mami, iako je i dalje tabu tema. Holandska serija Dirty Lines se bavi baš tom temom, pa nam pripoveda o prvom erotskom telefonskom servisu. Oni koji su odrastali devedesetih godina prošlog veka se dobro sećaju tih brojeva, te snimljenih fantazija koje su izlazile kroz telefonsku slušalicu. Za to zadovoljstvo se dobro plaćalo, a korisnik je bio siguran u svoja četiri zida.

Dirty Lines je dakle serija o seksu, onom pravom, u krevetu, ali i telefonskom. Radnja je smeštena u Amsterdam osamdesetih godina, pre nego što je grad postao ono što je danas. Tema je popularna, ali su joj retki dosadozbiljno pristupili. Ova serija u šest epizoda to odlično radi, pa pravi finu mešavinu komedije i drame. Gledalac nema izbora nego da razmisli o sopstvenim željama koje su i dalje često skrivene, uprkos tome što je seks svuda oko nas.

Wellington Paranormal (četvrta sezona, 2022)

Već je od uvodne špice jasno da ovo nije običan sadržaj – muzika koja podseća na početak kultne serije Dosije X izmenjena je taman toliko da obećava uvrnute epizode u kojima je sve moguće.

Ova novozelandska serija je savršena za sve one koji vole horor komedije, a jedan od kreatora je i Taika Waititi, pa je veza sa What We Do in the Shadows neizbežna. Svaka epizoda donosi novi slučaj, a dvoje inspektora prihvata samo natprirodne zločine – od vampira, preko vukodlaka, pa sve do putovanja kroz vreme, svaka je scena zabavna, ali i bizarna. Odličan spoj!

Knjige

Chris Hauty - Deep State

Termin „deep state“ postao je omiljeni deo rečnika Trumpove administracije; sve što se loše desilo – pripisivano je tajnoj organizaciji koja radi unutar vlade za svoje interese. Ova konspirativna teorija živi i danas u političkom miljeu Republikanske stranke, te je svako njeno pominjanje izvor polemika i oštrih duela.

Knjiga Deep State ima jasnu kriminalističku strukturu – načelnik Vlade (Chief of stuff) nađen je mrtav kod svoje kuće, navodno od srčanog udara, ali se ispostravlja da je to tek početak mnogo komplikovanije šeme za preuzimanje vlasti.

Autor Chris Hauty ima talenat za dramatične obrte i inteligentne dijaloge, ali prvenstveno poseduje maštu da stvori milje u kojem moćne strukture pokušavaju da sruše predsedenika SAD.

Dinamična, odlično napisana knjiga, do poslednjih stranica drži čitaoca u napetosti.

Mirko Kovač „Grad u zrcalu“

„Sjećam se, imao sam devet godina kada se jedna kći iz L.-a udala za muslimana, pa su neki roditelji nagovarali djecu da “začepe nos“ ako ih put nanese pokraj kuće udavače, činile su to i odrasle žene, dočim su meni moji roditelji priprijetili da takvo što ne činim, pala bi ljaga na našu porodicu, mi nismo zaostali i nikoga ne podvajamo, to je naš svijet, govorimo istim jezikom” (odlomak)

Muzika

Caroline Polachek je američka muzičarka koja dugo postoji na svetskoj alternativnoj sceni, ali čini se da tek sada, zahvaljujući nedavno objavljenom albumu Desire, I Want to Turn Into You stiče status i priznanje kakve je odavno zaslužila. Samim tim postaje prepoznatljivija široj publici, a mi verujemo da njeno pravo vreme tek dolazi.

 

Podcast

Being and Doing

Ljubitelji psihologije uživaće u temama koje pokreće ovaj podcast. U svakoj od epizoda gostuje jedan psihoterapeut koji, više nego o praksi, govori o sebi, sopstvenom iskustvu i životnim lekcijama, odnosno svemu onome što ga čini ljudskim bićem. Iako se govori iz ugla profesije, ona je stavljena u drugi plan, dok nam se predstavlja i obraća - čovek.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Ladri di biciclette – Bicycle Thieves (1948)

Vittorio De Sica nam je poklonio priču o čoveku koja očajnički juri za pravdom u ratom razorenom Rimu. Kultni film je obeležio italijanski neorealizam, ali je prevazišao prostor i vreme, pa je i danas aktuelan, jer priča o roditeljskoj ljubavi nikada ne zastareva.

Dokumentarni film

This Much I Know to Be True (2022)

„Jedan dio filma posvećen je i Caveovu vjerojatno najbizarnijem neglazbenom projektu. To je 'Red Hand Files', nekurirana web-stranica na kojoj obožavatelji (mahom tinejdžeri) šalju glazbeniku svoja razmišljanja te mu postavljaju pitanja o smrti, smislu i ljudskim nedaćama, a on im odgovara poput nekog priučenog gurua ili self-help filozofa. Cave s ironijom komentira tu svoju čudnu usporednu karijeru life coacha: 'Nastojim na pisma ne odgovarati odmah', veli. 'Jer, ako odgovorim brzo, iz tog odgovora obično ne progovara bolji dio mene'. Dobro/zlo, crno/bijelo, ljudska podvojenost: kod Cavea je sve u oprekama.“ (Jurica Pavičić)

Horor

M3gan (2022)

„Ovaj horor želi nešto reći o roditeljstvu današnjice i pogubnom utjecaju moderne tehnologije koja odgaja djecu, preokupiranu pametnim telefonima/društvenim mrežama i odvaja ih od roditelja i okoline, pomaže nerijetko krivo procesuirati osjećaje i pojmiti svijet.“ (Marko Njegić)

Video igre

Potpuno besplatno: Igra u najmračnijem svemiru

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta je to Duskers. Zainteresovani će moći da je besplatno preuzmu sve do 2. marta, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Duskers je strategija koja je izašla još 2016. godine, ali je i danas uzbudljiva. Igrač dobija priliku da upravlja dronovima, a kako bi leteo od jedne do druge olupine. Svemirski brodovi su napušteni, a materijal može da se iskoristi za nadogradnju drugih letelica. Metal s napuštenih grdosija je dakle osnovna valuta u igri, a pored toga što sakuplja delove, igrač ima još jedan cilj – da odgonetne zašto se kosmos pretvorio u veliko groblje.

Ljubitelji strategija, ali i oni koji vole svemirske misterije, će se sigurno obradovati, a odlične ocene obećavaju nezaboravno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa je igra potpuno besplatna, a inače košta oko 19 evra.

*Kontrapreporuke

Sharper (2023)

Za triler koji se diči neočekivanim obrtima, priređeno nam je nedovoljno uzbuđenja i iznenađenja. Iako se zaista sve promeni na svakih 20-ak minuta, i dalje je i te kako predvidivo. Niko nije očekivao visoke umetničke domete jednog TV, odnosno streaming filma, ali propuštena je prilika i za vrhunsku zabavu, kamoli nešto više. Šteta.

We Have a Ghost (2023)

Ovakvi filmovi mogu da postignu nekakav uspeh ako kod gledalaca proradi žal za prošlošću. Veze između likova su ipak strašno slabe, pa nikakva nostalgija tu ne pomaže. Jako dosadno.

 

Oceni 5