FPN fašizam: Mali, umereni incident patriotskog delovanja
Bracca 05 B

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Žene u crnom, ekstremno opasne

Lepo piše “Kurir”, evo: “Tribina ‘Ženski sud: Feministički pristup pravdi’ u organizaciji ‘Žena u crnom’ prekinuta je na samom početku održavanja na Fakultetu političkih nauka. U slušaonicu FPN sinoć su upale grupe mladih koji su se predstavili kao studenti ovog fakulteta i istakli plakate sa porukama protiv delovanja ‘Žena u crnom’. Kada su organizatori i učesnici pokušali da ih umire, osobe koje su prekinule tribinu zapevale su pesmu ‘Sa Kosova zora sviće’, a i dalje pevajući napustili su prostoriju”.

To je ceo članak, nema više; sve je jasno, čim sa Kosova zora sviće, nečija majka crnu vunu prede.

Tko hoće opširniju varijantu ovog hepeninga, neka krene na “Srbin info” gde ga čeka naslov “ŽENE U CRNOM PONIŽENE NA FPN-U: Evo kako su ih srpski studenti dočekali” i gde je sve jasno već u prvoj rečenici: “Ekstremističko udruženje ‘Žene u crnom pokušalo je danas da održi tribinu ‘Ženski sud: feministički pristup pravdi u Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Međutim, na samom početku tribine studenti ovog fakulteta su istakli plakate sa poruka protiv ovog udruženja ukazujući na njihovo štetno delovanje. Kada su predstavnici ove ekstremne organizacije pokušali da zavedu red u sali studenti su zapevali pesmu ‘Sa Kosova zora sviće’, a zatim napustili u salu u kojoj je ostalo svega 15ak ljudi”.

Poznat po analitičkoj misli, “Srbin.info” objašnjava poremećenom čitaocu o čemu je reč: “Udruženje ‘Žene u crnom’ poznato je po svom destruktivnom delovanju zbog čega se sve češće traži zabrana te grupacije. Ovo je razlog što studentske organizacije sa FPN nisu želele da takve ekstremne grupe organizuju skupove u prostorijama fakulteta. U protestu su učestvovale studentske organizacije Srpski politički forum, Klub studenata FPN, grupa studenta Bastion i Studentska unija. Studenti su zahtevali od uprave fakulteta da otkaže skup ali se to nije dogodilo”.

Pojavio se i svedok-saradnik, izvesni Filip Vasiljević, iz grupe studenata Bastion, koji za “Srbin.info” kaže da su “sve studentske organizacije ovog fakulteta digle glas protiv neprimerene tribine”.

– Studenti su se ujedinili u stavu da treba otkazati skup organizacije Žene u crnom. Cilj tribine je bio da se srpski narod prikaže kao zločinci. Imajući u vidu njihovo ranije destruktivno delovanje te organizacije ocenili smo da je njehovo pojavljivanje na FPN neprimereno – rekao je Vasiljević zaključujući da je studentska akcija “u potpunosti uspela”.

Nakon što je stručno izvršio masakr nad nesrećnim srpskim jezikom (“da se srpski narod prikaže kao zločinci”), student Vasiljević  jedva je čekao da pročita šta piše “Pravda” u koju je uvek verovao. Pod totalno originalnim naslovom “ŽENE U CRNOM PONIŽENE NA FPN-U: Evo kako su ih srpski studenti dočekali”, čitamo sasvim novu priču: “Ekstremističko udruženje "Žene u crnom" pokušalo je danas da održi tribinu „Ženski sud: feministički pristup pravdi“ u Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Međutim, na samom početku tribine studenti ovog fakulteta su istakli plakate sa poruka protiv ovog udruženja ukazujući na njihovo štetno delovanje. Kada su predstavnici ove ekstremne organizacije pokušali da zavedu red u sali studenti su zapevali pesmu "Sa Kosova zora sviće", a zatim napustili u salu u kojoj je ostalo svega 15ak ljudi. Udruženje "Žene u crnom" poznato je po svom destruktivnom delovanju zbog čega se sve češće traži zabrana te grupacije. Ovo je razlog što studentske organizacije sa FPN nisu želele da takve ekstremne grupe organizuju skupove u prostorijama fakulteta.

U protestu su učestvovale studentske organizacije Srpski politički forum, Klub studenata FPN, Alternativa, grupa studenta Bastion i Studentska unija. Studenti su zahtevali od uprave fakulteta da otkaže skup ali se to nije dogodilo”.

Kad, najednom, opet se pojavljuje Filip Vasiljević, iz grupe studenata Bastion, koji ekskluzivno za “Pravdu” kaže da su sve studentske organizacije ovog fakulteta digle glas protiv neprimerene tribine.

- Studenti su se ujedinili u stavu da treba otkazati skup organizacije Žene u crnom. Cilj tribine je bio da se srpski narod prikaže kao zločinci. Imajući u vidu njihovo ranije destruktivno delovanje te organizacije ocenili smo da je njehovo pojavljivanje na FPN neprimereno - rekao je ponovo klonirani Vasiljević zaključujući da je studentska akcija u potpunosti uspela (“da se srpski narod prikaže kao zločinci”).

Ako je verovati ovim napuklim medijima koji bezbrižnu prepisuju jedni od drugih, Žene u crnom su “isterane”, “tribina je prekinuta”, “ usput su “ponižene”, a kako bi svoje pronicljive čitaoce ubedili da se baš sve tako dogodilo, ponudili su i video-snimak gde se vidi da se ništa od toga nije dogodilo! 

Da je Donald J. Tramp bio u Sali FPN, shvatio bi šta je trostruki fake-news; bolesnici iz trija “Srbin.info-Pravda-Kurir” ne samo da obmanjuju druge, već lažu i sebe; oni “Žene u crnom” nazivaju “ekstremističkom organizacijom”, dodajući da se “sve češće – zbog destruktivnog delovanja – traži zabrana te organizacije”.

Ko traži? Vasiljević? Nepotpisani autori ove istovetne vic-vesti? Kosovo koje sviće? Da nije u pitanju loše piće?

Konačno, dilemu - ko su ti pristojni, mladi ljudi koji tako lijepo urliču pod krinkom pjesme – razrešava portal iSerbia, za koji je govorio Vasiljevićev drug po gramatici, izvesni Lazar Jovanović, jedan od osnivača „Organizacije studenata Bastion”.

Saznajemo da je “grupa mladih studenata sa FPN pokrenula svoju inicijativu i u svom programu izrazila nameru za očuvanje i promovisanje kulture, obrazovanja, akademskih vrednosti i čestitosti”.  Dobro je da su pokrenuli svoju inicijativu, kad na Kosovu sviće možda se desi da pokrenu tuđu, jeban je srbijanski pravopis!

Umereno kulturno-političko delovanje: Zakucavanje neprijatelja na krst

Senzacionalno otkriće je da “Bastion”  ima konkretne ciljeve: “širenje kulture i kulturno-patriotsko delovanje na ovom fakultetu, koja neće imati za cilj širenje šovinizma ili takvu funkciju, već jedan umereniji vid patriotskog delovanja kojim se, kao što i ime ove organizacije govori, brani potencijalno ugrožavanje srpskog identiteta na ovim prostorima. Ali, pokazuje i vid tolerancije prema svima”.

Da malo promešamo ašovom; širenje kulture na fakultetu? Na FPN gde većinu studenata čine Šumnjaci, koji se za sekiru hvataju kad čuju reč kultura? Šta li, Laktaša im, znači “kulturno-patriotsko delovanje” koje, obećavaju, neće “imati za cilj širenje šovinizma”, ma kakvi, daleko bilo, nego “umereniji vid patriotskog delovanja”.

Šta je to “umereniji vid” patriotskog delovanja? Nećemo nož, žicu, Srebrenicu, već samo nož i Srebrenicu, vidi se odmah da je umereno. Kad je već patriotizam oštrica srpskog koplja, sve i svja među Serbima, koji ga kurac pravimo umerenijim, kad nam je to umereno ikad donelo neko dobro?

Skromni Lazar iz Bastiona, zadovoljan je umerenošću agresije protiv zloglasnih ekstremista pod imenom “Žene u crnom”. Stidljivo kaže: “Za sada dobro ide, na dobrom smo putu. Međutim, postojalo je nekoliko prepreka koje smo uspeli da rešimo. Najveća je bila sama činjenica što smo brucoši i što je rano da se upuštamo u takve stvari, ali kada se neko vodi parolom ‘ko sme, taj može, ko ne zna za strah - taj ide napred’, onda je sve moguće. Kada shvatite da je to pravi put i jedna lepa priča, onda ne želite da je završite i naglo prekinete”.

Ovo sve liči na seks, a možda i jeste šumska erotika; ne želite da završite i naglo prekinete, jer je to jedna lepa priča. Što bi Lazar na kraju zaključio abortusom: “Za kulturno-patriotsko delovanje, ne treba vam politika, već samo srce”. I poneki kondom, za svaki slučaj.

+++

Staša Zajović, koordinatorka Žena u crnom: Šta se stvarno dogodilo u Sali FPN

Izlaganje Latinke Perović studentkinje i studenti, čak i oni iz ultradesničarskih organizacija, s pažnjom su saslušali, a kada sam ja počela da govorim iskazali su agresivnost, vikali, urlali. Mi smo, kao nenasilne aktivistkinje, ćutale. Ne zato što nemamo šta da im kažemo, nego da ćutanjem poručimo kako nemamo reči za njihove postupke. Oni pripadaju generaciji koja nije odgovorna za ratove devedesetih, ali je odgovorna za stav prema tim ratovima. Bili su tamo i studenti iz Inicijative mladih za ljudska prava i rekli nam da ih te ekstremističke grupe stalno prate.

Mi smo tribinu nastavili, a bilo nam je jako teško zbog žena koje su došle iz bivše Jugoslavije, zbog svedokinja iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. U prezentaciji Ženskog suda ovako nešto nam se nije dogodilo. U svakom slučaju, tribina je nastavljena, ne smatramo da smo doživele poraz, jako puno studenata i studentkinja je ostalo. To nije malo, živ razgovor od dva i po sata. Dakle, nadmoćne smo i pobedile smo.

Oceni 5