Šest velikih pisaca koji nisu unovčili svoje pisanje
Citlu 01 S

Photo: deviantart.net

Živelo siromaštvo na čelu sa njima!

I dok se ova slika ne odnosi na sve pisce i spisateljice, postoji nekoliko poznatih autora koji skoro da ništa nisu zaradili od onoga što su pisali. To ih, srećom, nije zaustavilo u nameri da pišu, zahvaljujući čemu su se pridružili armiji slavnih pisaca i pesnika.

H.P. Lovecraft

"Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn"  

(Translation: In his house at R’lyeh dead Cthulhu waits dreaming)

- The Call of Cthulhu

Lovecraft je bio američki pisac čiji se uticaj na horor literaturu oseća i danas, a njegovi Cthulhu mitovi – kolekcija povezanih priča i romana – inspirisali su autore od Stephena Kinga do Alana Moora. Termin „lavkraftovski“ danas određuje čitav jedan podžanr, koji se pre svega odnosi na kosmički horor, a sam Cthulhu je odavno pronašao svoje mesto u popularnoj kulturi.

Uprkos tome što je pisao čitavog života, nikada od toga nije zaradio dovoljno ni da pokrije osnovne troškove, a tokom najtežih perioda života bio je prinuđen da preskače obroke kako bi imao novca za poštanske marke, koje su mu bile neophodne da bi svoje priče slao izdavačima. Iz nemaštine je trebalo da ga izbavi projekat koji je planirao sa Hudinijem, ali je ovaj propao zbog smrti slavnog mađioničara. U nameri da zaradi sprečavao ga je i nedostatak osećaja za poslovanje, pa je tako jednom prilikom propustio da pošalje svoje priče i romane izdavaču koji je bio spreman da otkupi sve što je do tada napisao. Njegova želja da zarađuje od pisanja nije posustala sve do prerane smrti 1937. godine.

Sva njegova dela nalaze se na sledećem linku.

Franz Kafka

"As Gregor Samsa awoke one morning from uneasy dreams; he found himself transformed in his bed into an enormous insect."

- The Metamorphosis

Kafka je živeo i radio u Pragu, te pisao početkom XX veka. Uglavnom se fokusirao na moć koju ima birokratija, te na sisteme kojima je modernog čoveka gurala u potpunu otuđenost. Među njegovim najpoznatijim delima su Preobražaj i Proces, a koja su, između ostalog, inspirisala egzistencijalističke filozofe, te dovela do danas često upotrebljavane kovanice „kafkijanski.“

Kao i Lovecraft, i Kafka je neka dela objavio za života, ali je većinu onoga što je napisao čuvao samo za sebe, pa je naložio da se sve spali nakon njegove smrti. Njegovi prijatelji su srećom odlučili da umesto vatri dela prepuste izdavaču.

Budući da nije mogao da živi od pisanja, Kafka je radio različite poslove, a zadržavao se na onima koji su mu dozvoljavali da piše noću, dok je one koji su mu oduzimali previše vremena odmah napuštao. Dugo je radio kao prodavac osiguranja, pa je u okviru tog zanimanja, kako se veruje, izmislio i zaštitni šlem koji se koristi i danas.

Tokom života je bio relativno nepoznat, da bi postao poznat skoro odmah nakon smrti, a nekoliko njegovih dela nalazi se na sledećem linku.

Emily Dickinson

"Because I could not stop for Death –

He kindly stopped for me –

The Carriage held but just Ourselves –

And Immortality."

- Because I Could Not Stop for Death

Emily Dickinson napisala je oko 1.800 pesama, od kojih je tek desetak objavljeno za njena života, te su i one uglavnom prerađivane, a kako bi odgovarale ukusu publike. Njena poezija počela je aktivno da se objavljuje tek nakon njene smrti 1890. godine.

Najviše je pisala tokom američkog Građanskog rata, te komunicirala sa drugim piscima kako bi dobila reakcije na eksperimentalni stil koji je negovala. Kao i Kafka, i ona je želela da se njeni rukopisi spale nakon smrti, ali oni koji su joj obećali da će tako učiniti to obećanje nisu održali. Naime, njena mlađa sestra zadržala je rukopise, te ih objavljivala godinama nakon smrti pesnikinje.

Kolekcija njenih pesama danas je dostupna i online.

Marcel Proust

"We are healed of a suffering only by experiencing it to the full."

 - In Search of Lost Time

Ovaj francuski pisac, koji je stvarao s početka XX veka, najpoznatiji je po „Traganju za izgubljenim vremenom,“ čiji su delovi objavljeni tek nakon njegove smrti. Prema mnogim kritičarima radi se o jednom od najboljih romana svih vremena.

Proust je imao poteškoća sa obavljanjem poslova koji nisu uključivali pisanje, pa je jednom toliko odsustvovao sa posla da je poslodavac na kraju zaključio da je ovaj dao otkaz. Živeo je sa roditeljima, a kasnije od onoga što je od njih nasledio. Iako je na kraju zaradio nešto novca od pisanja, njegov rad nije bio priznat sve do njegove smrti.

Edgar Allen Poe

"Ghastly grim and ancient raven wandering from the Nightly shore —

Tell me what thy lordly name is on the Night’s Plutonian shore!”

Quoth the raven, 'Nevermore.'"

 - The Raven

Ovaj majstor gotičkog horora, te kreator detektivskog žanra, takođe pripada grupi onih koji se od pisanja nisu obogatili, a njegov „Gavran“ dramatizovan je i parodiran nebrojeno puta.

„Gavran“ je postao popularan brzo pošto je objavljen, a Poe je od njega zaradio čitavih devet dolara. Ovaj pisac je jedan od prvih američkih autora koji su pokušali da žive samo od pisanja, ali mu to često nije polazilo za rukom, pa je bio prinuđen da obavlja i druge poslove. Najveća nepravda je ipak u tome što je biograf, koji je nakon smrti pisca odlučio da se na pogrešan način pozabavi njegovim životom, te ga prikazao kao mračnu i nezdravu figuru, zaradio više novca nego što je Poe uspeo za čitav život.

Sabrana dela Edgara Allena Poa mogu da se pronađu na sledećem linku.

Fredrich Nietzsche

"I am no man, I am dynamite!"

- Ecce Homo

Fredrich Vilhelm Nietzsche, radikalni nemački filozof, jedan od najvećih modernih mislilaca i jedan od najoštrijih kritičara zapadne civilizacije, kulture i hrišćanstva, filolog, esejista, filozof pesnik i kompozitor, takođe pripada onima koji jedva da su nešto za života zaradili. Danas ga često citiraju i oni koji jedva da znaju o čemu govore, pa je zbog toga poznat i onima koji se nikada nisu bavili filozofijom.

Napustio je akademsku karijeru, te otišao sa univerziteta na kojem je postao profesor odmah nakon završenih studija, a zbog toga što je želeo da bude nezavisan pisac i filozof. Od knjiga nije mnogo zarađivao, pa je često pozajmljivao od prijatelja. To ga nije odvratilo od pisanja, pa je na vrhuncu svoje karijere izdavao čak jednu knjigu godišnje. U vreme smrti bio je poznat u akademskim krugovima, ali je sve do kraja bio bez novca.

Neka od njegovih najpoznatijih dela nalaze se na sledećem linku.

*Izvor: Big Think

Priredio Milan Živanović

Oceni 5