XXZ magazin preporučuje
Jacck 04 S

Photo: IMDb

Živeti po sopstvenim pravilima

Serije

Gentleman Jack (druga sezona, 2022)

Neverovatna, ali istinita priča o Anne Lister, ženi koja je u viktorijanskoj Engleskoj uspela da živi skoro baš onako kako je htela, dobila je ove godine svoju drugu i, nažalost, poslednju sezonu.

Lister je bila bogata naslednica, zemljoposednica i vizionarka koja se gotovo jednako dobro snalazila kako u privatnoj tako i u poslovnoj sferi. Serija je bazirana na njenim obimnim dnevnicima, u kojima je minuciozno opisivala svoje ljubavne i poslovne avanture. Zbog neustrašivosti, čvrstine, avanturističkog duha i androgenog izgleda dobila je nadimak „gentleman Jack“, međutim, ona je predstavljala sve ono što jedna žena treba da bude – svoja, šta god to podrazumevalo. Iako je bila lezbejka i do detalja opisivala svoje ljubavne susrete sa ženama, nije bila liberalna kada je drugim društveno-političkim pitanjima reč. Druga sezona tako prikazuje političku borbu Anne Lister, koju ona ostvaruje posredno (budući da žene nemaju pravo glasa), utičući na druge i trudeći se da se izbori za ono što je najbolje za nju i njen kapital. Nije naročito osetljiva na socijalna pitanja i slučajeve i, sve u svemu, prava je konzervativka, i to radikalna.

Iako je bila ispred svog vremena, nije videla dalje od sopstvenih potreba. Nije nameravala da se prilagođava društvu, ali nije želela ni da bude izopštena, već da svoje okruženje prilagodi sebi i u tome je u velikoj meri i uspela. Druga sezona prati i razvoj njenog odnosa sa Ann Walker, kao i drugim ženama koje se nakon izvesnog vremena vraćaju u njen život. U glavnoj ulozi briljira Suranne Jones, a tu je i odlična Sophie Rundle kao gospođica Walker.

Kärlek och anarki - Love & Anarchy (druga sezona, 2022)

Priča o ljubavi i anarhiji počinje kao komedija, da bi u jednom trenutku izrasla o ozbiljnu seriju o predrasudama i mentalnim bolestima, o izdavaštvu i smrti. Zadire se u intimu glavnih junaka, zbog toga jer publika voli tuđe živote, ali i zato što nam greške onih koje gledamo na malim ekranima pokazuju da nismo samo mi oni koji se razlikuju.

Ideja iza Love & Anarchy je snažna, što druga sezona i dokazuje. Svaka epizoda vuče dalje u život koji izgleda potpuno obično, i koji je baš ono što bi trebalo da bude – živ.

Film

Fire Island (2022)

Svašta se dakle dešavalo na Vatrenom ostrvu (Truman Capote je tamo na primer napisao, ili bar započeo, roman koji će kasnije dobiti naslov Breakfast at Tiffany’s, a fotograf Tom Bianchi napravio fotografije koje su se urezale u oko skoro svakog gej muškarca), doduše  onima koji su to mogli da plate. Pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih su ga zvali i „opasnim ostrvom“, budući da je svaki kvir muškarac tamo mogao da ostane bez srca, ugleda, kontakata, na kraju i bez života.

Još je u to vreme postojala šumovita oblast koju su posetioci među sobom zvali MeatRack (mesara), a u pitanju je kruzing deo između komada zemlje koje su „osvojili“ gejevi – Grove i Pines. Ime je ostalo do danas, pa se pominje i u novom filmu Fire Island (scenario je napisao komičar Joel Kim Booster, a igra i glavnu ulogu).

Više čitajte ovde.

Tout s'est bien passé - Everything Went Fine (2021)

François Ozon nas je prošle godine obradovao još jednim filmom – Tout s'est bien passé je pričao kraju života, te o preuzimanju kontrole nad sopstvenom sudbinom.

Dinamika između glavnih junaka je prirodna, pa podseća na mnoge porodice koje poznajemo. Razlika je u tome što ova filmska skupina rođaka ima problem o kojem mnogi obično ne razmišljaju – da li se smrt čeka, ili se samostalno odlučuje kada je kraj. Reditelj se s ovom kontroverznom temom dobro nosi, najpre zbog toga što nam daje odličan uvid u psihološke procese svih učesnika. Sadašnjost se prepliće s prošlošću, da bi nam još jednom objasnila da ljubav nije jednostavna stvar.

Night Moves (2013)

U jednoj od prvih scena filma Night Moves nema apokaliptičnog kamenja – junak kojeg igra Jesse Eisenberg pronalazi ptičje gnezdo na zemlji, uzima ga i vraća odakle je palo. Jasno je – želi da popravi prirodu. Na njegovom licu nakon tog dobrog dela ipak ne vidimo zadovoljstvo, već zabrinutost. Od nje njegova želja raste, toliko da nam brzo postaje jasno da nije običan borac za dobrobit živog sveta, već onaj oštriji, militantni.

Njegov sledeći potez zbog toga nije nežan poput gnezda – uključuje jednu branu i „uradi sam“ bombu“. Night Moves se od ekološkog filma brzo transformiše u triler. Ima sve što je potrebno za uzbuđenje – kovanje plana, strah od otkrivanja, kasnije čak i pretnju ubistvom.

Više čitajte ovde.

Wendy and Lucy (2008)

Wendy je vlasnica, Lucy je pas. Zajedno se probijaju kroz život i dele automobil. Putuju na Aljasku – tamo ima posla. Kad se vozilo pokvari, nastaje kolaps. Život bez novca je moguć, ali strašno težak, ako se usput izgubi najbolji prijatelj sve postaje haos.

Knjige

Virdžinija Vulf „Ka svetioniku“

Virdžinija Vulf je u ovom romanu toka svesti demonstrirala ne samo svoj neverovatni talenat, već spisateljsku moć, originalnost i specifičan senzibilitet. U priči o porodici Remzi i njihovim prijateljima važnije je sve osim samih događaja. Unutrašnji svet junaka koji se otvara pred nama, njihova razmišljanja, uvidi i intuicija su ono što je bitno. Likovi su slojeviti i kompleksni, a odnos žena i muškaraca, odnosno položaj žena u patrijarhalnom svetu, teme su koje se osvetljavaju iz uglova koje svetska književnost do pojave ovog romana gotovo da nije ni razmatrala. Ka svetioniku je delo kojem se vraća i koje se svakim novim čitanjem sve dublje i potpunije spoznaje.

Mirko Kovač „Bodež u srcu“

„Tko je zapravo bio taj opozicionar? Je li on buncao, pisao, sjećao se, širio „verbalne slike", razmišljao o sebi i društvu? Je li to bio vještipripovjedač, zanovijetalo, kriti­čar svega postojećeg i nepostojećeg, posljednji vitez koji je sam ili s manjom grupom ulazio u neravnopravan boj s vlastodršcima? Taj maštoviti opozicionar, taj Don Quijot, brinuo se o pravima i manjinama, usprkos vlastima koje su se uvijek čudile zašto se postavljaju pitanja o ljudskim pravima kad je njihova vlast pravedna. Taj pisac i opozici­onar preuzimao je posao koji u demokratskim društvima obavljaju institucije. Taj lucidni promatrač uspostavljao je zakonitost u nedostatku zakona i prava. I on bi više volio da se bavio samo pisanjem, ali tko bi onda ukazao na za­blude i ludosti ideologija? On je to činio po cijenu rizika; u stvari cijela je njegova djelatnosti njegova biografija bila rizik“. (Odlomak)

Muzika

Sabrina Carpenter je mlada američka glumica i pevačica koja je svojim petim studijskim albumom Emails I Can't Send donela svoju verziju popa koja koketira i sa discom, ali i sa indie i alternativnim zvukom. Sve u svemu, jako dobro, prijatno i osvežavajuće. Šteta da nije postiglo veći mainstream uspeh.

 

Podcast

The Second Estate

Dve prijateljice, koleginice i saborkinje diskutuju o svemu aktuelnom što se dešava u sferi zabave i popularne kulture, a ponekad nekog i ugoste. Idealan podcast za sve koji prate svetsku entertainment industriju i vole sprdnju s bogatima i slavnima.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Elvis (1979)

Nakon najnovije verzije Baza Luhrmanna, pogledali smo i biografski film o Elvisu Johna Carpentera, sa Kurtom Russellom u glavnoj ulozi.

Nastao samo nakon dve godine od smrti kralja rokenrola, a snimljen ni manje ni više nego kao TV film, verovatno da bi došao do što šire publike, ovo ostvarenje se ne bavi Elvisovom smrću, niti svime što joj je neposredno prethodilo.

Film umesto toga cementira Elvisov status legende koji niko nikada neće moći da ospori. Uprkos tome što uspehe nižu njegovi brojni konkurenti na muzičkoj sceni, Elvis ostaje samo jedan, što je bilo jasno još 1979, a i ranije. Tada se možda nije znalo šta će biti sa njegovim bogatstvom i nasleđem uopšte, da li će Graceland i uspomena na njega opstati onako kako treba i kako zaslužuje. Moguće je da je ovaj film doprineo tome da sećanje na jednu od najvećih zvezda ostane neukaljano.

Dokumentarni film

Inside the Mind of a Cat (2022)

Ovo je dokumentarac za ljubitelje mačaka, iako one informisane neće iznenaditi novim činjenicama. Uprkos tome je zabavan i koristan.

Horor

Frailty (2001)

Zanimljiva priča o anđelima i serijskim ubicama. Pripoveda se na staromodan način, bez mnogo interesovanja za dubinu iskrivljenog uma, što je na momente jezivije od filmova u kojima je sve raščlanjeno do detalja.

Video igre

Preuzmite Tomb Raider potpuno besplatno

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta dobijamo čak dva naslova:  Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition i Submerged: Hidden Depths. Zainteresovani će moći besplatno da ih preuzmu sve do 8. septembra, kada nas očekuje neki novi naslov (ili više njih).

Igra Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition je izašla još 2018. godine, a u pitanju je neverovatno iskustvo. Nije za decu, te će oni koji još uvek nisu punoletni morati da se strpe. Odlična avantura igrače vodi kroz gustu džunglu, a dodeljena im je uloga LareCroft. Prvi put se pojavila još daleke 1996. godine, pa od tada okupira pažnju ljubitelja franšize, te svih koji su za nju čuli – a retko ko nije.

Submerged: Hidden Depths takođe ima odlične ocene, a u pitanju je igra u kojoj se igrač suočava s lepotama potopljenog sveta. Iz udavljenih naselja izviruju ruševine, a tu su i misteriozna stvorenja koja sve čine još uzbudljivijim. Ispod površine je nešto opasnije, prisustvo od kojeg ne može da nas sačuva običan čamac.

Ljubitelji ovakvih avantura će se sigurno obradovati, a pozitivne ocene će tom zadovoljstvu dodatno doprineti. Epic garantuje zabavu, pa obe igre valjda zato i nudi besplatno. Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition inače košta oko 40 evra, a Submerged: Hidden Depths oko 30 evra.

*Kontrapreporuke

Occhiali neri - Dark Glasses (2022)

Iako volimo Daria Argenta, iako je film zabavan na momente, ipak jedno veliko NE.

 

Oceni 5