Rasvetljavanje: Da li će napadači na trans* osobe ostati nekažnjeni?
Agayo 06 S

Photo: broadmuseum.msu.edu

Živeti u nebezbednom gradu

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, koji se proslavlja 17. maja, obeležen je i u Beogradu. Da se trend nasilja nad LGBTIQ osobama nastavlja pokazali su incidenti koji su se danas dogodili na Trgu republike. Prema navodima policije, kod štanda organizacije Labris, jedna osoba polivala je pivom grčke turiste, a druga maltretirala aktivistkinja te organizacije.

“Policija je odmah privela ove osobe i protiv njih će, nakon konsultacija sa nadležnim tužilaštvom, biti preduzete odgovarajuće mere”, navodi se u saopštenju.

Beogradska policija identifikovala je i tri osobe, među kojima dvojicu maloletnika, koje su 30. aprila u centru Beograda napale Leonu (J. G.). Protiv osumnjičenih je, za nanošenje teških telesnih povreda, nadležnom tužilaštvu podneta krivična prijava.

Kako se navodi, rasvetljen je i napad na transrodnu* pevačicu Natašu Mazu u Požeškoj ulici. Protiv osobe koja ju je vređala i gurala podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Kako je saopšteno, policija i dalje radi na rasvetljavanju napada na transrodnu osobu, Lelu (T.D), koji se dogodio 8. maja u centru Beograda. Pregledani su svi snimci sa okolnih kamera i identifikacija je u toku.

Napade iz mržnje na pripadnike manjinskih društvenih grupa izvršavaju najčešće skupine napadača, koji često ostaju nekažnjeni.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, 17. maj, ustanovljen je da bi se donosiocima odluka, javnosti i medijima ukazalo na potrebu suzbijanja nasilja i diskriminacije prema LGBTIQ osobama. Na taj dan, 1991. godine, Svetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti.

Transrodne* osobe su prisutne, one su naše sugrađanke/i. Neophodno je pojačati vidljivost i prisutnost trans* osoba u medijima i društvu, te LGBTIQ osoba uopšte, i podstaći razumevanje i postojanje različitosti. Zaposleni u organima javne vlasti - obrazovanju, policiji, zdravstvu, socijalnoj zaštiti i svuda gde se odlučuje o pravima građana, posebno imaju obavezu da razumeju probleme i štite prava građana koji su na udaru homofobije i netolerancije uopšte.

Oceni 5