Siniša Škarica o albumu „Zlatna kolekcija“ Lole Novaković
Feljt3

Na Opatijskom festivalu: Lola Novaković

Photo: Lična arhiva/P.L.

Život kao kap veselja

Femme fatale: Lola NovakovićPjevački dar Zorane Lole Novaković, rano potican kroz dječje zborove i školske priredbe, nakon samo dvije godine muzičke na odjelu solo pjevanja nestrpljivu će tinejdžerku već 1953. odvesti pred mikrofon slave. Brzo je učila uz zrela pjevačka imena Vojina Popovića i Olge Nikolić, zanoseći se glamurom holivudske "Revije na vodi" i glavne vedete Esther Williams te birajući repertoar Doris Day i univerzalne internacionalne zvijezde Caterine Valente, s kojom su je često uspoređivali. Do 1958., kada joj i izlazi "Babalu", snimka ostvarena godinu ranije u Istočnoj Njemačkoj, gdje je s Ivom Robićem predstavljala Jugoslaviju na znamenitom Lajpciškom sajmu, već je najtraženija pjevačica bivše države.

Buran afektivni život (tri braka, nesretne ljubavi), festivalski nastupi (uključujući i prvi veliki eurovizijski yu plasman: 4. mjesto s Privšekovom i Britvićevom "Ne pali svetla u sumrak"), česta gostovanja u inozemstvu (od brojnih europskih centara preko Bliskog Istoka i SSSR-a do dalekog Japana), uzimali su svoj danak. Konačno smirenje, ubrzano trnovitim žutilom prosutim po javnoj površini njene ljubavi s četrnaest godina mlađim beogradskim Tom Jonesom, Draganom Antićem, našla je upravo u braku s mladim pjevačem. Tako je, sredinom sedamdesetih - napisao je Petar Luković u "Boljoj prošlosti", svojim prizorima iz muzičkog života Jugoslavije od 1940. do 1989. - Lola poput estradne Grete Garbo napustila definitivno i bez objašnjenja svijet u kojem je do tada živjela i "u kojem se savršeno snalazila".

Nije ovo najkompletnija kolekcija velike pjevačice. Kao što, uzgred rečeno, iz razumljivih razloga nije ni većina drugih iz serije "zlatnih". Pjevači se, u to vrijeme, ranih 60-ih, još nisu "vezivali" za izdavače čvrstim ekskluzivnim ugovorima, pa su povremeno tražili sreću, ili provocirali veću pažnju, mijenjajući kuću u kojoj su napravili svoje prve diskografske korake. Ovo su Lolinih prvih šest, prije svega, Jugotonovih godina. Istini za ljubav, iz vremena kada je i bila najčešće isticana kao vodeća; kada joj je i najbliža, godinu dana mlađa Gabi Novak usred Zagrebačkog festivala čestitala na interpretaciji njihove zajedničke, pobjedničke,"Ti nisi došao". Tim fairnessom, naravno, nježna je Zagrepčanka i sama osvojila simpatije rastućeg televizijskog auditorija. Bilo je to onda kada su festivali poput nogometnih utakmica praznili gradske ulice i trgove pretvarajući stanove malobrojnih vlasnika magične kutije u okupljališta onih sretnika što su se mogli pozvati na rođačke ili dobrosusjedske veze. Uostalom, iste godine pobjedom, također u Zagrebu, izborila je pravo da u Luxembourgu, na eurovizijskom natjecanju zastupa zemlju s "Ne pali svetla u sumrak".

Najsofisticiraniji oblik zabavne glazbe: Lola Novaković

Iz današnje perspektive, možemo slobodno reći, u mnogom je pogledu ne samo najsofisticiraniji oblik zabavne glazbe dospio na eurovizijsku feštu iz bivše države, nego možda i iz cjelokupne ponude tijekom sada već 57 godina Eurosonga! Sjajna Lola Novaković, potpuno predana glazbi, odlična latino-jazzy skladba i aranžman Jožeta Privšeka i jedan od najevokativnijih ljubavnih tekstova Drage Britvića ("U toploj tami sobe još cigarete dv'je, dva mala svjetla sve su bliže, bliže, ta noć je stvorena za njih..."),došavši iza "željezne zavjese", s  četvrtim mjestom, kao da su bili pobjednici. Iznenađujuće, svoje diskografsko krštenje pjesma nije doživjela u vremenu tog velikog televizijskog i - barem je tako trebalo biti - nacionalnog uspjeha.

U svakom slučaju "Jednom u gradu ko zna kom", iz trolista laureata Opatije 61 (druge dvije bile su "Oči" i "Julijana"), koju je Lola također maestralno otpjevala, tada u konkurenciji s velikim Vicom Vukovom, i četiri godine kasnije snimljena uspješnica "Kap veselja", zapravo "Corazon apasionado" meksičkog prvaka ranchere Cucoa Sancheza, bit će posuđene od PGP RTB-a, kako bi koliko-toliko opravdali naziv ove zbirke. Ona je, kao uostalom i listom kolekcije drugih interpreta prve velike generacije jugoslavenske popularne glazbe, poput pravog kaleidoskopa, vjeran odraz ondašnje prakse diskografskih izdavača. Domaće festivalske uspješnice, talijanski, južnoameričko-španjolski i američki hitovi trenutka, poneka šansona te njemački šlager i zalutali zgoditak novorođenog rock 'n' rolla, ili još češće njegove twist inačice, miješale su se prepjevane skoro na svim jezicima naroda i narodnosti bivše države u pravi koloplet raznih stilova i zvukova. Meksički zvuci, na koje nije bila imuna ni Lola, razvili su se u poseban muzički fenomen koji je u to vrijeme vladao ovim prostorima, kasnije nazvan yu-mexom. 

Još jedan put u inostranstvo: Lola Novaković"Zlatnu kolekciju" otvara eksplozivni kultni afro-cuban "Babalu" (pjesma što se klanja božanskom u zaštiti od crne magije, nešto poput onovremene "Black Magic Woman"!), koja se u ona doba znala pripisati legendarnom Kubancu Ernestu Lecuoni, umjesto njegovoj rođakinji Margareti. U SAD-u je stekla statusno mjesto latinoameričkog klasika zahvaljujući popularnom sitcomu "I Love Lucy", a kod nas je stala na čelo, ne samo kao Lolina prva ploča već i predvodeći prvu Jugotonovu seriju vinila zabavne glazbe uopće. Inače, izvedena je, kažu, na dobrom španjolskom, u pratnji sjajnog beogradskog big benda pod dirigentskom palicom Vojislava Bubiše Simića. Na strani B "Alice In Wonderland" također je krivo potpisana kao skladba poznatog jazzista i bendlidera Lesa Browna, makar je riječ tek o njegovu aranžmanu naslovne teme iz slavna Disneyeva crtića "Alice In Wonderland" ("Alica u zemlji čudesa"), koju je komponirao znani brodwayski i hollywoodski skladatelj Sammy Fain na tekst Boba Hilliarda. Tada, takve pogreške nisu bile rijetkost, a i stihotvorac Dušan Kandić nije samo "izmenio ove bajke kraj", kako pjeva Lola, već nam je umjesto Alice predstavio Crvenkapu! No nećemo biti cjepidlake jer neke od najvećih uspješnica tog vremena, potpisane ili prepjevane ovako ili onako, zaista su ažurno snimljene i ostale zabilježene za ovu kolekciju. Azzamova "Mustafu" i Hadjidakisovu "Les enfants du piree" - "Djecu Pireja" (koja je zaslužila i filmski Oscar), "Tango della gelosia", "L' arlequin de Toledo", "Valentino", "Stanotte al luna park", "Tango italiano", izvodile su naizmjenično Melina Mercouri, Milva, Dalida, Caterina Valente, Connie Francis... velika imena svjetske pop glazbe za kojima, bez pretjerivanja, ni po čemu nije zaostajala Lola Novaković.        

Dva rana rock 'n' roll hita imaju posebno mjesto za domaće aficionadose rock glazbe. "Personality", milijunski R&B, iz 1959., drugi s Billboardove referentne liste Hot 100, svom vlasniku Lloydu Priceu, zastalom na pola puta između Fatsa Domina i Little Richarda, donio je nadimak Mr. Personality, a Loli Novaković - s ansamblom i vokalnim kvartetom perfekcionističkog Predraga Ivanovića - pravo da joj mladi pjevaju "Niko kao ti". Poletnu pak "Ljubav, ah ljubav", također iz 1959., zapravo "Angel Of Love", tek minornu doo wop uspješnicu za rokerskog prvoborca Charlieja Graciea, prepjevao je znatiželjni Đorđe Marjanović, pjevač koji je već imao bliske kontakte s novim zvukom. Trebala je to biti popuna "Mustafi" i "Nikom kao ti", jednako kao i skladba Jugotonova producenta Dragomira Ristića i Olivere Živković, fini beguine "Ko zna", u kojem se naročito čuje Ivanovićev muzički rafinman.

Hit za hitom: Lola Novaković, trijumfalnaDomaći radovi dolazili su prije svega kao plodovi bogatih festivalskih žetvi što su se zaredale od kraja 50-i. Pored već spomenutih s najvišim nagradama "Ti nisi došao", "Jednom u gradu ko zna kom" i "Ne pali svetla u sumrak", ovdje je i Loli posebno draga, prva zagrebačka pobjednica iz 1961., Mihaljinčeva i Šelebajeva "Svitanje", pa opatijskoj publici iste 1961. omiljena izvedba skladbe veterana Ljube Kuntarića na stihove "ozbiljnog" pjesnika Jure Kaštelana "Voljela bih da me voliš". Zapažena "Ne ostavljaj me samu" Bogoljuba i Eve Srebrić došla je iz filma posvećenog nogometnoj zvijezdi "jugoslavenskom Garinči", Dragoslavu Šekularcu "Šeki snima, pazi se!" (u kome Lola i glumi). Pored filmskog EP-a naći će se i na njenu singlu uz također uspješnicu s velikog ekrana "Priču jedne ljubavi" - "Historie a un amor"; koja je tada spadala među one najpopularnije južnoameričke neizostavne u repertoaru svakog spremnijeg izvođača. Takve su bile "Moliendo Cafe" i "Quando calienta el sol" što su kao "Mlin za kafu" i "Zalazak sunca" postale i Lolini diskografski aduti.

"Los Piconeros", "Antonio Vargas Heredia" i "Triana" ambiciozni su songovi iz njemačko-španjolskog filmskog mjuzikla "Nights In Andalusia" ("Carmen, le de Triana") temeljeni na Bizetovoj "Carmen", koje je prepjevao Aca Binički i aranžirao Ferdo Pomykalo. Velika pjevačica podarila ih je publici na ploči uz koje je blistala meksička "Malagena salerosa".      

Jesenji pejsaž: Lola NovakovićOvdje bih htio ispraviti ili ukazati na jednu malu nepravdu. U četverostrukom boxu "101 meksikanska", inače, 2012. nominiranom za Porina u kategoriji, zna se, tematsko-povijesnih albuma, kojeg sam spremao nekoliko godina, pokušavajući na jednom mjestu okupiti sve najreprezentativnije što je u popularnoj glazbi na ovim prostorima niknulo iz meksičkog sjemenja, propustio sam upravo Lolu i njenu izvedbu ovdašnje velike uspješnice "Kap veselja". Mogao bih se pravdati: nisam je imao na oku, spavala je na policama arhiva PGP RTB-a. Ali, jednako tako ležala je i Cunetova "Mama Huanita", ili - među rafovima u Diskosu Župe Aranđelovac - Karovićev "Divni Meksiko", pa sam ih se, kao i još nekih važnih snimaka Ljubomira Milića i Paloma, sjetio i potom pribavio ljubaznošću njihovih vlasnika. Imao sam ja na raspolaganju Lolinu "Malaguenu (salerosu)", snimku koju ovdje susrećete, ali unatoč njene odlične izvedbe, autentičnošću nije mogla konkurirati onoj Trija Los Caribes, koju smo jednako tako naslijedili u Jugotonovu katalogu.

Nema što, "Kap veselja" naprosto sam  previdio. Premda se kritički nitko nije osvrnuo na taj propust (iskreno, osim rijetkih starijih diskografskofilskih kadrova i tko bi!?), kadgod čujem tu pjesmu, pa i onaj vrlo dobar remake Doris Dragović s albuma "Budi se dan" iz 1989., osjetim nelagodu. Sada, ako ništa drugo, zadovoljštinu mi čini imati Lolin "original" na završetku ove zbirke. Osim toga, iskreno, taj bi si propust teže oprostio. Jer, usudim se reći, ovo je i amblematska pjesma njene životne priče. Dakle, priče, u kojoj su pjesma i život povezani znakom jednakosti.

Stihovi Ildi Ivanji, već od naslova ne drže se Sanchezova izvornika. Inače, Ildi, dvije godine starija od Lole, kao djevojčica je prošla golgotu nacističkih logora, a kasnije je i sama, kao publicistkinja, novinarka i pjesnikinja, nudila "pesme, priče, snove za kap veselja". Bogati štrajh pokojnog "majstora gudača" Ilije Baćka Genića (po vokaciji saksofonista!) posut arpeđima harfe, doveo je izvedbu na pola puta do mariachi ideala. Ali, Lolin glas! Istina, ovdje nije zvonak i čist; pomalo napukao, nosi teret estradnih godina. Duševan i potresan, podatan i molećiv, takav Lolin glas - iznad Sanchezova ili Pedra Infantea, recimo - kao da nakon dvanaest godina bezrezervna predavanja pjesmi, vapi za fer ugovorom sa životom: "...Samo kap veselja tražim, samo malo, malo smeha, ako hoćeš nađi radost, mene podari sa njom...Ovu noć, ako želiš, tebi dajem, ja ti nudim pesmu, igru, priče, snove, a za sve - samo kap veselja tražim..." ("pjesma nad pjesmama i pjevačica nad pjevačicama", napisat će neki Lolin fan na you tubeu).

Ako je "Ti nisi došao" pogodio u delikatnu strunu životnog trenutka (svi znaju tu priču: on stvarno nije došao i ona je zaista zaplakala na pozornici!), Lola je s "Kap veselja" bez sumnje dosegla jedan od onih trenutaka umjetničke identifikacije s vlastitim životom uopće.

Danas ponovno živi sama, konačno u "kućici u cveću", koju joj je onomad na početku u Opatiji na neki način (od)uzela mlađana Zdenka Vučković. Živi aktivno, ne onako kako se to činilo na kraju "Bolje prošlosti". Upravo, ne osvrćući se na prošlost i ne razmišljajući o budućnosti (tako kaže u jednom nedavnom intervjuu), za danas, i za kap veselja.

* Pisano u Zagrebu, travnja 2013, za knjigu „Tvornica glazbe: Priče iz Dubrave“. Lola Novaković preminula je u Beogradu 3. aprila 2016. godine

Lola Novaković : Album "Zlatna kolekcija" 

Urednik: Siniša Škarica/  Likovno oblikovanja: Bachrach-Krištofić/ Fotografije: arhiv Jugotona/ Croatia Recordsa/ Mastering: Vladimir Smiljanić/ Glavna urednica: Nikolina Mazalin/ Za izdavača: Želimir Babogredac

Ovo izdanje: (P)&(C)2013 Croatia Records/ *Ljubaznošću PGP RTS-a i gosp. Dragana Ilića

Sudjelovali su: CD 1 - Plesni orkestar RTV Beograd (dir. V. Simić); Vokalni kvartet i ansambl Predraga Ivanovića (3.-6.); Ljubljanski plesni ansambl (dir. M. Rijavec)(7. i 8.); Ljubljanski jazz ansambl (dir. M. Rijavec)(9.); Ansambl Melos (10.-17.) CD 2 -  Plesni orkestar RTV Zagreb (dir. M. Prohaska)(1.); Zabavni orkestar RTV Ljubljana (dir. M. Rijavec) (2.); Festivalski orkestar (dir. F. Pomykalo)(3. i 4.); Festivalski orkestar (dir. J. Privšek)(5.); Orkestar Ferde Pomykala (6.-9.); Orkestar Nikice Kalogjere (10.-13.); Ansambl 7 mladih (14.-16.); Plesni orkestar RTV Zagreb (dir. M. Prohaska) (17.); Gudački zabavni orkestar RTB-a (dir. I. Genić) (18.)

CD1

1.   BABALU (X:XX) (P)1958                         

2.   ALISA U ZEMLJI ČUDESA (Alice In Wonderland) (X:XX) (P)1957

3.   MUSTAFA (X:XX) (P)1960                         

4.   KO ZNA (X:XX) (P)1960

5.   NIKO KAO TI (Personality) (X:XX)(P)1960

6.   LJUBAV, AH, LJUBAV (Angel Of Love) (X:XX)(P)1960

7.   SVITANJE (X:XX) (P)1961   (Zagreb 61)                      

8.   ČEKANJE (X:XX) (P)1961   (Zagreb 61)

9.   LJUBAV PRAŠTA SVE (X:XX)(P)1961 s Markom Novoselom   (Zagreb 61)

10.  OSTAVLJAŠ ME SAMU (M'hai lasciato sola)(X:XX)(P)1961            

11.  IGRA TORERA (Appuntamento a Madrid) (X:XX)(P)1961

12.  DJECA PIREJA (Les enfants du Piree) (X:XX) (P)1961

13.  NOĆ BEZ SNOVA (Notturno senza luna) (P)1961

14.  NIJE LJUBOMORA (Tango della gelosia) (X:XX)(P)1961         

15.  ROZALI (Rosalie) (X:XX) (P)1961

16.  PESMA  ARLEKINA (L' Arlequin de Toledo) (X:XX) (P)1961

17.  VALENTINO (X:XX)(P)1961

CD 2

1.  JEDNOM U GRADU KO ZNA KOM* (X:XX) (P)1962 (Opatija 61)

2.  VOLJELA BIH DA ME VOLIŠ (2:32) (P)2012 (Opatija 61)     

3.  TI NISI DOŠAO (X:XX) (P)1962   (Zagreb 62)                                                 

4.  OSAMLJENOST (X:XX) (P)1962  (Zagreb 62)

5.  NE PALI SVETLA U SUMRAK* (3:03) (P) (Eurovizija 62)

6.   ANTONIO VARGAS HEREDIA (X:XX) (P)1962                         

7.   AKO TI NE BUDEŠ MOJE (Los piconeros) (X:XX) (P)1962

8.   TRIANA (X:XX) (P)1962

9.   LA MALAGUENA (X:XX)(P)1962

10.  STARI TUŽNI TANGO (Tango italiano) (X:XX)(P)1962                 

11.  NOĆAS U LUNA PARKU (Stanotte al luna park) (X:XX)(P)1962

12.  PRIČA  JEDNE LJUBAVI (Historia de un amor)(X:XX) (P)1962   

13.  NE OSTAVLJAJ ME SAMU (X:XX) (P)1962

14.  KO-KO-KO-DA (X:XX) (P)1962                                                

15.  ZALAZAK SUNCA (Quando calienta el sol) (X:XX)(P)1963       

16.  MLIN ZA KAVU (Moliendo cafe) (XXX) (P)1963

17. TI ŠTO KROČIŠ STAZOM SNA (X:XX) (P)1963                           

18. KAP VESELJA (Corazon apasionado)* (X:XX) (P)1965

Oceni 5