XXZ magazin preporučuje
Živ čovek

Photo: Taramount film

Život koji (ni)smo želeli da živimo

Film

Živ čovek (2020)

Igor Đelić-Đela (Nikola Đuričko) je stari beogradski roker i nekadašnji član benda “Sinovi”. Slava je odavno prošla, pa živi skoro običnim životom sa partnerkom Sunčicom (Nada Šargin). Budući da su mnogo vremena proveli zajedno, teško im je da se odvoje. Problemi rastu, decu su odavno ljudi, podstanari su još uvek u podrumu. Đela flertuje – to mu je jedini sport i poslednje zadovoljstvo za koje se hvata kao za pojas za spasavanje.

U haosu svakodnevnice, nakon što su otkrivene sumračne tajne, glavni junak shvata da želi da promeni život. Odlučuje da počne od početka, da pokuša da ispravi neke nepravde iz prošlosti. Međutim, nižu se nepredviđeni događaji koji ga odvode u drugom smeru. Iz te stranputice nastaje emotivna priča o životu koji živimo i životu koji smo želeli da živimo – o posledicama koje svaki život sa sobom nosi. Priča o slobodi, ljubavi, porodici i spokoju.

Yalda, a Night for Forgiveness (2019)

Malo nam fali da se sve pretvori u rijaliti šou. Kad je program zabavan, to je donekle u redu. Ali šta ako nam se najgora noć u životu dešava pred publikom?

Yalda prati junakinju usred savremenog Irana.Marijam (22) slučajno ubije svog supruga Nasera ​​(65) i biva osuđena na smrt. Jedina osoba koja može da je spasi je Mona (37), Naserovaćerka. Ono što Mona mora da uradi jeste da se pojavi u popularnoj TV emisiji uživo i oprostiMarijam. Ali oproštaj nije lakkada se proživljava bolna prošlost.

Weldi – Dear Son (2018)

Priča počinje u Tunisu. Riadh samo što nije otišao u penziju, te se nada boljim danima zajedno sa partnerkom Nazliom. Život im se vrti oko sina Samija. Mladić pati od jakih glavobolja, što ga sprečava da na miru spremi završne ispite.

Kad mu se zdravlje popravi, Sami iznenada nestaje. Jasno je da je otišao svojom voljom, ali na put koji ne donosi ništa dobro. Intenzivna priča o roditeljstvu nosi na desetine važnih poruka, a glavna je – čuvajte se opasnih ideologija.

Serije

Baptiste (druga sezona, 2021)

Legendarni detektiv Julien Baptiste odlazi u istoriju uz prasak – sjajna druga sezona ostaće i poslednja, no važno je da se priča o njemu završava u velikom stilu. Sve je počelo serijom The Missing, u kojoj je upravo njegov lik bio poveznica između sezona. Onda se potom 2019. pojavila i serija koja nosi njegovo ime, uz manje-više istu premisu, ali nešto drugačiju atmosferu.

Priča uvek počinje tako što je Baptiste na dnu, u raljama rasturenog privatnog života, bolesti i kajanja. Međutim, ono što ga održava jeste njegov poziv i želja da pomogne drugome. Zbog posla strada, ali mu se stalno i vraća, jer je njegova najveća nagrada zapravo vraćanje sveta u ravnotežu, makar i minimalno.

Grad domaćin druge sezone je Budimpešta, ogrezla u ksenofobiji i rasizmu. Podstiču ih oportuni političari, a održava zaluđena omladina koja za bolje ne zna. No, pored nemaštine, i raznorazne traume teraju nesnađene tinejdžere da neprijatelja traže u drugom i drugačijem, što mozgovi operacije jako dobro znaju. U takvoj opštoj atmosferi nestaju suprug i sinovi britanske ambasadorke u Mađarskoj (maestralna Fiona Shaw), kojoj u potrazi pomaže upravo Baptiste. Dinamika njihovog odnosa, kao i slika stanja društva ne samo u Mađarskoj, već i čitavoj Evropi, ono su što drugu sezonu čini pravim TV draguljem. Neka vas ne zavaraju negativne kritike – one uglavnom dolaze od (prikrivenih) desničara. Baptiste, za razliku od mnogih, nikad nije izgubio kompas, zato ga i volimo.

La casa de papel – Money Heist (prvi deo pete sezone, 2021)

Netflix je odlučio da nam petu sezonu servira u dve porcije – jedna je stigla početkom ovog, druga se očekuje za tri meseca, što će ujedno biti i veliko finale serije.

U prvih pet epizoda nove sezone pratimo pravi rat između pljačkaša-pravednika i korumpiranih organa reda i mira. Borba ni u jednom trenutku ne prestaje, a jedine pauze predstavljaju flešbekovi koji nas nepogrešivo vode do trenutka sadašnjeg i, moguće, navode na ono što će se dogoditi u narednih pet epizoda.

Ne ostajemo uskraćeni ni za obrte, iznenađenja, rođenje, smrt, suze i pouke, baš kako i dolikuje seriji koja više nije samo TV proizvod, već je uveliko i globalni fenomen. Ukoliko je niste gledali, krenite od samog početka i vrlo brzo ćete stići do pete sezone. La casa de papel je najbolja kada se konzumira odjednom i u velikim količinama.

Mythic Quest (druga sezona, 2021)

Odlična komedija za ljubitelje komedije i video igara, te za one koji vole online svetove u kojima sve vrvi od mačeva i heroja.

Serija se zasniva na odličnoj premisi – sve se vrti oko video igre koja donosi veliki novac. Ozbiljan je to posao, pa se mnogo vremena provodi u kancelariji, zbog čega se gubi linija između poslovnog i privatnog. Druga sezona se uspešno naslanja na prvu, te donosi emotivne momente, posebno između Iana i Poppy. Igra napreduje, ali dolazi do novih problema. Čak i kada dođe do grešaka, te scenario sklizne u banalno, serija i dalje drži pažnju, najpre zbog toga što se svim snagama trudi da odgovori na kompleksna pitanja o kreativnosti.

Nailed It! (šesta sezona, 2021)

Ovaj rijaliti momenat zabavan je pre svega onima koji vole torte, ali i svima kojima je potrebno nešto što bi im skrenulo pažnju sa aktuelnih dešavanja.

Savršena za opuštanje, nova sezona donosi sveže takmičare koji u svakoj epizodi pokušavaju da naprave tortu koja podseća na onu koja im je zadata, a koja je obično remek-delo poslastičarstva. Šesta sezona je jednako duhovita kao i prethodne, a tu je i jedno iznenađenje koje u takmičenje unosi više dinamike.

Knjige

Žan-Pol Sartr „Zid“

Sartrova zbirka pripovedaka Zid iako naizgled heterogena, bavi se brojnim vrstama opresije - kako sistemskim i režimskim tako i onim privatnim, psihološkim. Nevidljivi zidovi koje gradimo oko sebe (ili koje grade za i oko nas) stvaraju uslove za jedinstven i iščašen doživljaj sveta, te okolnosti u kojima sopstvene misli, glava i telo postaju ili najbolje utočište ili najgori dželat. U slučaju ove zbirke – pakao je svuda oko nas, a naročito u nama samima.

Petar Denčev „Priče u prošlom vremenu“

„U strukturalnom smislu vidljivo je kako autorova namera nije bila da dosegne onu razinu koherencije koja bi, u tematskom ili poetičkom pogledu, od jedne knjige priča učinila nekakvu vrstu romana. Naprotiv, deluje da je Denčev ovde podlegao jednoj skoro pa strasti mladih pripovedača da nastupi eksperimentalno, te da pokuša da sam za sebe, posledično i čitaoce, (pre)ispita granice koje kratke proza pred njega postavlja. I to nije negativna stvar, naprotiv,  ona od teksta čini znatno vitalniju tvorevinu, delimično amorfnu,  u kojoj se pojedine priče lakše izdvajaju po metodologiji vlastitog iskazivanja, što najviše doprinosi onim najupečatljivijima, a ovde ih ima sasvim dovoljno“. (Srđan Srdić)

Pesme

Texas – You Can Call Me

Škotski band Texas u evergreen stilu evocira najbolje godine svog stvaralaštva i novim materijalom podseća na album White on Blonde iz 1997. godine, a to je uvek dobra ideja. Spot je snimljen u dvorištu Sharleen Spiteri, među biljkama koje sama uzgaja i pčelama o kojima se stara, a ona bez problema uspeva da izgleda božanstveno i u pčelarskoj opremi.

Conan Gray – People Watching

I mladi Conan je već bio zvezda naše rubrike, ali kako ne prestaje da nas oduševljava što tekstovima, što muzikom i glasom, zaslužuje da se još jednom nađe među ovim redovima što, verujemo, nije poslednji put.

Podcast

Life Kit

NPR-ovi podcasti su uvek dragoceno informativni, a Life Kit je i doslovno tu da nam praktično pomogne u različitim životnim situacijama i ponudi rešenje za svaki problem. Epizode uglavnom traju oko četvrt sata, a među njima svako može pronaći makar jednu temu koja ga interesuje.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Napló gyermekeimnek – Diary for My Children (1984)

Sjajna Márta Mészáros je ispričala mnogo priča o sudbini emancipovanih žena, pa je to slučaj i s filmom Diary for My Children.

Juli se vraća iz Sovjetskog Saveza, kod tetke koja slepo veruje u komunizam. Ubrzo shvata da je i Mađarska u senci surovog režima, te se u tom haosu bori da postane nezavisna žena.

Kratki film

Nooreh (2018)

Osmogodišnja Nooreh živi u Kašmiru, u malom selu na granici između Indije i Pakistana. Čvrsto veruje da je shvatila kako se zaustavlja rat, a glasine o njenom otkriću se brzo šire.

Dokumentarni film

Šelaš, moj kraj – Chelas nha Kau (2020)

Na festivalu dokumentarnog filma Beldocs ove godine je pored festivalskih hitova prikazan i jedan mali, ali značajan film. Iako naizgled ne tretira velike teme, na kraju se čini da se njima jedino i bavi. Dotiče se rasizma, klasizma i svakog mogućeg oblika diskriminacije koji trpe stanovnici jednog lisabonskog predgrađa.

Oni žive gotovo sasvim odsečeni od sveta zato što ih bije loš glas iz prošlih vremena. Generacije koje danas tamo stasavaju ta vremena ne pamte dok, s druge strane, ne poznaju ništa osim diskriminacije i šikaniranja. U takvoj atmosferi upućeni su jedni na druge, pa stvaraju jake socijalne veze i izlaz pronalaze u rap, trap i hip-hop muzici, stvarajući tako jedinstvenu supkulturu svog kraja. Njihova povezanost ne poznaje rodne ili generacijske razlike, a ovaj film svojom nenametljivošću i neposrednošću postaje važna lekcija za svakog od nas.

Du côté de la côte – Along the Coast (1958)

Sjajna Agnès Varda je toliko toga učinila za film, ali i za sve nas koji živimo izvan filma. Rano je počela da se bavi identitetima i istinama koje uz njih idu, a u ovom dokumentarcuprikazuje mora koja su prošla, leta koja su zaboravljena.

Horor film

Candyman (2021)

Mnogi tvrde da je novi „Slatkišar“ na nivou onoga što je započeo horor Get Out. I to je poprilično tačno – pored užasa, pokreće i brojna socijalna pitanja. Glavni junaci stradaju zbog okruženja, ali i zbog sopstvenih predrasuda. Demon je tu tek sitnica.

Video igre

Scarlet Hollow: Horor igra s odličnom pričom

Oni koji se razumeju u horor igre, tvrde da je ScarletHollow veliki uspeh, te da spada među igre sa odličnim narativom. U pitanju je priča koja vrvi od čudovišta koja se kriju u šumi, jeziva i savršena za one koji vole takve sadržaje.

Igra je interaktivna igra, budući da izbori koje igrač pravi duboko utiču na dalji tok priče. Počinje kada glavni junak sazna da je ostao bez bliske rođake, nakon čega kreće na njenu sahranu u zabačeni deo Južne Karoline. Ubrzo se nađe u zapuštenoj vili, sa sestrom Tabithom, a iz šume dopiru neobični zvuci.

Studio Black Tabby Games je do sada objavio dva od planiranih sedam poglavlja, a igra podseća na vizuelne novele. ScarletHollow je ipak više od toga, najpre zato što izbori igrača oblikuju priču, a svaki izbor ili zatvara ili otvara druge mogućnosti. Uz odličnu priču ide i sjajna ilustracija, što igrača polako uvlači u univerzum koji buja iz zabačenog gradića i njegovih demona.

Treće poglavlje se očekuje tek krajem ove ili početkom sledeće godine, a četvrto 2023, što znači da igrači moraju da se naoružaju strpljenjem kako bi dočekali ostalih pet delova.

*Kontrapreporuke

Into the Night (druga sezona, 2021)

Nakon solidne prve, stigla nam je strašno tupava druga sezona. Izbegavajte je po svaku cenu.

Dystopia (prva sezona, 2021)

Trapavo, dosadno, nejasno, glupo, dosadno. I još jednom: dosadno.

 

Oceni 5