XXZ magazin preporučuje
A Love Song

Photo: Bleecker Street

Život nije samo za mlade

Film

A Love Song (2022)

Stručnjaci kažu da se potreba za ljubavlju i želja za seksom završavaju onda kad se završi i čovek sam. To znači samo jedno – život nije samo za mlade, pa traje i kad se premaši četrdeseta.

Sve je više onih koji prepoznaju potrebu da se ukine ejdžizam i da se savršena tela i lepa lica skrajnu u neki ćošak. A Love Song radi baš to, tako nežno da baš prija. Dale Dickey je fenomenalna kao Faye, žena koja se nosi s usamljenošću i gubitkom, ali ne prestaje da želi život. Kad dođe do kratkog spoja s drugom usamljenom osobom, muškarcem iz prošlosti, sve na trenutak buja, puca od sile. Takvi susreti su dragoceni.

Junakinja se uklapa u okolinu, u smeđe pejzaže po kojima kao da ne hodaju ljudi. Njen život se kalupi u širu sliku sveta, a kao podsećanje da je svega bilo i pre društvenih mreža i dejting aplikacija.

Boston Strangler (2023)

Film je snimljen prema istinitoj priči o žrtvama bostonskog davitelja, koji je tokom šezdesetih godina prošlog veka ubio 13 žena u Bostonu. Iako je film na istu temu snimljen i 1968. godine, ovogodišnja verzija pocrtava položaj žene u društvu i tada i danas, te ulogu koju žene često odigraju, a koja je obrnuto proporcionalna značaju, prostoru i poštovanju koje im se daje.

Loretta McLaughlin, novinarka lista Boston Record American, zainteresovala se za slučaj, ali nailazila je na otpor i direktnu sabotažu nadređenih. Kada joj se pridružila iskusnija istraživačka novinarka Jean Cole, postalo je lakše izaći na kraj sa uredništvom, no sama policija njihovo pisanje nije shvatala ozbiljno, jer ni smrt žena nije shvatala ozbiljno.

Žrtve su najpre bile starije žene i sve su bile ubijene na isti način, a potom se i taj obrazac promenio, što je one koji su slučajeve istraživali navelo na pomisao da sve to nije zlodelo samo jednog čoveka. Kada je sve eskaliralo, postalo je teže ući počiniocu ili počiniocima u trag, a mnoge misterije ostaju nerazrešene i dan-danas.

Koliko je dobro pristupio konkretnim istorijskim događajima koja obrađuje, Boston Strangler je podjednako kvalitetno doneo i opšti pogled na seksizam i mizoginiju, pa i femicid koji se gotovo nigde, a tome smo i sami svedoci, ne shvata dovoljno ozbiljno.

La traversée – The Crossing (2021)

Kad se selo nađe na udaru, porodica je prinuđena da beži. Dvoje starije dece – Kyona i Adriel – se odvajaju od roditelja, pa s progonom moraju da se suočavaju bez pomoći odraslih. Oko njih su i druge izbeglice, drugačije od njih, pa deca po prvi put vide da nisu svi na svetu isti.

Svako traga za skloništem i sigurnošću, posebno kad je pretnja očigledna. Ovaj animirani film to sjajno komunicira, a usput nam približava sve strahote s kojima se izbeglice svakodnevno suočavaju. Čovek je čoveku vuk, posebno za vreme rata.

Serije

Becoming Elizabeth (prva sezona, 2022)

Drugačija priča o Elizabeth Tudor nas vraća dublje u prošlost, kad je buduća kraljica bila devojčica. Kralj Henry VIII je tek umro, naslednike izvlače iz kreveta i odvode na dvor. Početak je baš svež, glumačka ekipa sjajna, pa je ovo mogla da bude jedna od najboljih priča o porodici Tudor. Na našu veliku žalost serija je otkazana nakon prve sezone, a uprkos tome što je sjajna. Neke druge, gluplje, i dalje traju. Sve je valjda na gledaocima.

Druga sezona bi sigurno bila još uzbudljivija, posebno ako znamo da su se autori vodili istorijskim činjenicama. Sigurno bismo uživali u odnosu Elizabeth i Mary Tudor, najviše zbog toga što sve serije i filmovi o njima počinju tek kad Mary umre, a Elizabeth dođe na presto.

Tu je i Bella Ramsey, a s uživanjem pratimo svaku njenu ulogu.

Daisy Jones & The Six (prva sezona, 2023)

Jedan od bestesellera američke spisateljice Taylor Jenkins Reid konačno je ekranizovan. Omiljeni band koji nikad nije postojao - Daisy Jones & The Six – ne samo da je dobio svoju TV verziju u vidu mešavine igrane drame i mokumentarca, već i svoj album, a priča se da će uskoro i na turneju. Grupa, dakle, više nije nepostojeća, niti isključivo fikcionalna, a sve ono o čemu smo čitali u knjizi i pokušali da zamislimo dobilo je svoju audiovizuelnu verziju, i to izuzetno uspešnu. To je najpre rezultat bliske saradnje spisateljice sa autorima serije i produkcijom, a posledično i sjajne reakcije fanova koji nisu imali gotovo nijednu zamerku na otelotvorenje Daisy, Billyja, Camile i ostalih likova. Čak i kad nije onako kako smo mi zamišljali, dobro je, opravdano i verno viziji Taylor Jankins Reid.

Za one koji ne znaju, Daisy Jones & The Six je donekle zasnovana na priči o grupi Fleetwood Mac, pre svega njihovim privatnim dramama, međuljudskim odnosima, aferama i svađama, ali i na njihovom prepoznatljivom zvuku. Doduše, za band koji je tako dugo trajao i promenio toliko članova i žanrova teško je reći šta je prepoznatljiv zvuk, ali misli se pre svega na legendarni album Rumours. Misli se, takođe, i na odnos dvoje glavnih vokala i autora muzike i tekstova, Stevie Nicks i Lindseyja Buckinghama. Njihova harizma, hemija na sceni i odnos koji ide od profesionalnog do toksičnog i nazad poslužili su kao inspiracija za Daisy Jones i Billyja Dunna. S tim da oni nikad nisu bili ljubavni par u pravom smislu, već dve autodestruktivne polovine koje su spojili producenti, a koje, spoje li se zaista, prete da unište jedno drugo, sebe i sve oko sebe. Tenzija, mržnja i ljubav između njih su pogonsko gorivo za nastanak najboljeg banda kasnih sedamdesetih, albuma Aurora i euforičnih živih nastupa, ali i bomba koja u svakom trenutku može da eksplodira.

Više čitajte ovde.

El vecino - The Neighbor (dve sezone, 2019 – 2021)

Trapavi superheroji su sve popularniji, jer liče na obične ljude. Izgleda da nikome više nisu potrebni savršeni junaci, snažni i snalažljivi – pored njih se na kraju niko ne oseća dobro.

Nije ova serija nešto što liči na Marvel naslove, ali je zabavna. Humor ponekad škripi, ali uglavnom radi. Quim Gutiérrez se odlično snašao u ulozi običnog muškarca – neobičnog junaka, a ni ostali ne zaostaju. Komplikovana premisa ponekad može da bude problem, ali su se autori dobro snašli. Epizode su kratke, ponekad spore, ali ni to ne smeta. Čak su i problematične šale smešne, jer niko tu nikoga ne shvata ozbiljno.

Knjige

Herman Melville „Bili Bad“

Može da posluži kao priprema za roman Mobi Dik, ali je sigurno i više od toga. Roman je ostao nezavršen kada je Melville umro, pa je štampan 1924. godine, a definitivna verzija pojavila se tek 1962. Bili Bad, prelepi mornar, miljenik brodske posade, postaje meta krijumčara oružja Klagerta, koji će ga optužiti da je pripremao pobunu. Tu sve počinje.

Henry Porter „Brandenburg Gate“

Objavljena 2005, ova knjiga je iste godine dobila prestižnu nagradu Steel Dagger, koja se dodeljuje za najbolje delo u žanru špijunskog romana. Mada je od tada prošlo 18 godina, mnogi detalji iz knjige o Istočnoj Nemačkoj 1989, u vreme raspada sovjetske imperije – i danas su vrlo aktuelni.

Sličnost sa metodama Stazija, omražene komnističke tajne policije, kao da je prepisana za današnju rusku tajnu službu; s nevericom čitamo o nameštenim ubistvima, o plaćenicima iz redova kriminalaca, o dvostrukim i tristrukim špijunima. 

Knjiga Brandeburg Gate po ko zna koji put pokazuje da se istorija ponavlja, kao da iskustva iz 1989. nisu bila dovoljna za 2023, kad se Rusija duboko involvirala u rat koji očigledno ne može da dobije.

Sjajno napisana, dinamična i emotivna – ova knjiga je obrazac za uspeh.        

Muzika

Preporučili smo knjigu i seriju, pa je red i da preporučimo album Aurora, te celokupni soundtrack Daisy Jones & The Six. Prepustite li se muzici sedamdesetih koja je nastajala u poslednjih nekoliko godina, nikako nećete zažaliti.

 

Podcast

I've Had It

Konačno – sadržaj koji hrani sva „negativna“ osećanja, netoleranciju i nerazumevanje i, naizgled paradoksalno, uspeva da kod slušaoca oslobodi ista ta osećanja, liši ga sveg animoziteta i ozlojeđenosti. I've Had It je komični podcast čije su autorke Jennifer Welch i Angie Pumps Sullivan. Njih dve iz nedelje u nedelju govore šta im se sve smučilo, šta ih i ko nervira, čega i koga im je dosta i zašto. Pored toga, čitaju i poruke slušalaca sa istim i sličnim problemima, a često imaju i goste.

Ako vam je svega dosta, slušajte ih ovde.

Nostalgija

Hanyo – The Housemaid (1960)

Priča o ljubavi i neverstvu je pričao mladoj Dong Sik, ženi koja se našla u čeljusti patrijarhata. Došla je da pomogne u kućnim poslovima, ali gazda ima druge planove.

Dokumentarni film

The Cause of Progress – A Cambodian Spring (2016)

Jedan od potresnijih dokumentaraca priča univerzalnu priču o sukobu naroda s onima na vlasti. Kad lopovi i kriminalci uzmu sve u svoje kandže, običnom čoveku je odzvonilo. Drugi obično ne znaju s kakvim se užasima nose oni koji se usude da podignu glas. Važna priča o tragediji i hrabrosti.

Kratki film

At the Stairs (2011)

Reditelj Rajesh S. Jala napravio je dokumentarac o gradu udovica. Prema hindu tradiciji žena je nakon smrti supruga obavezna da se presvuče u beli sari i da ode od kuće. Mnoge završavaju u mestu Banares, takozvanom „gradu udovica“, gde život nije lak.

Horor

The Conjuring Universe

The Conjuring filmovi su zabavni. Jesu. Nisu remek-dela, ali sadrže dovoljno demona da svaki ljubitelj egzorcizma može da uživa.

Video igre

Još besplatnih igara: Epic poklanja dva naslova

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta su to Tunche i The Silent Age. Zainteresovani će moći da ih besplatno preuzmu sve do 6. aprila, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Tunche je igra u kojoj su džunglu zauzela zla bića, a za nesreću je odgovorna baš Tunche koja raspolaže velikim moćima. Junakinja Rumi zajedno s prijateljima pokušava da zaustavi hordu, a sve se dešava u amazonskim prašumama. Akciona igra je lepo nacrtana, sve pršti od boja i uzbuđenja.

The Silent Age je svet posle apokalipse, što je tema koja je već neko vreme popularna. Ova igra se razlikuje, jer se radi o point-and-click avanturi u kojoj igrač može da putuje kroz vreme kako bi otkrio zašto je čovečanstvo nestalo. Ako sve odigra po planu, može da spase svet i postane heroj.

Ljubitelji prašuma, ali i oni koji vole apokalipsu, će se sigurno obradovati, a odlične ocene obećavaju nezaboravno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa su igre potpuno besplatne – Tunche inače košta oko 19 evra, a The Silent Age oko 10 evra.

*Kontrapreporuke

In from the Side (2022)

Gomila klišea ne čini ljubavnu priču. Kao da je neko dva prosečna filma spojio u jedan – još gori. Ne gubite vreme.

 

Oceni 5