Weekend Videos
Marijj 35 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Životi nam zavise od sata i kalendara

Voli me, ne voli me: Iako se dugo govorilo o nastavku filma Call Me By Your Name, sada to izgleda daleko, vrlo neizvesno. Luca Guadagnino se ipak ne zaustavlja, te je režirao kratki video za pesmu “Tell Me You Love Me“, koju je Sufjan Stevens uključio u svoj novi album.

Povratak u 1906: Na YouTubeu sada se mogu naći i pravi mali istorijski dragulji. Jedan od njih je i francuski nemi film snimljen 1905, a objavljen 1906. godine. Za potrebe 21. veka je digitalizovan i kolorizovan, a ono što je ostalo isto je ponašanje mačaka, kako primećuju komentatori. Njima vreme ne može ništa!

Edvard Makazoruki ima sina: Iz milošte smo ga zvali Makazoruki, što je bio bukvalni prevod njegovog pravog imena. Prošlo je više od trideset godina od kada se pojavio fil Tima Burtona Edward Scissorhands, a sada je red došao na njegovog sina, kojeg u reklami za električni kadilak igra Timothée Chalamet.

Kako postoji ono što ne postoji: Životi nam zavise od sata i kalendara. Razmišljamo o prošlosti dok se pripremamo za budućnost, a sadašnji trenutak nam upravo izmiče. Da li je vreme kao takvo realno, ili je pak konstrukt od kojeg se ne može pobeći?

Istorija između redova: Ništa nije novo, sve se već jednom dogodilo. Lindsay Holiday u svojoj dokumentarnoj emisiji govori o homoseksualnosti u starom Rimu, a pod naslovom „LGBT rimski vladari“. Akronim je, naravno, nastao mnogo kasnije, ali je svega drugog bilo oduvek. Istorija nije uvek prijatna, pa to važi i u ovom slučaju, najpre zbog toga što su sačuvani samo oni tragovi koji pre svega ukazuju na zloupotrebu moći, budući da se o moćnicima najviše pisalo.

Nordic noir: Svako ko je gledao bar jednu nordijsku dramu u potpunosti će razumeti ovaj urnebesni skeč.

Purpurne kiše: Prince je daleke 2007. godine nastupio na Super Bowl poluvremenu, a na osnovu toga je nastao ovaj mini dokumentarni film, koji radi i ako ne volite sport.

Oceni 5