Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (15)
Aaba 04 S

Pobjednik po izboru publike: Đorđe Balašević s pjesmom 'Panonski mornar'

Photo: Zoran Trbović/XXZ

Zlatni debitanti '79: Đorđe Balašević i Zlatko Pejaković

Specijalno, pobjedničko izdanje za novinare: Ploče s nagrađenim pjesmama

Bilo je već i vrijeme da se razbije dominacija vječnih favorita, uvijek istoga kruga autora i izvođača, izjavio je novinarima Teo Trumbić, apsolutni pobjednik festivala zabavne glazbe Split ’79. Njegovu skladbu Ljetu je mome kraj pjevao je debitant na Prokurativama Zlatko Pejaković.

Debitant, a već pobednik: Zlatko Pejaković I Brončani grb grada Splita osvojio je Trumbić, s pjesmom Ne tuguj Dalmacijo  u izvedbi Miše Kovača koji je mogao i bolje proći kod  splitske publike jer je popularni Šibenčanin dobro otpjevao tu kompoziciju. Mišo, dakako, nije bio zadovoljan plasmanom pjesme jer se tu našla Tereza Kesovija, koja se ponovno vratila na Prokurative, s pjesmom Mladosti, moja lijepa radosti. Publika je izvrsno primila Terezu i podarila joj Srebrni grb grada Splita.

S velikom pompom u Split je stigao Đorđe Balašević. On je već tu imao pristojan broj poklonika njegove pjesme. Panonski mornar, pjesma koju je predvidio za Split, reklamirala se na svakom mjestu, pa je s mornarskom pjesmom Balašević kao autor i izvođač osvojio prvo mjesto po glasovima publike u Večeri dalmatinske šansone.

Ali, govoriti o Balaševiću izlišno je. On je svakako jedna iznimna autorska ličnost kojoj bi trebalo posvetiti posebnu pažnju i vjerujem da će to jednom učiniti neka druga, bolja pera ali obzirom na sudjelovanja na FZG Split, dovoljno je reći da je bio pobjednik jedne večeri u kojoj je dalmatinski timbar primaran, a njegov Panonski mornar je jednostavo…panonski. Balaševićevski!

Tadej Hrušovar i slovenska skupina Pepel in kri nakon zasluženog uspjeha sa skladbom Samo tvoje ime znam, ostvarenog na istoj pozornici 1977., ponovno se upisuje kao pobjednik i 1979. I ovaj put zasluženo s pjesmom Tu je Dalmacija. Pepel in kri najbolja je skupina koja je ikada nastupila na Splitskom festivalu. Dakako, ako izuzmemo neke klape. Hrušovar je imao na Splitu velik broj uspješnih skladbi i zajedno s još nekim imenima, zaslužan je za poseban festivalski timbar.

Zdenko Runjić pojavio se na Splitu’79  s više pjesama kao autor glazbe ili stihova. Ako brojke nešto govore, mogao je i bolje proći. Ali, Runjić je imao dobru pjesmu u Večeri  dalmatinske šansone: Četri stađuna, koja je i danas nezaobilazna u repertoaru Meri Cetinić. Stađuni su osvojili prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Potom, tu je i njegova pjesma Vjeruj u ljubav, veliki hit Olivera Dragojevića, pa pjesma Luna luda sa Đorđijem Peruzovićem i vrlo zanimljiva skladba Zaspala su dica, koju je pjevao Dalibor Brun. Dakle, Runjić je mogao biti potpuno zadovoljan učinkom na Splitu’79., ali i drugi autori i izvođači imali su valjane razloge za radost.

Rajko Dujmić pojavio se s pjesmom Reci mi tiho, tiho, Dušan Šarac s Budi noćas mirno more, Zvonko Špišić sa numerom Zasvirat će jedna mandolina, Saša Lukić sa Čobanicom, Stjepan Mihaljinec sa pjesmom Umrli su kapitani, a Duško Tambača ponudio je glazbeni broj U korican stare matrikule.

Važno da je veselo: Arinka i Tingl Tangl reklamiraju svoj albumNekakav ugođaj željela je napraviti i grupa Tingl-Tangl. Na čelu s Arinkom Šegando iz Pule. Prolazili su ulicama Splita reklamirajući svoju pjesmu. Nije vrijedno spomena jer se zove Bla, bla, bla, ali da je promidžba Tingl-Tangla bila dobra, dokaz je da sam se sjetio tih sitnih promidžbenih aktivnosti, ali nigdje ne mogu u sebi pronaći ni trag te melodije.

SPLIT'79: Sve pjesme i izvođači

1. RECI MI TIHO, TIHO (R.Dujmić-M.Popadić) Novi fosili

2. VJERUJ U LJUBAV (Z.Runjić-Z.Runjić) Oliver Dragojević

Plakati po celom Splitu: Reklamna kampanja Balaševića i RTB3. BUDI NOĆAS MIRNO MORE  (D.Šarac-D.Britvić) Milo Hrnić i klapa Lučica

4. ANDRIANA, ANDRIANA (S.Kalogjera-Z.Runjić) Kemal Monteno

5. MLADOSTI, MOJA LIJEPA RADOSTI (Đ.Jusić-D.Britvić) Tereza Kesovija

6. LUNA LUDA (Z.Runjić-T.Zuppa) Đorđi Peruzović

7. ZASVIRAT ĆE JEDNA MANDOLINA (Z.Špišić-Z.Crnec) Miki Jevremović

8. ČOBANICA (S.Lukić-J.Džolić) VIS Delfini

9. TO JE BILO SVE (Đ.Novković-Ž.Sabol) Tomislav Ivčić

10. NISI VIŠE ONO DITE (R.Ruić-Ž.Sabol) Džo Maračić-Maki

11. LJUBAV JE KAD NEKOG VOLIŠ KAO JA (I.Lesić-I.Lesić) Oto Pestner

12. NIGDI NIMA (H.Hegedušić-H.Hegedušić) Marijan Miše

13. MALA BJONDA (M.Ferlež-D.Velkaverh) Moni Kovačič

14. TU JE DALMACIJA (T.Hrušovar-D.Velkaverh) Pepel in kri

15. FORTUNA (A.Korač-I.Vidrić) Dragan Mijalkovski

16. SVE IMA KRAJ (D.Petković-M.Tucaković) Dejan Petković

17. LJETU JE MOME KRAJ (T.Trumbić-G.Franić) Zlatko Pejaković

18. NE TUGUJ DALMACIJO (T.Trumbić-G.Franić) Mišo Kovač

19. ČETIRI STAĐUNA (Z.Runjić-T.Zuppa) Meri Cetinić

20. KA' SAN BIJA MALI (L.Capurso-T.Zuppa) Dubrovački trubaduri

21. ZASPALA SU DICA (Z.Runjić-K.Juras) Dalibor Brun  i klapa Trogir

22. KONOBA KOD DVA FERALA (Z.Špišić-Krste Juras) Zvonko Špišić

23. UMRLI SU KAPITANI (S.Mihaljinec-D.Britvić) Đani Maršan

24. IMA MORA, IMA LAĐA (N.Vilović-S.Benzon) Darko Domjan

25. BARBA DUJE (Z.Kragić-S.Benzon) Vokalna grupa Filip Dević

26. ČOVIK ČA GA VIŠE NIMA (M.Sepe-D.Levski) Majda Sepe

27. SKINI TRAPERICE (K.Magdić-D.Mojaš) Iver

28. MOJA MALA DALMATINKA (M.Mihaljević-M.Mihaljević) Dario Pongrac

29. U KORICAN STARE MATRIKULE(D.Tambača-D.Tambača i J.Burić)

Ivo Pattiera i Klapa Lučica

30. PANONSKI MORNAR (Đ.Balašević-Đ.Balašević) Đorđe Balašević

31. BLA,BLA,BLA,BLA (A.Šegando-A.Šegando) Tingl-tangl

32. NAŠE JE LITO (T.Papić-S.Benzon) Helena Papić-Stanić i Srđan Brešković

33. GRAD KA IZ PRIČE (Z.Špišić-T.Zuppa) Miro Ungar

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5