78. dodela prestižnih nagrada
Golden Globes

Photo: Matt Sayles/AP

Zlatni globus 2021: Očekivano i (uglavnom) zasluženo

Budući da danas i serije i filmove uglavnom gledamo kod kuće, na istom ekranu, Amy Poehler je istakla ključnu razliku – serija je ono što dobrovoljno gledamo pet sati u kontinuitetu, a film ono što ne želimo da gledamo jer traje dva sata. Želimo da provedemo samo sat vremena pred televizorom, i tako pet puta. Jednostavno i tačno da ne može biti tačnije.

Kontroverza koja je bila aktuelna pre dodele Zlatnih globusa tiče se toga da su nijedan glasač iz holivudskog udruženja stranih dopisnika, koje odlučuje o nagradama, nije crnac, kao i da je za Zlatni globus nominovana Netflixova ispodprosečna serija Emily in Paris, dok odlična I May Destroy You Michaele Coel nije dobila nominaciju ni u jednoj kategoriji. Kasnije je otkriveno i da je ekipa serije Emily in Paris istim tim glasačima platila put u Pariz, boravak u luksuznom hotelu i na snimanju, te da je takav način podmićivanja i osigurao nominacije. Od nagrada za Emily, srećom, nije bilo ništa, ali takođe nije bilo ni prevelikih iznenađenja.

Zlatni globus za najbolju dramu osvojio je film Nomadland, a nagrađena je i njegova rediteljka Chloe Zhao, kao tek druga žena koja je dobila Zlatni globus u toj kategoriji. Za najbolju komediju izabran je Borat Subsequent Moviefilm, dok je Sacha Baron Cohen nagrađen za glavnu mušku ulogu u komediji.

Za najbolje glumice proglašene su Andra Day (za dramu The United States vs Billie Holiday), Rosamund Pike (za komediju I care a Lot) i Jodie Foster za sporednu ulogu u filmu The Mauritanian.

Chadwick Boseman nagrađen je posthumno za ulogu u filmu Ma Rainey's Black Bottom, a za najboljeg glumca u sporednoj ulozi proglašen je Daniel Kaluuya za film Judas and the Black Messiah.

Zlatni globus za najbolji scenario pripala je Aaronu Sorkinu za film The Trial of the Chicago 7. Najbolji animirani film je Soul, a najbolji strani Minari.

Iznenađena i srećna: Emma Corin, nagrađena za ulogu princeze Diane u seriji 'The Crown'

Kada je o serijama reč, The Crown je odnela pobedu kao najbolja drama, a Emma Corrin i Josh O'Connor nagrađeni su za uloge princeze Dane i princa Charlesa u toj seriji, dok je Gillian Anderson odnela nagradu za ulogu Margaret Thatcher.

Schitt's Creek ponovila je svoj uspeh sa dodele Emmy nagrada, pa je i ovoga puta proglašena za najbolju komičnu seriju, a Catherine O'Hara za najbolju ulogu u komediji. Jason Sudeikis osvojio je Zlatni globus za glavnu ulogu u komediji Ted Lasso.

Dobitnica nagrade za životno delo: Jane Fonda, legenda

The Queen's Gambit pobedila je u kategoriji „najbolja mini serija ili TV film“, a za glavnu ulogu nagrađena je, zasluženo i očekivano, Anya Taylor-Joy. Za najboljeg glumca, u istoj kategoriji, proglašen je Mark Ruffalo za uloge blizanaca u I Know This Much Is True, dok je za najbolju mušku sporednu ulogu Zlatni globus dobio John Boyega za Small Axe.

Jane Fonda dobila je nagradu za životno delo Cecil B DeMille za izuzetna postignuća u filmskoj industriji, a nagrada za životno delo na televiziji, nazvana po komičarki Carol Burnett, pripala je scenaristi i producentu Normanu Learu.

Oceni 5