Bez publiciteta i glamura
Globe 01 S

Photo: boygeniusreport.files.wordpress.com

Zlatni globusi: Trijumf filma "The Power of the Dog" i serije "Succession"

Imena dobitnika objavljena na web stranici Zlatnih globusa i njihovim društvenim mrežama, a najveća dodjela uoči Oscara bila je lišena ikakve pompe i hollywoodskog sjaja.

NBC je prošle godine odustao od planova za TV prijenos dodjele nakon kritika upućenih na račun HFPA zbog toga što nema rasne raznolikosti među njezinim članovima i optužbi za neprikladno ponašanje.

Iako je HFPA u listopadu objavila da ima 21 novog člana, od koji su šestero crnci, početkom 2022. je potvrdila da će se dodjela održati bez publike i crvenog tepiha, što bi ionako bio slučaj s obzirom na recentni rastući val korone uzrokovan omikron varijantom, te da je uvela obuku o raznolikosti i seksualnom zlostavljanju.

Zlatni globus za najbolji film: Netflixov 'The Power of the Dog'

Sve to bacilo je u sjenu dodjelu čiji su dobitnici u nekoliko navrata ušli u povijest. Primjerice, Netflix je prvi put dobio Zlatni globus za najbolji film u kategoriji drame za "Šape pasje" ("The Power of the Dog") koje osvojile i nagradu za režiju Jane Campion i sporednog glumca Kodija Smit-McPheeja.

Drugi veliki filmski pobjednik večeri "Priča sa zapadne strane" Stevena Spielberga primio je jednak broj kipića: za najbolji film u kategoriji komedija ili mjuzikl, te glavnu i sporednu glumicu (Rachel Zegler, Ariana DeBose). Zegler je prva latino glumica koja je dobila Zlatni globus u ovoj kategoriji.

I na TV frontu je barem jedna nagrada ušla u povijest – za sporednu ulogu O Yeong-sua u južnokorejskoj seriji "Igra lignje", što je približni ekvivalent prošlogodišnjoj pobjedi glumice Yuh-Jung Youn iz "Minarija" na Oscarima.

Spominjući Oscare, Zlatni globus se oduvijek smatrao jednom od ključnih stanica na putu prema zlatnim kipićima, a tako bi moglo biti i ove godine, neovisno o izostanku hollywoodskog zlatnog sjaja na crvenom tepihu.

Osvojivši Zlatni globus za glavnog glumca u drami za "Kralja Richarda", Will Smith se prometnuo u favorita ispred Benedicta Cumberbatcha ("The Power of the Dog") od kojeg se prije očekivalo da će odnijeti nagradu.

Andrew Garfield, nagrađen za ulogu u mjuziklu 'tick, tick... BOOM!'

A to što je Andrew Garfield ("Tick, Tick... BOOM!") dobio nagradu za glumca u kategoriji mjuzikl ili komedija praktički mu osigurava oskarovsku glumačku nominaciju koja ne gine Smithu i Cumberbatchu, najvjerojatnije i još dvojici globusovskih nominentima, Javieru Bardemu ("Being The Ricardos") i Denzelu Washingtonu ("The Tragedy Of Macbeth"), upitno Mahershali Aliju ("Swan Song").

Pišući neki dan o "Being The Ricardos", prognozirali smo da će jedno od najvećih pitanja sezone biti može li Nicole Kidman doći do drugog Oscara s ulogom TV zvijezde Lucile Ball.

Zlatni globusi kažu da može: Kidman je pobijedila Kristen Stewart ("Spencer"), Oliviju Colman ("Mračna kći"), Lady Gagu ("Dinastija Gucci") i Jessicu Chastain ("Oči Tammy Faye"). Oskarovska nominacija joj je sada stopostotno osigurana, a bit će zanimljivo vidjeti tko će od preostalih za Globus nominiranih glumica ispasti iz utrke za Oscara u koju sigurno ulazi Zegler. Možda Gaga?

Zegleričina kolegica iz "The West Side Story" DeBose osigurala je mjesto, zasigurno i pobjedu, među nominenticama za najbolju sporednu žensku ulogu, koje će, kao i na Globusima, vjerojatno zauzeti Ruth Negga ("Prolasci"), Kirsten Dunst ("Šape pasje"), Aunjanue Ellis ("King Richard") i Caitríona Balfe ("Belfast").

Velika je šansa da će slična situacija biti i kod sporedne muške uloge, gdje sada moguće nominente predvodi Smit-McPhee, a oni su Ben Affleck ("The Tender Bar"), Jamie Dornan i Ciaran Hinds ("Belfast") te Troy Kotsur ("Coda"), kao i kod režije. Dakle, Campion plus Spielberg, Denis Villeneuve ("Duna"), Maggie Gyllenhaal ("The Lost Daughter") i Kenneth Branagh ("Belfast").

Zaslužena pobeda: Serija 'Succession'

Pobjeda "Priče sa zapadne strane" ulaznica je za oskarovsku nominaciju u kategoriji najboljeg filma koja će, prema svemu sudeći, uključivati "The Power Of The Dog" i ostale globosovske dramske nominente "Belfast", "Dina", "Kralj Richard" i "Coda", ali i još neke mjuziklovsko-komične kao što su "Licorice Pizza" i "Tick, Tick... BOOM!", znači taman osam naslova po novovjekoj mjeri.

Pitanje je samo može li osvajač Zlatnog globusa u "foreign language" kategoriji, japanski "Drive My Car", probiti međunarodni okvir i naći se u utrci za najbolji film uz navedene ili umjesto nekog od njih, kao južnokorejski "Parazit" prije dvije godine. Prognoziramo da može.

Serija HBO-a "Naslijeđe" proglašena je najboljom u trećoj sezoni u kategoriji drame, a dobila je i nagrade za dramskog glumca i sporednu glumicu (Jeremy Strong, Sarah Snook). HBO je slavio i u kategoriji komedije za seriju "Hacks", ispred "Teda Lassa 2" koji je osvojio Emmy, ali njegov Jason Sudeikis je proglašen najboljim komičnim glumcem. Najbolja mini-serija je "Podzemna željeznica" koja je ostala praznih ruku na Emmyjima, ali "Mare iz Easttowna" je dobila Globus za glumicuKate Winslet. Globus je "korigirao" Emmy i nagradom za dramsku glumicu Michaelu Jae Rodriguez ("Pose"). Ne smije se zaboraviti i nagrada za glumca u mini seriji (Michael Keaton, "Dopesick") te glumicu u komediji (Jean Smart, "Hacks").

*Prenosimo iz Slobodne Dalmacije s dozvolom uredništva

Oceni 5