Golden Globe Awards: Najbolja TV i filmska ostvarenja, uz politički aktivizam
Globe 06 S

Photo: bookmyshow.com

Zlatni globusi za istoriju, Oprah za predsednicu

Bila je to prva veća holivudska ceremonija nakon što su do američke i svetske javnosti doprle vesti o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u svetu filmske industrije i predatorima poput Harveyja Weinsteina, Kevina Spaceyja i mnogih drugih – imena su se samo nizala.

Postalo je jasno da je dosta i da se sa zlostavljanjem i ćutanjem o tome mora prekinuti, te je nakon pokreta #MeeToo koji je na Twitteru pokrenula Alyssa Milano nastala inicijativa „Time's Up“, iza koje stoje holivudske scenaristkinje, rediteljke, glumice, producentkinje. Inicijativa je pokrenuta s ciljem da se sistemski izbori sa seksualnim zlostavljanjem ne samo u Holivudu, već i u čitavom američkom društvu, te podrazumeva i borbu za bolju zakonsku regulativu kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, brojne kampanje, kao i fond za pravnu pomoć manje privilegovanim ženama.

Večeras želim da izrazim zahvalnost svim ženama koje su godinama trpele zlostavljanje i nasilje, jer su one, poput moje majke, imale decu koju je trebalo hraniti, račune koje je trebalo plaćati, snove koje je trebalo ostvariti. To su žene čija imena nikad nećemo znati.

Na dodeli Zlatnih globusa prisutni su podržali „Time's Up“ i simbolično – noseći crnu boju u znak solidarnosti sa žrtvama i kao znak upozorenja na problem seksualnog zlostavljanja.

Neki su, poput Elisabeth Moss ili Oprahe Winfrey, iskoristili priliku da se i u pobedničkim govorima osvrnu na temu rodne (ne)ravnopravnosti.

Moss, dobitnica Zlatnog globusa za glavnu ulogu u dramskoj seriji „The Handmaid's Tale“, snimljenoj prema istoimenom romanu Margaret Atwood, u svom govoru je citirala spisateljicu i posvetila joj nagradu: „Ovo je napisala Margaret Atwood: 'Mi smo ljudi kojih nije bilo u novinama. Živeli smo u proredima i na marginama. To nam je dalo više slobode. Živeli smo u prazninama između priča.' Margaret Atwood, ovo je za Vas i za sve žene pre i posle Vas koje se bile dovoljno hrabre da progovore protiv netolerancije i nepravde i da se bore za ravnopravnost i slobodu u ovom svetu. Ne živimo više u proredima i na marginama. Mi smo priča koja se štampa. I pišemo je same. Hvala.“

Laura Dern, dobitnica nagrade za najbolju sporednu žensku ulogu u TV seriji za „Big Little Lies“, u kojoj igra zabrinutu majku maltretirane devojčice osvrnula se na mnoge slične slučajeve koje srećemo u svakodnevnom životu: „Mnogi od nas su naučeni da ne pričaju šta im se dogodilo. To je kultura ućutkivanja i to je postalo normalno. Pozivam sve ne samo da podrže one koji su preživeli nasilje i koji su dovoljno hrabri da ispričaju svoju priču, već i da se zauzmu za restorativnu pravdu. Hajde da ih, molim vas, zaštitimo i zaposlimo. Hajde da naučimo svoju decu da progovore bez straha od odmazde.“

Među posebno zapaženim govorima na dodeli Zlatnih globusa svakako se ističe onaj koji je održala Oprah Winfrey, a koji mnogi smatraju i nekom vrstom početka njene predsedničke kampanje i ozbiljno se zalažu za njenu kandidaturu 2020.

„Ono što zasigurno znam je da je najmoćniji alat govoriti sopstvenu istinu. Zato sam ponosna i inspirisana svim ženama koje su se osetile dovoljno hrabrim i osnaženim da progovore i podele svoje lične priče. Svakog od nas u ovoj dvorani cene zbog priča koje smo ispričali, a ove godine smo i sami postali priča. Međutim, nije samo priča ta koja utiče na industriju zabave. To je nešto što prevazilazi svaku kulturu, geografiju, rasu, religiju, politiku ili radno mesto. Zato večeras želim da izrazim zahvalnost svim ženama koje su godinama trpele zlostavljanje i nasilje, jer su one, poput moje majke, imale decu koju je trebalo hraniti, račune koje je trebalo plaćati, snove koje je trebalo ostvariti. To su žene čija imena nikad nećemo znati. One su domaćice i poljoprivrednice, radnice u fabrici ili restoranu, one su profesorke, inženjerke, doktorke, naučnice, deo su tehnološkog, političkog ili poslovnog sveta; one su sportistkinje na Olimpijskim igrama ili služe u vojsci“, rekla je Oprah nakon što je primila nagradu za životno delo „Cecil B. DeMille“ i zaključila: „Želim da sve devojčice koje gledaju ovo znaju da je novi dan na horizontu! I kada taj dan konačno svane, svanuće zbog mnogih sjajnih žena, od kojih su neke večeras ovde, kao i zbog nekih fenomenalnih muškaraca koji se bore da postanu lideri koji će nas odvesti u vreme u kojem više niko neće morati ponovo da kaže: 'Me too'.“

Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon, Laura Dern, Shailene Woodley: Ekipa serije Big Little Lies

I dok se nadamo dolasku tog novog dana, Natalie Portman nas je podsetila da noć uveliko traje, istakavši da su u kategoriji za najbolju filmsku režiju nominovani isključivo muškarci. Taj Zlatni globus osvojio je Guillermo del Toro za „The Shape of Water“.

Za najbolji dramski film proglašen je „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“ (koji je nagrađen i za scenario), dok je „Lady Bird“ najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla.

Najbolja glumica u drami je Frances McDormand („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“), najbolji glumac Gary Oldman („Darkest Hour“). Najbolja glumica u komediji ili mjuziklu je Saoirse Ronan („Lady Bird“), a najbolji glumac James Franco (The Disaster Artist).

Zlatni globus za najbolju TV seriju pripao je „The Handmaid's Tale“, za najbolju komediju proglašena je serija „The Marvelous Mrs. Maisel“, dok je u kategoriji mini serija ili TV film nagrada pripala seriji „Big Little Lies“.

Najbolja glumica u mini seriji ili TV filmu je Nicole Kidman („Big Little Lies“), najbolja glumica u dramskoj seriji Elisabeth Moss („The Handmaid's Tale“), a najbolja komičarka Rachel Brosnahan („The Marvelous Mrs. Maisel“).

Aziz Ansari, najbolji komičar i autor sjajne serije Master Of None

Za najboljeg glumca u mini seriji ili TV filmu proglašen je Ewan McGregor („Fargo“), za najboljeg glumca u dramskoj seriji Sterling K. Brown, koji je i prvi crni glumac nagrađen u toj kategoriji („This Is Us“), dok je Aziz Ansari za ulogu u seriji čiji je i autor, „Master Of None“, osvojio Zlatni globus kao najbolji komičar i tako postao prvi glumac poreklom iz Azije koji je dobitnik te nagrade.

Kompletan spisak nominacija i pobednika možete pogledati ovde.

 

Oceni 5