XXZ magazin preporučuje
Shining Girls serija

Photo: Apple TV+

Zlo putuje kroz vreme

Serije

Shining Girls (prva sezona, 2022)

Sa Elisabeth Moss u glavnoj ulozi, ova teška i zagonetna priča postavlja više pitanja nego što daje odgovora, što ne znači da ne treba da joj se prepustimo. Sama atmosfera serije nas vrlo lako uvlači u vrtlog iz kojeg teško da ima izlaza, makar u ovoj sezoni. Dosta toga ostaje otvoreno, pa na kraju ne dobijamo potpunu satisfakciju zaokružene priče, no neki epilog svakako postoji. Ipak, krenimo od početka. Onaj ko je seriju gledao pitaće – od kog početka. Možda od 1986, kada je našu glavnu junakinju Kirby, tada zvanu Sharon, napao manijak s namerom da je ubije? Ili od 1992, godine tokom koje se odvija veći deo radnje, ili nam se samo tako čini? Zar ne bi trebalo da odemo u 1918, kada sve i počinje?!

Da ne bismo otkrivali previše, reći ćemo tek da je vreme u slučaju ove serije iščašena kategorija – shvata se linearno, ali se po toj „liniji“ može i putovati – nekad s namerom, nekad potpuno slučajno. To se upravo dešava Kirby, za koju najpre sumnjamo da ima neki neurološki, odnosno problem s pamćenjem. Međutim, ono što gledamo je zapravo plastično i naučnofantastično predstavljen život osobe koja se bori s traumom. Naime, Kirby je jedina žrtva pomenutog manijaka koja je napad preživela, zbog čega oseća izvesnu dozu krivice i želju da čitav slučaj podrobno istraži. Šta je pak to što žrtve povezuje i na koji način se one s ubicom dovode u istu ravan i vremensku dimenziju, pitanje je za istraživanje tokom gledanja serije, ali je i tek jedna u nizu nerazrešenih dilema na koje bi autori trebalo da daju odovor u narednim sezonama.

Pravo osveženje za priče o serijskim ubicama. Novi monstrum nije tek neki sitni psihopata – njegovo se zlo rasteže kroz vreme, kao žvaka koja se otopila na vrućini.

Elisabeth Moss je sjajna kao i uvek, pa se često čini da celu priču nosi na svojim leđima. To ipak nije tačno, jer su i ostali odlični, na prvom mestu Jamie Bell, naš novi omiljeni ludak. Priča je čudna, to postaje jasno već nakon nekoliko minuta, ali su junaci, priče i ceo grad toliko živi, pa gledalac umire od želje da sazna šta se to dođavola dešava.

Misterija će potrajati do samog kraja, što je zadovoljstvo samo po sebi. Kao svaki eksperiment, i ova serija se povremeno klima, ali je na kraju to najmanje važno.

Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes (dokumentarna serija, 2022)

John Wayne Gacy je čudovište koje je stvarno postojalo, jedan je od onih neverovatnih zlotvora, živi dokaz da čisto, jezivo zlo postoji.

Ovo je težak dokumentarac, pa je mnogima previše uznemirujuć da bi bio zabavan. Oni koji imaju jači stomak mogli bi da saznaju ponešto o iskrivljenoj prirodi, a zanimljiv je način na koji je reditelj Joe Berlinger objasnio i približio načine na koje je ubica mamio i zlostavljao mlade muškarce. Zbog toga što ide dalje od proste poremećenosti, pa priču stavlja u kontekst koji objašnjava zašto su žrtve bile ranjivije u vreme kad se o članovima porodice nije vodilo mnogo računa, reditelj pravi nešto novo, jače.

Brene Brown: Atlas of the Heart (dokumentarni serijal, 2022)

Kada se pre desetak godina pojavila na TED konferenciji, Brene Brown je postala prvo miljenica Opre, a potom i svekolike self-help i self-care javnosti. Najpre je govorila o ranjivosti, da bi se u drugom TED govoru, koji je usledio godinu dana kasnije, pozabavila pitanjem srama. Nije obećavala savršenu budućnost, izobilje, uspeh, slavu, lečenje života i slično, već se prihvatila neprijatnih tema i osećanja. Ubrzo smo saznali i da nije priučena zagovornica opskurnih motivacionih programa, već da je doktorirala socijalni rad i da se kao naučnica bavi ljudskim emocijama.

Atlas of the Heart je kao knjiga,odnosno priručnik, preveden i objavljen i kod nas, a Brene ga je za potrebe streaming servisa i „oživela“. Naizgled, to je i dalje forma TED govora, s tim da ovoga puta publika aktivnije učestvuje, te da se u razgovor uživo ili na daljinu uključuju njeni saradnici ili stručnjaci iz oblasti psihologije i sociologije, a da za ilustraciju određenih emocija koristi i scene iz popularnih filmova i serija.

Za onoga ko ne poznaje Brene, sebe, odnosno neke telesne i mentalne procese, Atlas bi možda bio najbolji početak, budući da tu objašnjava kako prepoznati i imenovati sopstvene emocije. U emisiji obrađuje 30, u knjizi mnogo veći broj emocija, no kad prikaže postupak i važnost jezika kojim te emocije označavamo, daje nam najvažnije alate bez obzira na to što nije „nacrtala“ sve.

Više čitajte ovde.

Film

South Park: The Streaming Wars (2022)

Niko nam ne skreće pažnju na sve gluposti sveta kao South Park. Novi film se bavi istim junacima, ali su sukobi novi. Sve je aktuelno, sveže, pa prepoznajemo isečke iz onoga što nas okružuje, bilo da živimo u Sjedinjenim Američkim Državama ili ne.

Malo smo ih zapostavili, budući da je novih filmova i serija napretek. Gledaoci nisu oduševljeni – kažu glup je film, ali je baš takav i trebalo da bude. South Park se nikada i nije trudio da pametuje, već je uz pomoć običnih gluposti gurao prst direktno u veliko oko čovečanstva. Nama se čini da je tako i ovaj put – šta ćemo da radimo kad budemo popili svu vodu?

RRR (2022)

Iznenađeni smo isto koliko i vi što se ovaj film našao među preporukama, ali zabavan je, uprkos CGI tigrovima koji lete na sve strane. Prava avantura, masala film s jurnjavom, preterivanjem i teškom melodramom. Svih 187 minuta brzo proleti, između ostalog i zbog toga što reditelj S.S. Rajamouli zna šta radi. Dakle, nije sve savršeno, ponekad je i smešno, ali su smešni i američki superheroji. Ovo je osveženje, eksplozija u tri sata – priča o borbi za slobodu.

Epska mitološka akcija je prava bromansa, s dva glavna junaka u centru pažnje. Na vama je da odlučite da li želite da krenete ovim putem.

Boiling Point (2021)

Boiling Point je jedan od onih filmova koji sukao stvoreni da se pretvore u serije. Oni koji vole priče o hrani i restoranima će sasvim sigurno uživati, a tu su i male i velike ljudske drame – kao začin.

Komedija jurca ka tragediji, brzo. U igri je sve – novac, budućnost, porodica, na kraju i život. Ako se umre od posla, kao da se nije ni živelo. Jurimo da bi nam bilo bolje, a onda ne stignemo da postojimo. Lakše je ako se radi ono što se voli, ali se preterivanje ne preporučuje ni tada. Odličan film.

Knjige

Brene Braun „Atlas srca“

Već pomenuta u kategoriji serija, ova knjiga je prevedena i objavljena kod nas, a kolokvijalno se može nazvati i bukvar za emocionalno opismenjavanje. Oni koji dobro poznaju sebe i svoje emocije ovu su knjigu možda prerasli, ali uvek postoje oni kojima je neophodna kao početna literatura za upoznavanje sopstveog bića i, posledično, povezivanje s drugima.

Koncipirana i kao svojevrsni rečnik ili leksikon, ona mapira najbitnije tačke u kojima se susreću ljudske emocije i jezik kojim te emocije opisujemo i izražavamo. Ta interakcija je uzajamna, budući da i jezik oblikuje naše iskustvo, kako naglašava Brene. Dakle, ako nešto na određeni način imenujemo, postoji velika verovatnoća da ćemo ga na isti taj način i doživeti. Zato su ovakvi priručnici dragoceni.

Tirnanić, Oklopdžić, Prelević „Beogradske priče“

„Mnogi značajni pisci su ostavili sjajne stranice inspirisane posebnom beogradskom atmosferom. Autori srednje i mlađe generacije s uspehom nastavljaju jednu lepu tradiciju“. (Pavle Zorić, 1991)

Muzika

Inhaler je irski pop-rock band koji se pojavio pre četiri godine, prvi album izdao 2021, a već zvuči kao britpop klasik iz '90-ih, i to na najbolji mogući način.

 

Podcast

Overthink

Ovaj podcast uređuju i vode dvoje profesora filozofije koji pretresanju sve moguće teme – od kapitalizma, produktivnosti, mentalnog zdravlja, horoskopa, veza, međuljudskih odnosa, do generacijskih razlika, te popularne kulture. Sjajni su, prijatni za slušanje i zabavni, a istovremeno temeljni i puni informacija i kvalitetnih referenci.

Slušajte ovde.

Dokumentarni film

Jane par Charlotte - Jane by Charlotte (2021)

Divna, puna priča o ljubavi, roditeljstvu, majkama, porodici, smrtnosti i svetu uopšte. CharlotteGainsbourg je savršenstvo u svetu u kojem je biti savršen nemoguće.

Kratki film

Wasp (2003)

Samohrana i siromašna, ova majka ne zna šta će sa sobom, još manje gde će s četvoro dece. Svet je opasno mesto, posebno kad fali novca i ljubavi.

Video igre

Epic besplatne igre: Wolfenstein – The New Order

Epic Games Store je popularnu igru Wolfenstein: The New Order nedavno ponudio za džabe, a zainteresovani će moći da je preuzmu besplatno sve do 9. juna, kada nas očekuje neki novi naslov.

Nakon što se u martu 2018. godine na YouTube kanalu Bele kuće pojavio video koji prikazuje problematične scene u nekim video igrama, zainteresovani su mogli da saznaju koje bi to naslove političari hteli da zabrane. Jedna od igara zbog kojih tadašnji američki. predsednik nije mirno spavao je i Wolfenstein: The New Order iz 2014, a pored nje i Call of Duty: Black Ops iz 2010. godine – zbog preterano nasilnog načina na koji umire SOG operativac Joseph Bowman. Na spisku su bile i Call of Duty: ModernWarfare 2 iz 2009, Dead by Daylight iz 2016, Fallout 4 iz 2015, Sniper Elite 4 iz 2017, te The EvilWithin iz 2014. godine.

Nasilje nije dobra reklama, ali bi trebalo da se ima u vidu da se loše ponašanje najčešće uči u pravom životu. Svakako bi trebalo voditi računa o starosti igrača, jer nije sve za svaki uzrast. Pored toga je igra bezbedna, a preporučuje je i visoka ocena na platformi Steam. I Epic garantuje za nju, pa je valjda zato i nudi besplatno – inače košta oko 20 evra.

*Kontrapreporuke

Homecoming (druga sezona, 2020)

Prva sezona je podnošljiva, ali druga ne, nikako.

 

Oceni 5