XXZ magazin preporučuje
Dr. Death S

Photo: Peacock

Zlo u operacionoj sali

Serije

Dr. Death (mini serija, 2021)

Znamo već da najluđa scenarija piše život i da svi dramaturzi sveta ne bi mogli da smisle ono što smisli jedan čovek. U ovom slučaju to je Christopher Duntsch, neurohirurg sa narcisoidnim poremećajem ličnosti i ko zna još kakvim problemima, koji je svoje pacijente svesno i s namerom odvodio u smrt. Obavljao je invanzivne, najčešće nepotrebne i rizične operacije, ostavljajući pacijente bitno oštećene, osakaćene, nepokretne ili mrtve. To nije činio samo nepoznatim, već i sebi bliskim ljudima, koje je znao i na drugi način da povredi, ponizi, manipuliše, ako to već nije mogao na operacionom stolu. Tokom samo dve godine, Duntsch je povredio 33 od 38 pacijenata, a njegovo problematično ponašanje, i privatno i profesionalno, obuhvata mnogo duži period.

U seriji Dr. Death glavnu ulogu igra Joshua Jackson, a tu su i Alec Baldwin i Christian Slater u ulogama doktora koji su pokrenuli postupak protiv Duntscha, odnosno među prvima primetili (iako prekasno) da nešto nije u redu.

Uprkos tome što se u seriji aludira na to da u ovom slučaju nije kriv sistem, već jedan poremećen čovek, iz minuta u minut se pokazuje do koje mere sistem loše funkcioniše, i to ne samo zdravstveni, već i pravni. Više rupa u zakonu i zaobilaznih puteva treba da pronađu oni koji optužuju Duntscha nego on sam, iako svi argumenti stoje protiv njega. Pokazuje se da sistem, onako kako je ustrojen, u praksi bolje štiti šarlatane nego savesne lekare i da je još suroviji prema pacijentima.

U ovom slučaju pravda je jedva dostižna, a pojava Christophera Duntscha više je opomena nego izuzetak u koji svi u neverici gledamo.

Physical (prva sezona, 2021)

Od ove serije očekivalo sa da bude oda osamdesetim godinama prošlog veka, da sve pršti od boja, hladnih trajni, mini vala, trikoa i grejača, tadašnjih hitova i, naravno, aerobika. Iako ima i toga, iako je sve već u traileru najavljeno, dobili smo mnogo kompleksniju priču u deset polučasovnih epizoda. Nema nostalgije za osamdesetima, nema ničeg neodoljivog u načinu na koji nam je to doba predstavljeno, a opet, čini se kao prilično veran prikaz početka pomenute decenije, makar što se Amerike tiče. Život se polako seli u tržne centre, Reagan je na vlasti i duh konzervativizma širi se i kalifornijskom obalom.

Upravo tu dolazi do sukoba konzervativnih kapitalista, čije su ideje u usponu, i ocvalih hipika čije je vreme uveliko prošlo. Početak osamdesetih, u ovom slučaju 1981, predstavlja sudar vrednosti prethodne i onoga u šta će se tekuća dekada tek pretvoriti. Sheila Rubin stoji između, nezadovoljna trenutnim životom i nesigurna u to kako treba da ga menja. Iako je mnogo sposobnija i pametnija od muža, svoje sposobnosti koristila kako bi njemu pomogla u karijeri, dok je ona ostala da bude domaćica i majka. Muž radi kao univerzitetski profesor (što je, s obzirom na to kakav je, i neverovatno i izuzetno realistično), koji sanja i o političkoj karijeri i kandiduje se na lokalnim izborima, dok ona svakog dana odvodi dete u vrtić i potom ostaje sama.

Njeno slobodno vreme zapravo je glavni izvor drame. Sve proističe iz toga, ili pak rezultira time, i baš tu prestaju sva očekivanja da će ovo biti lagana komedija o očajnoj domaćici. Štaviše, mučno je gledati njene samostalne scene i unutrašnje monologe, sve dok se ne naviknete. Ako se ikad naviknete. Mučno je zato što nam je jasno da je takvo stanje uma sveprisutno i danas, da smo tokom života znali mnoge Sheile i da su svuda oko nas, možda i u nama.

Više čitajte ovde.

Santa Clarita Diet (tri sezone, 2017 - 2019)

Jedna od onih serija koje su se prerano završile, ali i jedna od onih koje nisu za svakoga.

Radi se o svežoj horor-komediji, koja je više smešna nego strašna. Glavna junakinja Sheila Hammond (Drew Barrymore) ima svu podršku koja joj je potrebna da se snađe u novom životu. Porodica je podržava i voli uprkos tome što je zombi, pa udruženim snagama vešto kriju svoju tajnu od malograđanske sredine.

Wellington Paranormal (2018 - )

Već je od uvodne špice jasno da ovo nije običan sadržaj – muzika koja podseća na početak kultne serije Dosije X izmenjena je taman toliko da obećava uvrnute epizode u kojima je sve moguće.

Ova novozelandska serija je savršena za sve one koji vole horor komedije, a jedan od kreatora je i TaikaWaititi, pa je veza sa What We Do in the Shadows neizbežna. Svaka epizoda donosi novi slučaj, a dvoje inspektora prihvata samo natprirodne zločine – od vampira, preko vukodlaka, pa sve do pobune starih mašina, svaka je scena zabavna, ali i bizarna. Odličan spoj!

Film

Pig (2021)

Iako se na prvi pogled čini da film raste iz prosečnih ideja, junak kojeg igra Nicolas Cage vrlo brzo menja pravila. Tartufi su samo povod, a prava pokretačka snaga leži u ljubavi – prema svinji.

Cage igra pustinjaka Robina Felda, koji živi u kolibi usred šume, negde u okolini Oregona. Zarađuje od prodaje tartufa, iako se čini da mu novac baš i nije važan. Ne kupa se, ne presvlači, ne smeje. Izolovan je skoro potpuno – jedina veza sa svetom mu je kupac Amir (Alex Wolff). U realnost ga vraća i svinja, poslovna partnerka i jedina saputnica. Zaplet počinje kad je nepoznati napadači kidnapuju usred noći, pa Feld kreće u poteru, ne zato što mu je svinja neophodna za traženje skupocene robe, već zato što je, kako će priznati u jednom trenutku, voli.

The Man with the Answers (2021)

Krajem devedesetih godina prošlog veka dejting prakse gej muškaraca su doživele veliku transformaciju – upoznavanje je umesto u stvarnom svetu, u kojem vreba konstantna opasnost od nasilja, počelo da se dešava na internetu. Potencijalni partneri su se iz parkova i klubova preselili u internet sobe, online prostore u kojima su bez straha „gubili glave“ za novim mladićima.

U međuvremenu se zaboravilo koliko zadovoljstva ima u nesigurnosti koja ide uz susrete u stvarnom svetu. Neizvesnost je tu igrala veliku ulogu, budući da su se partneri prepoznavali isključivo na osnovu onoga što zovemo „unutrašnjim osećajem“. Film The Man with the Answers nas podseća na praksu koja je gotovo iskorenjena, najpre zbog toga što su poruke tipa „Šta tražiš?“ daleko lakše od rituala koje uključuje udvaranje u analognim prostorima.

Više čitajte ovde.

Dobra žena (2016)

Debitantsko rediteljsko ostvarenje Mirjane Karanović je pravi dragulj – film o razumevanju i suočavanju s prošlošću, kako privatnom, tako i kolektivnom.

Kad glavna junakinja Milena pronađe video kasetu na kojoj su jezivi snimci iz ratne prošlosti njenogsupruga, te u isto vreme sazna da boluje od raka, počinje “buđenje” iz lažnog raja u kojem je do tada živela. Prisiljena je da donese tešku odluku - da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe i od drugih, ili će priznati tuđu krivicu i početi sve iz početka.

Knjige

Ivan Cankar „Crtice iz moje mladosti“

S detinjstvom se u koštac hvatamo samo kada su u „sukob“ upletene lepe uspomene. Budući da to često nije slučaj, mnoga ostaju zaboravljena. Cankar svojim počecima to ne dopušta. Knjiga počinje sećanjem na požar u kojem mu je izgorela kuća kad mu je bilo tri godine. Taj prizor spada u možda najbolje u celoj zbirci, i sačinjen je od pojedinosti koje, pored realističkog, imaju i izrazit simbolički smisao.

Srđan V. Tešin „Kuvarove kletve i druge gadosti“

U radnju nas uvodi monolog glavnog junaka Pavla, u kojem na jednoj stranici dobijamo obrise gotovo svih ključnih tema ovog romana, kao što su zlo, zločini, mržnja, seksualni nagoni i frustracije, pa i specifična obrada Edipovog kompleksa, na koju bi i sam Frojd bio ponosan. Sve ove teme su međusobno zavisne i tako isprepletane čine jedinstvenu priču o izgubljenim i promašenim ljudima, socijalnoj i psihološkoj patologiji.

Кuvarove kletve i druge gadosti nije knjiga koja se čita u dahu i od koje se teško odvaja, niti štivo koje se čita pred spavanje. To je roman koji traži učešće i reakciju čitaoca, koji izaziva mučninu i teskobu. Ovaj socijalni, porodični, psihološki roman ne obećava bolji svet, već traži promišljanje o onome u kome živimo.

Pesme

Leyla Blue – F*** Yourself

Kantautorka Leyla Blue dolazi iz Njujorka, stvara muziku koja je pop i r'n'b mešavina, a kao najveće uzore navodi Christinu Aguileru, Destiny's Child i Lorde. Pesma F*** Yourself posvećena je žrtvama porodičnog i seksualnog nasilja, osnažuje i bodri.

Zella Day - Golden

Zella Day godinama postoji na nezavisnoj američkoj muzičkoj sceni i uprkos tome što je po svim parametrima stvorena za mainstream, nikako da ga i dosegne. Bilo da joj je to cilj ili ne, kvalitetom zaslužuje da bude primećena.

Podcast

ICYMI

Još jedan pažnje vredan podcast magazina Slate prati najnovija dešavanja na svetskoj sceni, obaveštava nas o svemu što smo propustili, uz neizbežne komentare i sarkastične opaske.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Ulysse (1983)

Na obali su se u jednom trenutku našli čovek, dečak i koza. Agnès Varda ih je fotografisala 1954. godine. Koza je bila mrtva, dečak se zvao Ulysses, a muškarac je bio bez odeće. Trideset godina kasnije film kreće od te fotografije, a kako bi istražio odnos između stvarnog i izmišljenog.

Dokumentarni film

M (2018)

Glumac Menahem Lang se vraća u rodni grad Bnei Brak u Izraelu. Vraća se i na mesto zločina, da se suoči sa onima koji su ga silovali dok je bio dečak. Istraživački dokumentarac se prepliće s ličnim, a iz strašnog bola izlazi i strašna poezija, ona koju gledalac nikada neće zaboraviti.

Kratki film

Waves '98 (2015)

Mladi Omar živi u podvojenom Bejrutu. Nezadovoljan je zbog svih ograničenja, pa izgubljen luta sve dublje u unutrašnjost grada.

Horor film

The Swarm (2021)

Ko bi rekao da film o krvoločnim skakavcima može da bude više od gluposti. Mnogo više.

Video igre

Terra Nil: Igra u kojoj se gradi priroda

Mnogo je video igara koje nude priliku da se grade sela i gradovi, kuće, vikendice i poslovne zgrade. Do sada nije bilo sadržaja koji omogućavaju suprotno – oživljavanje prirode koju su takve naseobine uništile.

Terra Nil nudi baš to, a stiže iz južnoafričkog studija Free Lives. U pitanju je tiha igra, pa na igrača deluje blagotvorno. Sve se vrti oko spasavanja sveta i povratka zelenila i čistih reka. Da bi stigli do cilja, igrači moraju pažljivo da koriste ograničene resurse, te da „čiste za sobom“. Tako slobodno možemo da kažemo da je ovo i edukativna igra, koja podseća na to koliko je planeta ugrožena.

Jedina energija u ovoj igri je obnovljiva energija, najpre snaga vetra. Ukoliko se sve uradi prema uputstvima, pustinja se polako pretvara u zeleno prostranstvo, a sve funkcioniše poput slagalice. Alati za gradnju su vešto sakriveni, pa se otključavaju kako igra napreduje. Zahvaljujući tome igrač se lakše fokusira na najvažnije stvari, kao što je regulisanje temperature u okruženju, te sejanje trave.

*Kontrapreporuke

Unauthorized Living - Vivir sin permiso (dve sezone, 2018 - 2020)

Mafija i ljubav, prava sapunica.

 

Oceni 5