XXZ magazin preporučuje
Bombshell

Photo: IMDb

Zlostavljanje u ime lojalnosti

Film

Bombshell (2019)

Film Bombshell pojavio se nekoliko meseci nakon serije The Loudest Voice, koja se bavi istom tematikom i likovima – osnivačem Fox Newsa Rogerom Ailesom i seksualnim uznemiravanjem žena u toj medijskoj kući koje je počelo od njega, ali nije na njemu i ostalo. Atmosfera sveprisutnog seksizma, počev od TV studija do najzabačenijeg hodnika Foxa, odlično je predstavljena u oba ostvarenja.

Pored toga što je decenijama učestvovao u širenju desničarske propagande i kumovao izboru mnogih američkih predsednika, od kojih je poslednji Trump, Ailes je stvarajući medijsku imperiju od zaposlenih očekivao apsolutnu lojalnost i posvećenost koje su u različitim momentima podrazumevale različite stvari. U sličaju ambicioznih i lepih žena koje su želele da se pojave ispred kamere, posvećenost i lojalnost podrazumevale su višegodišnje seksualno zlostavljanje i psihičku torturu o kojima bi se ćutalo i za koje bi znao Ailesov najuži krug saradnika.

Bombshell počinje kadrovima sa debate kandidata Republikanske partije, kada je došlo do verbalnog sukoba Trumpa i voditeljke Megyn Kelly. Film se tako fokusira na događaje iz 2016. godine koji su prethodili izboru Trumpa za predsednika. U užarenoj atmosferi kampanje pratimo priče triju žena koje je Ailes zlostavljao ili zlostavlja i način na koji su one pokušale da se izbore za sebe.

Ovo je film brzog tempa koji vas lako uvlači u priču, tražeći vašu punu koncentraciju u slučaju da niste dobro upoznati sa likovima i prilikama koje ih prate. Iako je dobro što nema odugovlačenja i praznog hoda, lik i delo Rogera Ailesa sigurno ćete bolje upoznati gledajući The Loudest Voice.

Birds of Passage (2019)

Reditelji Cristina Gallego i Ciro Guerra postarali su se da ljubitelji filma dobiju pravu poslasticu, a u obliku sage o pripadnicima plemena Wayúu u čeljustima moderne istorije Kolumbije.

Kroz scene koje okupiraju oko ovaj film priča o mladom kolumbijcu koji se od običnog mladoženje razvija u trgovca drogom, te o klanu koji je matrijarhat, i od pripadnika traži odanost, ali dozvoljava da se čuju i drugi glasovi, pa čak i oni najtiši. Apsolutna magija postala je moguća kada se lokalna mitologija uplela u filmski žanr, i to bez preterivanja i odstupanja od priče.

The Lighthouse (2019)

Iako se već našao na listi najboljih filmova iz 2019. godine, potrebno nam je da ga spomenemo još jednom, a zbog toga što je to zaslužio.

Horor to su drugi, što ovaj film i dokazuje, budući da od bure i sirena više plaše sami ljudi, glavni junaci koje je reditelj Robert Eggers uobličio tako da ni u jednom trenutku nismo sigurni koji im je sledeći korak na putu ka potpunom gubitku razuma.

Sirena za maglu jedini je soundtrack, te okidač za portal u neki drugi svet, u koji smo, priznajemo, ušli pomalo nespremni. Jedini vodiči bili su nam Robert Pattinson i Willem Dafoe, odlični od početka do kraja, i nepoznata sirena koja verovatno i ne postoji.

Serije

For All Mankind (1. sezona, 2019)

Iako je moglo bolje, ova je serija prava poslastica za ljubitelje kosmosa. Zamišljena kao alternativna istorija, priča koja prikazuje svet koji se od realnog razlikuje po tome što su na Mesec prvi stigli Rusi.

Od sletanja na Mesec prošlo je pola veka, a post-Apollo 11 era pokazala je kako su neke odluke uticale ne samo na „trku do Meseca,“ već i na istoriju uopšte. Nova Apple TV+ drama tako menja istoriju NASA-e, ali na pomalo ograničen način, te tako junake stavlja u fioke, i ne pravi veće skokove u odnosu na ono što se već dogodilo. Kritičari ističu da je najveća greška to što se serija fokusira na izmišljenog astronauta - Eda Baldwina (Joel Kinnaman) – koji u ovoj izmenjenoj priči zamalo nije prvi sleteo na Mesec, te ostale likove ostavlja u senci, pa ih često i ne završava.

Uprkos propustima serija drži pažnju, i nudi ideje koje postaju svežije što se priča više udaljava od onoga što se stvarno dogodilo.

Messiah (1. sezona, 2020)

Pravo je vreme da vas još jednom podsetimo da pogledate novu Netflixovu seriju, ako već niste. Mnogi je vide kao mešavinu Homelanda i Leftoversa, dok za nas predstavlja sasvim posebno iskustvo. Način na koji se tretiraju međureligijski i odnosi između naroda, naročito između Izraelaca i Palestinaca, pravo je osveženje, budući da konačno nemamo pred sobom naivnu podelu na dobre i loše momke, te sve ostale tipične stereotipe.

Iako je pitanje koja se u traileru nameće hoće li vas navodni mesija prevariti ili preobratiti, u deset epizoda prve sezone pred nama su mnogo važnije dileme i zagonetke. Videćemo da li će u drugoj sezoni biti više odgovora, ili pak još važnijih pitanja.

Knjige

Viktor Frankl, Kako pronaći smisao života

Nakon preporuke Zašto se niste ubili?, na redu je još jedna knjiga psihijatra Viktora Frankla, u srpskom izdanju ponovo pod naslovom koji više vuče na jalovi self-help nego na ozbiljnu naučnu literaturu. A to i Zašto se niste ubili? i Kako pronaći smisao života svakako jesu (na engleskom The Will to Meaning).

Dok je prva pisana u formi memoara i fokusira se na autorovo iskustvo boravka u nacističkim koncetracionim logorima, druga podrobno objašnjava logoterapiju, terapeutski pravac čiji je Frankl začetnik.

Irske narodne bajke

Nedavno smo naišli na srpsko izdanje irskih narodnih bajki iz 1968. godine, koje nas je podsetilo da se duh ovog naroda ne razlikuje mnogo od onoga na šta smo navikli. Predanje irskog naroda je, kako tvrde proučavaoci, najstarije među svim predanjima evropskih naroda severno i zapadno o Alpa, te su priče o starokeltskim sveštenicima – druidima – prozor u jedan svet koji vrvi od prirodnog, ali i natprirodnog.

Pesma

Soccer Mommy, yellow is the color of her eyes

Iza imena Soccer Mommy krije se talentovana Sophie Allison, a njen novi sanjalački singl izvlači nas iz magle i vodi u neke sunčanije predele.

Video igre

Fallout Shelter

Fallout je jedno, a Fallout Shelter je nešto sasvim drugo. Radi se o igri koja je zgodna za one trenutke kada vam je potrebna disciplina, budući da izgradnja podzemnog skloništa može da pomogne u sređivanju sopstvene unutrašnjosti, koja je kontaminirana modernom brzinom.

Proces je prilično jednostavan – došao je kraj sveta, apokalipsa, pa oni koji su preživeli moraju pod zemlju, da se sakriju od radijacije i mutiranih monstruma. Igrač dobija dve prostorije i nekoliko radnika, a u obavezi je da gradi dalje, i da razmnožava ljude kako bi na kraju pobedio zombije i nuklearne bubašvabe.

Nešto između

Countdown (2019)

Nije lako doći do dobrog horor filma, pa smo spremni da ponekad progledamo kroz prste. Countdown nije potpuna propast žanra, ali je kliše, tinejdžerski vrisak u doba aplikacija.

Kada mlada medicinska sestra na svoj telefon otpremi aplikaciju koja pokazuje koliko joj je još života ostalo počinju noćne more, prizori koji nisu ništa novo, ali mogu da inspirišu na po koji trzaj, možda i neki vrisak, ako niste navikli na stravu i užas. Film zgodan za neki petak veče, kada je mozak na pauzi. 

*Kontrepreporuka

The Addams Family (2019)

Toliko smo čekali na novi rimejk priče o porodici Adams, a na kraju smo zaspali usred filma. Dosadno, nedosledno, nelogično, preterano, vratite nam Kristinu Riči!

 

Oceni 5