XXZ magazin preporučuje
Metronom film

Photo: Alin Ciuchi

Žudnja za slobodom u neslobodnoj zemlji

Film

Metronom (2022)

Na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni mogli smo da pogledamo i film Metronom rumunskog reditelja Alexandru Belca. U pitanu je siva priča iz sedamdesetih godina prošlog veka, pripovest o grupi srednjoškolaca koji žude za slobodom u neslobodnoj zemlji.

Svet još uvek pamti ko je bio Ceaușescu, oni koji su u to vreme živeli u Rumuniji verovatno bolje nego drugi. Kao u nekoj distopiji, pristalice režima jure obične građane – zabranjeno je sve, posebno muzika sa zapada. Usred tog ludila buja jedna ljubav, raste sve dok se ne razotkrije kao nešto sasvim drugo. Atmosfera ukazuje na to da je romansa unapred osuđena na propast, ali mladi ljubavnici ne odustaju. Snaga dolazi iz opsednutosti koja s godinama slabi, pa nisu prve ljubavi uzalud one koje su najviše ljubavne.

Ali za ljubav nije dovoljna samo ljubav, već i poverenje, odanost. U komplikovanim situacijama je sve složeno, pa i to. Na kraju svi misle samo na svoju budućnost – ko se uklopi, može da se pridruži. Ostali su uspomene.

The Wonder (2022)

Viktorijansko doba u Ujedinjenom Kraljevstvu je iznedrilo štošta, pa i fenomen takozvanih fasting girls, devojčica isposnica, koje su tvrdile da mogu da žive bez hrane. Uglavnom su bile u adolescentskim godinama, periodu razvoja i telesnih promena. Motivi njihovog posta bili su uglavnom religijske prirode, a iza toga se krilo uglavnom i slavohleplje roditelja, siromaštvo, teško i traumatično odrastanje, pa neretko i očita prevara.

Radnja filma The Wonder smeštena je u Irsku 1862, gotovo dve decenije od Velike gladi u toj zemlji. Devojčica koja od svog 11. rođendana ne uzima hranu, a savršeno je zdrava i vitalna postala je pravo čudo u jednom irskom seocetu, gotovo pa svetiteljka u nastajanju. Želju da posti i posveti se Bogu niko ne pokušava da osujeti. Roditelji, okolina, sveštenik i čitava crkva je podržavaju u tome jer bi tako i dokazala snagu i svemoć vere. Odlučuju da je podvrgnu dvonedeljnom ispitivanju, to jest posmatranju, kako bi se utvrdilo da životnu energiju ne da crpi iz materijalne, već iz duhovne hrane, te da je to ne samo potpuno legitimno, već i čudesno, inspirativno.

Posmatranje vrše sestre – jedna medicinska i jedna časna – smenjujući u pravilnim vremenskim razmacima. Jedina koja istinski postaje zaokupljena ovim fenomenom, koja ga istražuje i preispituje, jeste medicinska sestra Lib Wright. Igra je Florence Pugh, sjajna i moćna u ovoj, kao i svim svojim ulogama.

Više čitajte ovde.

De helaasheid der dingen – The Misfortunates (2009)

Odrastanje nikad nije lako, posebno u rasturenim, sumanutim porodicama. Odrasli često žive kao deca, s traumama kojih nisu ni svesni. Jedini lek je rad na sebi, ali mnogi ni ne pomišljaju na to. Odlazak na psihoterapiju je sramota, život u mukama je prava stvar.

Mladi Gunther raste s takvim ocem i još gorim stričevima. Jedino je baka neka vrsta zaštite, ali to nije dovoljno – sile pijanstva i haosa su jače. Sve ukazuje na to da će dečak i sam postati ono s čim sebori, ali je život ipak više od toga – najveći užasi su ponekad i najveća inspiracija.

Serije

It's Fine, I'm Fine (mini-serija, 2022)

Ova australijska serija zanimljivog formata vodi nas u radni prostor jedne psihoterapeutkinje, gde ne upoznajemo samo njene klijente, već i nju samu, njene slabosti, bol, tugu, vrline. Za razliku od serije In Treatment i njenih brojnih inkarnacija širom sveta, u ovoj seriji ne pratimo čitav proces klijenata, njihovu kompletnu priču, prepreke i uvide.

Dobijamo tek delić svake seanse, priču kojoj možemo i treba da domaštamo početak i kraj. Uprkos tome ili upravo zbog toga, shvatamo šta podrazumeva psihoterapijski proces i učimo da mu verujemo. Jedan njegov segment ne mora da znači ništa, a može obuhvatiti sve. Usputna opaska neretko postaje nečija slamka spasa, ideja vodilja ili kap koja preliva čašu. Zato je neophodno rečima baratati pažljivo i vešto. No, nekad i pored svega toga ne uspevamo da izrazimo ono što osećamo ili želimo da kažemo.

Sjajni blic-portreti klijenata i terapeutkinje govore nam o snazi ljudske ličnosti, istorije i priče, te nas pozivaju da poželimo još – epizoda, razgovora, trenutaka i saznanja da je sve  redu i da su svi u redu. Možda u nekoj drugoj sezoni.

We Own This City (mini-serija, 2022)

Prava poslastica za one koji vole policijske drame. Pomalo podseća na The Wire, te na druge, matore serije s dobrim i lošim pandurima.

We Own This City govori o ljudima koji veruju da gospodare gradom, jer novac zamuti um i donese lažni osećaj moći. Problem je u tome što niko nije korumpiran do zore, ali loši policajci ne odustaju čak ni kad padaju u ponor. Serija luta kroz različite vremenske linije, pa iz prošlosti skačemo u sadašnjost i natrag. Priču otkrivamo polako, a s njom i istinu – cela je serija iz realnosti, budući da je stanje u policiji Baltimora uvek bilo luđe od svake fikcije. Kad se otkrije ko su pravi monstrumi, gubi se poverenje u sve, što je u redu – sistem ionako nikada nije valjao.

Interview with the Vampire (prva sezona, 2022)

Interview with the Vampire je priča o večnoj ljubavi – onoj za koju podbuli, srpski pravampir nikad nije bio sposoban. Ali vampiri Anne Rice nisu srećni u toj večnosti, budući da su s prolaznošću zamrzli i traume s kojima su napustili ljudske živote. Lestat de Lioncourt je poput Polidorijevog vampira lepi aristokrata kojeg žele svi. Prvobitno nije bilo zamišljeno da bude jedan od glavnih likova, već da ostane negativac, ali se to tokom procesa pisanja promenilo.

Roman je prvi put ekranizovan 1994. godine. Tom Cruise je tu Lestat de Lioncourt, Brad Pitt je Louis de Pointe duLac, a Antonio Banderas je Armand. Legendarni trio žari u homoerotičnoj priči koja pre 28 godina u sebi ipak nije smela da ima ništa homoseksualno. Još mi je tada bilo jasno da tu postoji nešto čemu bih mogao da pripadam, a to nisu bili vampiri (dobro, možda i oni). Ta verzija je bliska onome što je pisala Rice, samo što ona od gej vampira nije bežala. Nova serija je još bolja, snažnija i divno homoseksualna.

Više čitajte ovde.

Knjige

Štefani Štal „Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj“

Reč je o jednoj od onih knjiga koju bi svako trebalo da pročita, i to više puta, u različitim životnim fazama. Ne savladaju se sve lekcije odmah, a čak i one naučene moraju da se obnavljaju. Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj nije popularna psihologija, već naučno potkovana, pažljivo i razumljivo napisana psihološka literatura neophodna svakom ko pokušava da jasnije sagleda svoje postupke, reakcije i odnose.

Štefani Štal je klinička psihološkinja iz Nemačke koja ima privatnu praksu, a uz to i nekoliko knjiga prodavanih i čitanih širom sveta. Dete u tebi je njeno najpoznatije delo, u podnaslovu opisano kao „ključ za rešavanje (skoro) svih problema“. Zvuči senzacionalistički, ali nije daleko od istine, budući da nas uverenja koja steknemo u detinjstvu prate čitavog života, naročito ako ih ne osvestimo, pa počnemo da ih pripisujemo sebi lično, okolini i okolnostima. Ta uverenja su uglavnom negativna i sputavajuća, stoga je jako važno razumeti ih i preispitati, te izgraditi neka nova, održivija. Štal nam u tu svrhu nudi brojna objašnjenja, ali i praktične vežbe uz pomoć kojih je moguće doći do važnih odgovora.

Artur Šopenhauer „Paraneze i maksime“

„Biti sasvim svoj, sme svako dotle dok je sam: ko dakle ne voli samoću, taj ne voli ni slobodu, jer smo slobodni samo onda kad smo sami. Usiljenost je nerazdvojni drug svakoga društva, i svako društvo iziskuje žrtve, koje padaju utoliko teže ukoliko je vlastita individualnost jednog čoveka veća i znatnija. Prema tome, svaki će u tačnoj srazmeri prema vrednosti svoga ja izbegavati samoću, snositi je, ili voleti. Jer u njoj onaj koji je bedan oseti svu svoju bedu, veliki duh svu svoju veličinu, svaki oseća ono što jeste...“ (odlomak)

Muzika

Suki Waterhouse – Nostalgia             

Suki Waterhouse poznatija je kao manekenka nego kao pevačica, ali ona se odlično snalazi i u muzičkim vodama. Njen najnoviji singl Nostalgia, kao i spot, privukli su našu pažnju i stavili nam do znanja da Suki treba ozbiljno shvatiti.

Holly Humberstone

Holly Humberstone je mlada engleska kantautorka. Krajem prošle godine objavila je svoj prvi album pod nazivom Can You Afford to Lose Me? koji je svojevrsna zbirka njenih prethodnih EP-ja.

 

Nostalgija

Bad ma ra khahad bord – The Wind Will Carry Us (1999)

Građanin Behzad stiže u kurdsko selo u Iranu da bi se oprostio s rođakom na samrti. Dok smrt vreba iza ćoška, glavni junak stiče bolje uvide u život, menja stavove, a zahvaljujući meštanima koje upoznaje i prirodi koja ga omamljuje. Život je veliki i na kraju.

Horor

Soft & Quiet (2022)

Ništa nije strašnije od socijalnog horora, jer su jedina čudovišta koja postoje zapravo ljudi. Posebno oni pojedinci/ke koji/e ne koriste mozak, ili ga nemaju. Na primer rasisti, fašisti, nacionalisti, homofobi i njima slični. Kreću se u čoporima, kao zveri koje misle da su bolje od ostalih. Mržnja je otrov, opijum za glupe.

Dokumentarni film

Turn Your Body to the Sun (2021)

I ove filmove smo gledali na Slobodnioj zoni.

Neverovatna životna priča sovjetskog vojnika koga su nacisti zarobili tokom Drugog svetskog rata. Njegova ćerka Sana istražuje prošlost kako bi razumela tišinu svog oca. Prateći Sanu na njenom putovanju, rediteljka poseže za filmskim arhivama kako bi pronašla tragove o milionima sovjetskih vojnika, žrtava dvojice diktatora: Hitlera i Staljina. Tehnikom ,,reaproprijacije arhiva“ režiserka traga za dušom slike, odnosno za suptilnim tragovima tih miliona koji su izostavljeni iz narativa o ratu. Nenametljivo, ali odlučno, ovo filmsko ostvarenje prekida šezdesetogodišnje ćutanje.

This Stolen Country of Mine (2022)

Moja ukradena zemlja govori o izrazitim pretenzijama Kine prema prirodnim resursima na Ekvadoru i načinima njenog agresivnog delovanja sa ciljem dobijanja pristupa ekvadorskim energentima tokom čitave protekle decenije, pritom čineći ovu latinoameričku zemlju svojim najvećim dužnikom.

Upoznajte Paula HarinaMoskeru, predvodnika otpora autohtonog stanovništva prema eksploataciji ove zemlje. Kina koristi ekvadorsku vladu da pretvori Ekvador u jednu od svojih kolonija, vezavši je za sebe različitim kreditima, kao i nizom sporazuma i ugovora zasnovanim na koruptivnom delovanju. Kada novinar Fernando Vilavicenco dobije pristup ugovorima između Kine i Ekvadora i otkrije zastrašujuću istinu, vlada želi da ih obojicu ućutka. Oni su najveći borci za slobodu u bitki protiv svetske supersile.

Kratki film

7 P., cuis. S. de b... à saisir (1984)

Samo Agnès Varda može ovako da nas omađija.

Video igre

Evil Dead: Preuzmite besplatnu igru

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta dobijamo čak dva naslova – Evil Dead: The Game i Dark Deity. Zainteresovani će moći besplatno da ih preuzmu sve do 24. novembra, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Nova Evil Dead igra se pojavila 13. maja 2022. godine, što je bila dobra vest za ljubitelje horora, ali i cele ove franšize. U prvih pet dana nakon objave prodato je preko 500 hiljada kopija, što znači da je Evil Dead: The Game odmah bio veliki uspeh. Trebalo je da se pojavi još 2021. godine, ali je zbog pandemije i drugih poteškoća sve pomereno za ovu godinu. Tim je tako imao vremena da se pozabavi detaljima, što se izgleda isplatilo, budući da je novi Evil Dead naslov već prošao bolje od prethodne igre istog developera – World War Z.

Četvoro igrača može da preuzme uloge junaka iz brojnih Evil Dead filmova i serija, ili svi jednostavno mogu da budu različite verzije glavnog lika Asha. Peti igrač dobija ulogu lovca-demona, što znači da ganja ostalih četvoro koji sarađuju. Što su više uplašeni, to demon lakše može da ih obuzme, te da opsednutog natera da napadne ostale.

Dark Deity je korak u Terrazael svet, a igrač dobija priliku da upravlja herojima koji žele da poprave sve i zaleče posledice bezumnih ratova i prekršenih zaveta. Junaci su kadeti na vojnoj akademiji Brookstead, a u pitanju su mladi ratnici kojima sudbina sprema ozbiljne stvari.

Ljubitelji strategija, ali i oni koji vole horor, će se sigurno obradovati, a odlične ocene obećavaju sjajno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa obe igre valjda zato i nudi besplatno – Evil Dead: The Game inače košta oko 40 evra, a Dark Deity oko 25 evra.

*Kontrapreporuke

Alma - The Girl in the Mirror (prva sezona, 2022)

Loše od prvog trenutka. Jako loše.

 

Oceni 5